Δημόσιο: Προσλήψεις με τη βοήθεια της… τεχνητής νοημοσύνης – Πώς θα λειτουργεί το σύστημα

Έρχεται σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για τις προσλήψεις στο Δημόσιο. Όπως γνωστοποίησε σήμερα υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως στο  MEGA « βάζουμε σε λειτουργία σιγά-  σιγά ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που θα διαβλέπουμε ποιες θα είναι οι ανάγκες του δημοσίου».

«Και έτσι από νωρίς θα μπορούμε με αυτόν τον τρόπο να στελεχώνουμε ακόμη καλύτερα το δημόσιο. Δηλαδή θα βλέπεις για παράδειγμα ότι θα ψηφιοποιούνται κάποιες υπηρεσίες και θα χρειάζεσαι λιγότερο κόσμο αλλά σε άλλους κλάδους θα χρειάζεσαι περισσότερο κόσμο»  συμπλήρωσε.

«Με το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, βλέπεις ποιες είναι οι τάσεις συνολικά με βάση οικονομικές εξελίξεις, με βάση  το πώς προχωράει συνολικά η τεχνολογία. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: Σε κάποιους κλάδους η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών σε οδηγεί στο να χρειάζεσαι λιγότερο κόσμο εκεί, όμως χρειάζεσαι περισσότερο κόσμο πχ στην υγεία .Άρα προτεραιοποιούμε απτές ανάγκες που έχει και θα έχει το δημόσιο.  Πάντως ο βασικός στόχος είναι η επιτάχυνση προσλήψεων. Αυτός είναι ο βασικός στόχος » σημείωσε μεταξύ άλλων.

Κτηματολόγιο: Θα γίνουν προσλήψεις ; Η απάντηση Κεραμέως

Επίσης ρωτήθηκε εάν θα γίνουν προσλήψεις στο Κτηματολόγιο.  «Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προβλέπονται  ειδικές διαδικασίες, και ο νέος υπουργός το έχει θέσει ως προτεραιότητα αυτό. Άκουσα προηγουμένως το ρεπορτάζ με το υποθηκοφυλακείο, και ήδη έχει ψηφιοποιηθεί ένα μέρος για να βλέπουν οι δικηγόροι και άλλοι τα σχετικά με τις εγγραφές  στο κτηματολόγιο  και από εκεί και πέρα, να ψηφιοποιούνται σιγά σιγά και οι διεργασίες και οι πράξεις για την καταχώρηση αυτών των πράξεων» απάντησε.

«Εμείς σχεδιάζουμε τον προγραμματισμό προσλήψεων ο οποίος περνά από  υπουργικό συμβούλιο τον Σεπτέμβριο.  Μέχρι τότε είμαστε σε επαφή με όλα τα υπουργεία προκειμένου να μας τεκμηριώσουν τις ανάγκες που έχει το κάθε υπουργείο » συμπλήρωσε.

Και συνέχισε λέγοντας πως  «Στόχος μας είναι να εξυπηρετήσουμε όσο γίνεται καλύτερα τον πολίτη. Για να γίνει αυτό, σημαίνει ότι πρέπει να έχεις δάσκαλο στο σχολείο, γιατρό στο νοσοκομείο, υπάλληλο στις δημόσιες υπηρεσίες, κτλ. Γι΄αυτόν τον λόγο έχουμε ήδη επιταχύνει τις διαδικασίες των προσλήψεων, προτεραιοποιούμε τις ανάγκες που είναι πιο έντονες στο Δημόσιο, για παράδειγμα στον κλάδο της υγείας. Τώρα προχωράει η διαδικασία για τους 250 μοτοσικλετιστές διασώστες, που είναι μέσα στους 800 του ΕΚΑΒ. Δεν κλείνουν οι προσλήψεις, αλλά βάζουμε σε λειτουργία ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που θα διαβλέπουμε ποιες είναι οι ανάγκες του Δημοσίου και έτσι από νωρίς θα μπορούμε να στελεχώνουμε το δημόσιο. Στους κλάδους που ψηφιοποιούνται θα χρειαζόμαστε λιγότερο κόσμο, αλλά σε άλλους κλάδους θα χρειαζόμαστε περισσότερο».

Πώς θα γίνεται η αξιολόγηση στους διοικητές δημόσιων φορέων

Τέλος μίλησε και για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η αξιολόγηση στους διοικητές δημόσιων φορέων.

«Θα οριστεί νέος τρόπος διοικήσεως, σε διοικήσεις δημόσιων φορέων κι οργανισμών. Εκεί προβλέπεται μεταξύ άλλων και αξιολόγηση των διοικήσεων αυτών στα μέσα της θητείας τους, και αν δεν ανταποκρίνονται θετικά στην στοχοθεσία που έχει τεθεί για την διοίκηση του φορέα, τότε θα μπορεί να απομακρύνεται. Μιλάμε για τις διοικήσεις των φορέων. Αξιολόγηση στα σχολεία είχε να γίνει από το 1982 και μετά από 40 χρόνια ξεκίνησε εκ νέου», τόνισε .

«Είμαστε εδώ για να ικανοποιούμε τις ανάγκες του κάθε υπουργείου, και η Παιδεία και η Υγεία χρειάζεται. Δίνονται ειδικά κονδύλια στους Δήμους για την πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία. Τα τελευταία χρόνια είχαν αυξηθεί τα κονδύλια προς τις σχολικές επιτροπές για την πρόσληψη υπαλλήλων καθαριότητας στα σχολεία συγκεκριμένα, και θα συνεχίσουμε να δίνουμε έμφαση σε αυτό το θέμα. Βγαίνουν συνέχεια προκηρύξεις με βάση τι; Ανάγκες των αρμόδιων υπουργείων. Τον Σεπτέμβριο στο υπουργικό συμβούλιο θα αποφασίσουμε για τις προσλήψεις του 2024. Έχουμε έναν βασικό κανόνα, για κάθε μία αποχώρηση μία πρόσληψη. Αυτό δεν σημαίνει στον κάθε τομέα. Εάν για παράδειγμα στην υγεία έχουμε περισσότερες αποχωρήσεις, θα πάρουμε παραπάνω άτομα, ανάλογα τις ανάγκες», πρόσθεσε η υπουργός Εσωτερικών.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.