Λεφτά υπάρχουν για τους βουλευτές – Tα προνόμια, οι αποζημιώσεις και οι παροχές για τους «300»

Το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας, οι βουλευτές που μόλις είχαν ορκιστεί βγήκαν από την αίθουσα της Ολομελείας και στήθηκαν στην ουρά στον ειδικό χώρο που είχε διαμορφωθεί για να υπογράψουν το πρωτόκολλο της ορκωμοσίας. Εκεί τους περίμενε μiα τσάντα της Βουλής, η οποία περιείχε ένα λεύκωμα για το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ένα βιβλίο για τον Λορέντζο Μαβίλη, το Σύνταγμα, τον Κανονισμό της Βουλής αλλά και έναν πολυσέλιδο οδηγό προνομίων, παροχών και ατελειών προς τους βουλευτές.

Γράφει ο Γιώργος Λυκουρέντζος – Realnews

Στις 48 σελίδες του ενημερωτικού οδηγού αποκαλύπτονται όλες οι παροχές προς τα μέλη του Κοινοβουλίου, όπως η βουλευτική αποζημίωση, το πλήθος ατελειών και οι παροχές για αυτοκίνητα, βουλευτικά γραφεία και έξοδα κίνησης.

Το ύψος της βουλευτικής αποζημίωσης φτάνει στα 5.135,04 ευρώ, ενώ οι βουλευτές δικαιούνται να λαμβάνουν και οικογενειακή παροχή. Η αποζημίωση, πάντως, υπόκειται και σε πολλές «υποχρεωτικές» κρατήσεις. Στο 20% μπορεί να φτάσει η κράτηση υπέρ κόμματος, 50 ευρώ μηνιαίως κρατούνται υπέρ του λογαριασμού αλληλοβοήθειας βουλευτών (αυξάνεται σε 200 ευρώ για τους νεοεκλεγέντες για τον πρώτο μήνα), μικρό ποσό κρατείται και ως ειδική εισφορά αλληλεγγύης, ενώ κρατούνται και ποσά για ασφαλιστικούς φορείς.

Από εκεί και πέρα, μαζί με τη βουλευτική αποζημίωση, στους βουλευτές καταβάλλονται:

  • Δαπάνες οργάνωσης και λειτουργίας γραφείου: 664,99 ευρώ για τους βουλευτές Επικρατείας, Αθηνών και Πειραιώς και 831,36 ευρώ για όλους τους υπόλοιπους.
  • Εξοδα κίνησης. Συγκεκριμένα: α) 291 ευρώ για βουλευτές Επικρατείας, Αθηνών και Πειραιώς και για βουλευτές των οποίων οι περιφέρειες έχουν αεροπορική σύνδεση με την πρωτεύουσα. β) 389 ευρώ για τους βουλευτές των οποίων οι περιφέρειες είναι κοντά στην πρωτεύουσα. γ) 486 ευρώ για βουλευτές των οποίων οι περιφέρειές τους είναι μακριά από την Αθήνα. δ) 648 ευρώ για τους βουλευτές Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.
  • Ταχυδρομικά τέλη ύψους 909,31 ευρώ.
  • Αποζημίωση μελών επιτροπής, η οποία ανέρχεται σε 75 ευρώ ανά παρουσία σε συνεδρίαση.

Παράλληλα, στους βουλευτές Επικρατείας, Α’ Πειραιώς και επαρχίας διατίθενται 52 αεροπορικά εισιτήρια (όσες και οι εβδομάδες του έτους) μετ’ επιστροφής προς και από τις εκλογικές τους περιφέρειες. Οσοι βουλευτές δεν επιθυμούν ή δεν δικαιούνται τα αεροπορικά εισιτήρια λόγω εγγύτητας της περιφέρειάς τους στην Αθήνα μπορούν να ζητήσουν καταβολή αντιτίμου διοδίων ή ακτοπολοϊκών ναύλων. Οι βουλευτές δικαιούνται επίσης να συνάπτουν σύμβαση leasing για τη μίσθωση αυτοκινήτου.

Το μηνιαίο μίσθωμα για τη μακροχρόνια μίσθωση (leasing) ηλεκτροκίνητων οχημάτων και για τις δύο κατηγορίες βουλευτών ορίζεται σε ποσό έως 765 ευρώ, συμπεριλαμβανόμενου ΦΠΑ. Το μηνιαίο μίσθωμα για κάθε κατηγορία και τύπο αυτοκινήτου με κινητήρα εσωτερικής καύσης ή υβριδικό ορίζεται σε ποσό μέχρι 450 ευρώ, συμπεριλαμβανόμενου ΦΠΑ, για τα αυτοκίνητα μέχρι 1.600 κ.εκ. που αφορούν τους βουλευτές Α’ και Β’ Αθηνών, Α’ – Β’ Πειραιώς και Επικρατείας και σε ποσό μέχρι 765 ευρώ, συμπεριλαμβανόμενου ΦΠΑ, για τα αυτοκίνητα μέχρι 1.800 κ.εκ. που αφορούν τους βουλευτές των υπόλοιπων περιφερειών της χώρας και τους Ελληνες βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οσον αφορά τις τηλεφωνικές ατέλειες, οι βουλευτές δικαιούνται ατελώς έως οκτώ σταθερές τηλεφωνικές συνδέσεις, αναλόγως της περιφέρειας εκλογής τους μέχρι του ποσού των 4.960 ευρώ ετησίως για το σύνολο των συνδέσεων και μία γραμμή κινητής τηλεφωνίας μέχρι του ποσού των 117 ευρώ ανά μήνα. Οι βουλευτές επαρχίας που δεν έχουν σπίτι στην Αθήνα ή στην εκλογική τους περιφέρεια δικαιούνται αποζημίωση 1.000 ευρώ ανά μήνα για ενοικίαση κατοικίας είτε στην Αθήνα είτε στην εκλογική τους περιφέρεια ή, εναλλακτικά, διαμονή σε ξενοδοχείο μέχρι του ποσού των 1.200 ευρώ μηνιαίως, πλέον ΦΠΑ και κρατήσεων.

Επίσης, οι βουλευτές δικαιούνται δύο επιστημονικούς συνεργάτες αυξημένων προσόντων και ακόμα τρεις συνεργάτες ως αποσπασμένους από τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Τέλος, οι βουλευτές επαρχίας δικαιούνται και γραφείο στην Αθήνα, το οποίο τους παραχωρεί η Βουλή σε κάποιο κτίριο πέριξ του βουλευτηρίου. Σε ισχύ, πάντως, παραμένει ίσως το μεγαλύτερο «προνόμιο» των βουλευτών: το αφορολόγητο της αποζημίωσης και των λοιπών παροχών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ, όπως προκύπτει από τα παραπάνω, οι συνολικές απολαβές των βουλευτών ξεπερνούν τα 70.000 ευρώ ετησίως, στις περισσότερες δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης το ποσό που φάνηκε να δηλώνεται ως εισόδημα από το βουλευτικό αξίωμα ήταν 35.000-40.000 ευρώ. Κι αυτό γιατί ένα μεγάλο ποσοστό των βουλευτικών αποδοχών παραμένει αφορολόγητο, με συνέπεια να μην καταγράφεται καν στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.