Επαναφορά της κινητικότητας στο δημόσιο

Την επαναφορά της κινητικότητας στο Δημόσιο, που στο παρελθόν είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των δημοσίων υπαλλήλων, προανήγγειλε επί της ουσίας χθες η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι ο κανόνας προσλήψεων στο δημόσιο «μία πρόσληψη για μία αποχώρηση» ενδεχομένως να εφαρμοστεί για να καλυφθούν ανάγκες σε άλλους τομείς, π.χ. στην Υγεία, καθώς με την ψηφιοποίηση του κράτους μπορεί να μη χρειάζεται η αναπλήρωση μιας θέσης που αδειάζει.

Η υπουργός, μιλώντας στον ΑΝΤ1, αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του υπουργείου κάνοντας λόγο για μπόνους παραγωγικότητας, νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, επιμόρφωση και αξιολόγηση του προσωπικού, αλλά και ορισμό αρμοδιοτήτων. «Θα υπάρχει μπόνους παραγωγικότητας, ανέλιξη και ανάπτυξη, και για αυτό είναι απαραίτητη η επιμόρφωση των υπαλλήλων, για να γίνονται καλύτεροι» είπε και σημείωσε πως θα υπάρξουν και κύκλοι κινητικότητας στο Δημόσιο.

Ειδικά για τις προσλήψεις είπε ότι υπάρχει το «ξεκάθαρο πλαίσιο για κάθε αποχώρηση να υπάρχει μία πρόσληψη στο Δημόσιο», επεσήμανε όμως πως ως κυβέρνηση πρέπει να προτεραιοποιήσει τις ανάγκες, «γιατί, π.χ., με την ψηφιοποίηση του κράτους μπορεί να μη χρειάζεται η αναπλήρωση μιας θέσης, ενώ υπάρχουν ανάγκες για να καλυφθούν, π.χ., στην Υγεία». Στο σημείο αυτό θύμισε ότι ο πρωθυπουργός έχει προτεραιοποιήσει τον κλάδο της Υγείας, υποσχόμενος 10.000 προσλήψεις, και αυτές, όπως είπε η κυρία Κεραμέως, θα γίνουν με πλήρωση των θέσεων όπου υπάρχουν διαπιστωμένες ανάγκες, ενώ παράλληλα θα υπάρχει διαρκής επιμόρφωση του προσωπικού «για να γίνεται καλύτερο».

Oπως σημείωσε, «ήδη υπάρχει πρόγραμμα στο Ταμείο Ανάκαμψης για επιμόρφωση 250.000 δημοσίων υπαλλήλων». Επeσήμανε ότι το υπουργείο προωθεί νομοσχέδιο για τη λεγόμενη «πολυεπίπεδη διακυβέρνηση», δηλαδή «το πώς ορίζονται οι αρμοδιότητες σε κυβέρνηση, Περιφέρειες, αποκεντρωμένες διοικήσεις και δήμους, ώστε να γίνει ορθολογική κατανομή του». Επί της ουσίας, πρόκειται για ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων, ώστε να μην υπάρχουν αλληλοκαλύψεις και να μην πετούν ο ένας το μπαλάκι των ευθυνών στον άλλον, δηλαδή ο δήμαρχος στον περιφερειάρχη και αυτός στον υπουργό…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.