Σφοδρές αντιδράσεις στους κατοίκους της περιοχής κι ευρύτερα προκαλεί η προσπάθεια να πωληθεί το δάσος της Κορακιάς, στο Κρανίδι Αργολίδας, από τον Οικοδομικό Συνεταιρισμό Μονίμων Αξιωματικών Πολεμικού Ναυτικού – ΟΣΜΑΝ, Συν. Π.Ε. Η έκταση-φιλέτο αγγίζει τα 4.000 στρέμματα και δόθηκε το 1970, την εποχή της δικτατορίας, σε συνεταιρισμό μελών του Πολεμικού Ναυτικού για την ανάπτυξη παραθεριστικών κατοικιών.
- Από τον Νίκο Τσακανίκα
Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές της εφημερίδας «δημοκρατία», ο ΟΣΜΑΝ έχει αναθέσει την εν λόγω περιοχή σε μεσιτικό γραφείο με στόχο την πώλησή του, είτε σε ιδιώτη είτε σε fund, που θα καλύψει οικονομικά τις απαιτήσεις του συνεταιρισμού. Επειδή η περιοχή είναι ξεκάθαρα δάσος -περιλαμβάνεται τόσο στους δασικούς χάρτες όσο και σε αποφάσεις της Δικαιοσύνης-, ποτέ δεν προχώρησε πρόγραμμα οικοδόμησης σπιτιών, όπως σε άλλες περιπτώσεις με αντίστοιχες παραχωρήσεις δημόσιων εκτάσεων, με αποτέλεσμα το σχετικό πρόγραμμα να βαλτώσει νωρίς.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο ΟΣΜΑΝ, σε περίπτωση που δεν ευοδωθεί η πώληση του δάσους της Κορακιάς, ετοιμάζει πρόταση τόσο προς την Πολιτεία όσο και προς τον Δήμο Ερμιονίδας για την ανταλλαγή της έκτασης με άλλη έκταση αντίστοιχης αξίας στην περιοχή, για να μπορέσουν να την αξιοποιήσουν για την οικοδόμηση κατοικιών. Επιπρόσθετα, υπενθυμίζουμε πως το 2016 το μεγαλύτερο μέρος του δάσους κάηκε και, σύμφωνα με τον νόμο, είναι απαραίτητο μια τέτοια έκταση για να πουληθεί να συνοδεύεται και από «πιστοποιητικό ακαΐας».
Οπως γίνεται φανερό, η έκταση είναι αδύνατον είτε να πουληθεί είτε να πολεοδομηθεί νομίμως και επειδή είναι σε μεγάλο μέρος της καμένη αυτό δεν γίνεται, ούτε και μέσω ενδεχόμενης ένταξής της στις προβλέψεις του πλαισίου των στρατηγικών επενδύσεων. Το σημειώνουμε αυτό γιατί η κερκόπορτα που έχει ανοίξει με την επίκληση των στρατηγικών επενδύσεων και πλαισιώνεται με τη φράση-ισχυρισμό «στο όνομα του δημοσίου συμφέροντος» έχει κινητοποιήσει μια σειρά από συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στο real estate και στον τουρισμό για να βάλουν στο χέρι τέτοιου είδους εκτάσεις. Και ίσως το καταφέρουν…
Κινητοποίηση των κατοίκων
Οι εξελίξεις αυτές έχουν εντείνει τις ανησυχίες των κατοίκων στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας, που φοβούνται πως κάποια ισχυρά συμφέροντα εποφθαλμιούν με ιδιαίτερη ζέση την περιοχή και επιχειρούν, παρά το ότι η περιοχή είναι αδιαμφισβήτητα δάσος και σε μεγάλο μέρος της αναδασωτέα, να πουλήσουν την έκταση, με την υπόσχεση πως είναι εφικτή η πολεοδομική της ωρίμανση μέσω επενδυτικού σχεδίου που θα ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, δραστηριοποιούνται και νομικά επιτελεία, που προσπαθούν να δώσουν και νομική υπόσταση στην υλοποίηση του σχεδίου. Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ερμιονίδας την Τετάρτη 7/6/2023 εξέδωσε ψήφισμα-απόφαση για την προστασία του δάσους της Κορακιάς από κάθε σχέδιο, από όποιον και όπου εάν προέρχεται, που καταστρατηγεί τον χαρακτήρα του και θέλει να εισέλθει το δάσος σε φάση πώλησης και οικιστικής – οικονομικής εκμετάλλευσης.
Τονίζει, μάλιστα, πως κάποιοι μπροστά στο οικονομικό τους συμφέρον δεν λογαριάζουν την προβλεπόμενη νομοθεσία και τη βούληση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, των δημοτών, που έχουν ως κύρια προτεραιότητα την προστασία του δάσους της Κορακιάς, που αποτελεί τον φυσικό πνεύμονα της Ερμιονίδας…
Η «κάψα» για αναθεώρηση του Συντάγματος, με «λαγό» τον Αδωνι Γεωργιάδη
Το δάσος της Κορακιάς δεν αποτελεί φυσικά τη μοναδική περιοχή την οποία εποφθαλμιούν τα εν λόγω συμφέροντα. Το Σύνταγμα όμως και ειδικότερα το άρθρο 24 υψώνει τείχος σχετικά απροσπέλαστο στο να παραδοθούν βορά σε «στρατηγικούς επενδυτές» νέες δασικές εκτάσεις της χώρας.
Γι’ αυτό και το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι φωνές με «λαγό» -ποιον άλλο;- τον Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος πρόσφατα ανέφερε πως στο όνομα μιας ισχυρής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας θα δρομολογήσει την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ενα από τα άρθρα που έχει «κυκλωθεί» είναι και το άρθρο 24, με απώτερο στόχο τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων, ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν για οικιστική και οικονομική – τουριστική εκμετάλλευση.
Πριν από λίγες μέρες η εφημερίδα «Εστία» αποκάλυψε, εξάλλου, πως η αναθεώρηση του Συντάγματος θα γίνει εν πολλοίς με βάση ένα σχέδιο που εκπονήθηκε από τους κύριους Γεραπετρίτη, Αλιβιζάτο, Κτιστάκι, Σπυρόπουλο, Μάνο και Βουρλούμη και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, το 2016. Στο συγκεκριμένο σχέδιο, όπως αποκάλυψε η «Εστία», το άρθρο 24 προτείνεται να διαμορφωθεί ως εξής: «Δεν επιτρέπεται η μεταβολή του προορισμού των δασών και των δασικών εκτάσεων, εκτός από τις περιπτώσεις που αυτό υπαγορεύεται από το δημόσιο συμφέρον».
Στο πλαίσιο αυτό, αποκαλυπτική των προθέσεων της μέχρι πρότινος κυβέρνησης της Ν.Δ. ήταν η συζήτηση που έγινε για το άρθρο 24 στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης στις 5 Δεκεμβρίου του 2018, όταν η Ν.Δ. κατέθεσε τη σχετική πρότασή της. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει στη Βουλή κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για το νέο Σύνταγμα την αναθεώρηση του άρθρου 24, που ορίζει με σαφήνεια «τι εστί δάσος», προτείνοντας να προστατεύονται μόνο οι δασικές εκτάσεις που έχουν οριστεί μετά τη Μεταπολίτευση.
Αμέσως μετά τη σκυτάλη παρέλαβε ο Αδωνις Γεωργιάδης, που είχε πει χαρακτηριστικά: «Ως προς το άρθρο 24, τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά. Κανένας δεν θέλει να βλάψει το περιβάλλον», όμως «όπως είναι γραμμένο το άρθρο 24 στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχει γίνει μια υπερβολική του χρήση, με αποτέλεσμα να προκαλείται διαρκής μεγάλη ζημία στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα»!
Με βάση αυτό υποστήριξε: «Μια αναπροσαρμογή, λοιπόν, του άρθρου 24, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, θα έδινε τη δυνατότητα να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία ταχύτερα». Η τότε εισηγήτρια της Ν.Δ. Νίκη Κεραμέως είχε τονίσει: «Προτείνουμε τη ρητή απαγόρευση της μεταβολής του προορισμού των δασών, εκτός αν προέχει για την εθνική οικονομία άλλη χρήση που την επιβάλλει επιτακτικά το δημόσιο συμφέρον».
Τέλος, ας μην ξεχνάμε πως υπάρχουν αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας οι οποίες επιτρέπουν επιχειρηματικές δραστηριότητες ακόμα και σε δάσος ή και σε δασικές εκτάσεις για οικονομικούς λόγους, όπως, για παράδειγμα, είναι οι επενδύσεις και συγκεκριμένα τα αιολικά πάρκα.