Πλάνα του ΓΕΕΘΑ από την επιχείρηση διάσωσης στο ναυάγιο – Το θρίλερ με τα σκοινιά και οι έρευνες υπό άκρα μυστικότητα

Στη δημοσιότητα έδωσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) πλάνα από την επιχείρηση διάσωσης των μεταναστών μετά το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.

Όπως φαίνεται στο βίντεο, σκάφος του Λιμενικού Σώματος προσεγγίζει το σημείο όπου σημειώθηκε το ναυάγιο προκειμένου να διασώσει μετανάστες που βρέθηκαν να παλεύουν με τα κύματα, ενώ είχαν πληρώσει αστρονομικά ποσά στους διακινητές που τους έταξαν μια καλύτερη ζωή στην Ιταλία. Μέχρι στιγμής, οι νεκροί που έχουν εντοπιστεί είναι 78, οι διασωθέντες 104 και οι αγνοούμενοι υπολογίζονται στους 568.

Νωρίτερα, το BBC δημοσίευσε για πρώτη φορά εικόνες από την θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Πύλου όπου απεικονίζονται πλωτά σκάφη του λιμενικού καθώς και ελικόπτερα κατά την διάρκεια της αγωνιώδους επιχείρησης έρευνας και διάσωσης. Συγκεκριμένα φαίνεται η φρεγάτα «Κανάρης» καθώς και ένα Super Puma.

Τα πλάνα τραβήχτηκαν από επιβάτη στο κρουαζιερόπλοιο Celebrity Beyond την περασμένη Τετάρτη.

Αν και οι έρευνες του λιμενικού συνεχίζονται από την στιγμή του ναυαγίου αυξάνονται οι φόβοι ότι δεν θα βρεθεί κανένας άλλος αγνοούμενος. Υπενθυμίζεται ότι, εννέα αλλοδαποί που ήταν ανάμεσα στους διασωθέντες συνέλήφθησαν και πέρασαν την πόρτα του εισαγγελέα. Πήραν προθεσμία να απολογηθούν την Δευτέρα ενώ τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κακουργήματα. Την ίδια στιγμή, 71 από τους διασωθέντες μεταφέρθηκαν στην δομή της Μαλακάσας σήμερα το πρωί.

Σχεδόν 48 ώρες μετά την τραγωδία, το Λιμενικό παραδέχτηκε ότι πέταξε σκοινί στο σκάφος με τους μετανάστες

Ερωτηματικά προκάλεσε η αλλαγή στάσης από το Λιμενικό Σώμα, καθώς μετά από 48 ώρες παραδέχτηκε  ότι τελικά πέταξε σκοινί στο δουλεμπορικό σκάφος.

Μετά από διαφορετικές εκδοχές που δόθηκαν από το Λιμενικό Σώμα αλλά και τη δήλωσή του κυβερνητικού εκπρόσωπου, Ηλία Σιακαντάρη, σε νέα ανακοίνωση του Λ.Σ. αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

«Τρεις ώρες περίπου νωρίτερα από τη βύθιση του Α/Κ σκάφους, το Παράκτιο Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προσέγγισε και έριξε ένα μικρό κάβο στο Α/Κ προκειμένου να διαπιστώσει την υφιστάμενη κατάσταση του σκάφους και των επιβαινόντων.

Αυτή η διαδικασία διήρκησε λίγα λεπτά και εν συνεχεία αφού λύθηκε ο μικρός κάβος από ίδιους τους μετανάστες το ΠΠΛΣ απομακρύνθηκε και παρακολουθούσε το Α/Κ από κοντινή απόσταση» αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκαν αντιφάσεις για το τι ακριβώς συνέβη, την ώρα που υπήρχαν παραδοχές ότι όντως υπήρξε σκοινί πρόσδεσης, αλλά δεν έγινε προσπάθεια ρυμούλκησης του δουλεμπορικού. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Σιακαντάρης, απαντώντας σε ερώτηση για το σκοινί ρυμούλκησης από σκάφος του Λιμενικού, απάντησε μιλώντας στην ΕΡΤ:

«Σκοινί όχι ρυμούλκησης χρησιμοποίησε για λίγα λεπτά και το λιμενικό κατά την προσέγγισή του από απόσταση πλώρη με πλώρη. Στη συνέχεια το πήραν οι επιβάτες στο αλιευτικό, για λίγα λεπτά και στη συνέχεια το πέταξαν στη θάλασσα και συνέχισαν την πορεία τους» ανέφερε και πρόσθεσε: «δεν υπήρχε σκοινί πρόσδεσης, υπήρχε σκοινί προκειμένου να σταθεροποιηθούν, να πλησιάσουν και να δουν εάν θέλουν οποιαδήποτε βοήθεια. Την αρνήθηκαν και συνέχισαν την πορεία τους» είπε και σημείωσε «το είχαν για λίγα λεπτά, υπάρχουν αναφορές αλλά αυτά θα τα διαπιστώσει και η έρευνα των δικαστικών αρχών. Υπήρχε μια ένταση στο πλοίο».

Ωστόσο, νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού, Νίκος Αλεξίου τόνισε ότι «δεν έγινε καμία προσπάθεια πρόσδεσης τους σκάφους» και ότι το λιμενικό δεν έριξε σκοινί, αλλά ότι αυτό το έριξαν «ναύτες από το εμπορικό πλοίο που τους πέταξαν εφόδια».

Την ίδια ώρα, στέλεχος του Λιμενικού υποστήριξε ότι το σκοινί ρυμούλκησης δόθηκε αλλά κάποιοι από τους επιβαίνοντες στο πλοίο, το έλυσαν.

«Λίγο πριν από τις 11 μ.μ. το πλήρωμα του σκάφους «920» του Λιμενικού φώτισε με προβολείς το πλοιάριο και με μεγάφωνα ενημέρωσε τους επιβαίνοντες ότι λόγω του υπέρβαρου διέτρεχαν κίνδυνο και ότι δεν θα κατάφερναν να φθάσουν στις ιταλικές ακτές. Οι άνδρες του Λιμενικού μάλιστα χρησιμοποίησαν ένα σχοινί προκειμένου, όπως αναφέρουν, να προσδέσουν στο αλιευτικό και να ελέγξουν τις συνθήκες που επικρατούσαν στο εσωτερικό του. Ορισμένοι από τους επιβαίνοντες, ωστόσο, που συνέχιζαν να αντιδρούν στην προοπτική μεταφοράς τους στην Ελλάδα αντί της Ιταλίας φέρονται να έλυσαν το σχοινί προκειμένου να συνεχίσουν την πορεία τους με ρότα προς βορρά. Το συγκεκριμένο περιστατικό εκτυλίχθηκε στις 11 μ.μ., αρκετές ώρες πριν από τη βύθιση του πλοιαρίου» είπε μιλώντας στην «Καθημερινή»

Πλήρη μυστικότητα στις έρευνες για την υπόθεση του ναυαγίου ζήτησε ο Ντογιάκος

Πλήρη μυστικότητα στις έρευνες για την υπόθεση του ναυαγίου ζήτησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος από τις εισαγγελικές αρχές της Καλαμάτας.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ο κ. Ντογιάκος κοινοποίησε παλαιότερη εγκύκλιο, του έτους 2015, στην οποία σημειώνεται ότι είναι μυστική η οποιαδήποτε ποινική έρευνα και κανείς δεν δικαιούται να λάβει γνώση της ποινική δικογραφίας, είτε άμεσα είτε έμμεσα.

Αναλυτικότερα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, διαβίβασε στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Καλαμάτας, στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Καλαμάτας και στον λιμενάρχη του Λιμεναρχείου Καλαμάτας, παλαιότερη εγκύκλιό του (1/2015), με την τότε ιδιότητα του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, σχετικά με τον τρόπο διενέργειας των ανακρίσεων και την μυστικότητα αυτών.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο του έτους 2015, «μετά την έναρξη, είτε αυτεπαγγέλτως είτε κατόπιν σχετικής εισαγγελικής παραγγελίας, του ανακριτικού έργου και μέχρι πέρατος αυτού, ουδείς τρίτος, με οποιαδήποτε ιδιότητα, με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιοδήποτε λόγο, δικαιούται να λάβει γνώση των στοιχείων της ποινικής δικογραφίας, είτε άμεσα είτε έμμεσα, πολύ δε περισσότερο με οποιονδήποτε τρόπο, να παρεμβαίνει στους εκτελούντες αυτό ανακριτικούς υπαλλήλους με εντολές, υποδείξεις, παροτρύνσεις, αιτήματα, κλπ, δεδομένου ότι η εποπτεία της ανάκρισης έχει ανατεθεί από το νομοθέτη, στο σύνολό της, αποκλειστικά και μάλιστα πανηγυρικά, στον εποπτεύοντα την υπηρεσία σας εισαγγελικό λειτουργό».

Στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη επαφίεται ο Σαρμάς για το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου

Ανακοίνωση για την διερεύνηση των συνθηκών του ναυαγίου νοτιοδυτικά της Πύλου που στοίχησε τη ζωή σε εκατοντάδες μετανάστες εξέδωσε το γραφείο τύπου του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά.

«Η διαπίστωση των συνθηκών και των αιτίων της μοιραίας ανατροπής και βύθισης του αλιευτικού σκάφους, με συνέπεια την τραγική απώλεια πολυάριθμων συνανθρώπων μας, προϋποθέτει ενδελεχή έρευνα των πραγματικών γεγονότων και πολύπλοκες τεχνικές κρίσεις, ώστε να αναδειχθούν, με την επιβαλλόμενη ακρίβεια και πληρότητα, τα περιστατικά του ναυαγίου και τα δεδομένα έρευνας και διάσωσης που αντιμετώπισαν οι αρμόδιοι φορείς», αναφέρει και προσθέτει ότι η κυβέρνηση αξιολογεί τις πληροφορίες, ωστόσο όπως τονίζει, η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη θα εκφέρει θεσμικά οριστική κρίση:

«Η κυβέρνηση ακούει, καταγράφει και αξιολογεί με προσοχή όλες τις σχετικές πληροφορίες, γνώμες και απόψεις, η θέση της όμως είναι ότι επαφίεται στα αρμόδια εντός κράτους δικαίου όργανα και ιδίως στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη να εκφέρουν θεσμικά οριστική κρίση. Εξυπακούεται ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα συνεχίσει να ενημερώνει, παρέχοντας πληροφορίες και διασαφηνίσεις για το ναυάγιο» καταλήγει η ανακοίνωση.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.