Στους 79 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι νεκροί μετανάστες από το τραγικό ναυάγιο που έγινε τα ξημερώματα ανοιχτά της Πύλου όταν βυθίστηκε αλιευτικό σκάφος.
Την ίδια στιγμή για την πρωτοφανή τραγωδία η οποία αποτελεί από τις μεγαλύτερες με θύματα μετανάστες αρχίζουν να μιλούν κάποιοι από τους 104 που διασώθηκαν.
Όπως λένε, σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο πλοίο ήταν 500 με 700 άτομα, μια εκτίμηση που είχε γίνει από την αρχή.
Το πιο σοκαριστικό είναι ότι οι γυναίκες και τα παιδιά ήταν στα αμπάρια, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους!
Από την αρχή υπήρχαν έντονοι φόβοι ότι αρκετοί μετανάστες θα είναι στα αμπάρια του πλοίου εγκλωβισμένα. Στο λιμεναρχείο Καλαμάτας πήγαν τρία άτομα για ανάκριση
Τι λέει το λιμενικό
Μιλώντας για τις εκτιμήσεις σχετικά με τους μετανάστες που επέβαιναν πάνω στο σκάφος ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος Νικόλαος Αλεξίου είπε:
«Το εξωτερικό τμήμα του πλοίου ήταν γεμάτο με κόσμο, το ίδιο εικάζουμε και για το εσωτερικό. Μιλάμε για αρκετούς ανθρώπους, χωρίς να μπορούμε να δώσουμε όμως ακριβή αριθμό. (…) Αυτό που αντίκρυσαν οι συνάδελφοί μου όταν πήγαν στο σημείο, αποδεικνύει ότι το πλοίο ήταν υπερφορτωμένο, αφού οι άνθρωποι ήταν στιβαγμένοι στο κατάστρωμα. Δεν μπορεί να δοθεί ακριβής αριθμός με ασφάλεια, αλλά σίγουρα το νούμερο είναι πολύ μεγάλο».
Ο κ. Αλεξίου, επιβεβαίωσε ακόμη ότι το ναυάγιο σημειώθηκε σε ένα από τα βαθύτερα σημεία της Μεσογείου ενώ μίλησε και για τις συνθήκες.
«Προφανώς από κάποια μετατόπιση των ανθρώπων που ήταν μέσα στο πλοίο, αυτό βυθίστηκε», ανέφερε χαρακτηριστικά επιχειρώντας να δώσει εξήγηση στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το ναυάγιο.
Όπως τόνισε η επιχείρηση του λιμενικού θα συνεχίσει και μέσα στη νύχτα.
Στο μεταξύ, βίντεο με πλάνα του Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, που συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης των μεταναστών του ναυαγίου σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ.
Δείτε το βίντεο:
Ενεργοποιήθηκε ειδικό σχέδιο
Για την περίπτωση του ναυαγίου στο οποίο έχουν ήδη χαθεί πολλές ανθρώπινες ζωές ενεργοποιήθηκαν το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών και η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών κατόπιν αιτήματος του Λιμενικού Σώματος /Ελληνικής Ακτοφυλακής και με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου και του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγου, Λάζαρου Μαυρόπουλου μετά το ναυάγιο αλιευτικού πλοίου με μετανάστες που έλαβε χώρα σήμερα 47 ν.μ. νοτιοδυτικά της Πύλου.
Όπως αναφέρει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε ανακοίνωσή του, οι φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση των θανόντων, έχουν προβεί στις απαραίτητες προετοιμασίες και βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου, μόλις ολοκληρωθεί το έργο της έρευνας και διάσωσης – το οποίο βρίσκεται ακόμα σε πλήρη εξέλιξη και πραγματοποιείται υπό τον συντονισμό του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής – να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αναγνώριση και ταυτοποίηση των θανόντων.
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Σημειώνεται ότι το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών αφορά στη διαχείριση συμβάντων με πολυάριθμους θανόντες ως συνέπεια φυσικών,τεχνολογικών (συμπεριλαμβανομένων βιολογικών, χημικών, ραδιολογικών και πυρηνικών συμβάντων) και λοιπών καταστροφών καθώς και εγκληματικών και τρομοκρατικών ενεργειών και εφαρμόζεται μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών διαλογής, προνοσοκομειακής περίθαλψης και διακομιδής των επιζώντων.
Το σχέδιο αυτό καθορίζει ένα σύστημα για την κατάλληλη οργάνωση και συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών, για την αποτελεσματική διαχείριση των συμβάντων με πολυάριθμους θανόντες.
Πού θα μεταφερθούν οι μετανάστες
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Μετανάστευσης, οι επιζώντες θα μεταφερθούν στην δομή της Μαλακάσας.
Δείτε την ανακοίνωση:
Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου από την πρώτη στιγμή βρέθηκε σε επαφή με το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή για το τραγικό περιστατικό του ναυαγίου σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά της Πύλου.
Κλιμάκια του Υπουργείου βρίσκονται στην Καλαμάτα προκειμένου να συνδράμουν τις δημοτικές αρχές όπου κριθεί απαραίτητο, στην αρωγή των διασωθέντων, στην υποστήριξη και τη διερμηνεία. Παράλληλα, οι υπηρεσίες του Υπουργείου είναι σε πλήρη ετοιμότητα έτσι ώστε μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες να υποδεχθούν τους διασωθέντες στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μαλακάσα, όπου και θα μεταφερθούν συνοδεία κλιμακίων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Το ναυάγιο φέρνει με τον πιο τραγικό τρόπο στο προσκήνιο για ακόμη μία φορά, την ανάγκη εξάρθρωσης των διεθνών κυκλωμάτων λαθροδιακίνησης τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των μεταναστών.
Ανάμεσά τους υπήρχαν οκτώ γυναίκες που ήταν έγκυες και αρκετά παιδιά.
Μέχρι στιγμής, έχουν γίνει 22 διακομιδές ενω είναι σε εξέλιξη η διαλογή από το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ) που έχει βρεθεί στο σημείο.
Κατόπιν εντολής από το υπουργείο Υγείας, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, μετέβη εσπευσμένα στην Καλαμάτα ώστε να συντονίσει την επιχείρηση παροχής υγειονομικής περίθαλψης προς τους διασωθέντες μετανάστες από το ναυάγιο.
Στην Καλαμάτα μετέβη και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου ενώ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά, ανέβαλε την προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος στην Πάτρα που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα το βράδυ λόγω της τραγωδίας.
«Αδιανόητη τραγωδία»
Για μια αδιανόητη τραγωδία ανοιχτά της Πύλου, μιλά σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τονίζοντας ότι οι άνθρωποι που αναγκάζονται να διαφύγουν από τις πατρίδες τους χρειάζονται περισσότερες ασφαλείς οδούς, αλλιώς δεν τους απομένουν παρά θανατηφόρα αδιέξοδα.
«Μια αδιανόητη τραγωδία εκτυλίσσεται σήμερα με το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου. Όπως αναφέρεται, έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής 59 πτώματα, ενώ υπάρχουν φόβοι για εκατοντάδες ακόμα ανθρώπους που μπορεί να αγνοούνται. Πρόκειται για θανάτους που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Οι άνθρωποι που αναγκάζονται να διαφύγουν από τις πατρίδες τους χρειάζονται περισσότερες ασφαλείς οδούς, αλλιώς δεν τους απομένουν παρά θανατηφόρα αδιέξοδα», αναφέρεται χαρακτηριστική στην ανάρτηση.
Σε μια ακόμα μια τραγωδία στο Αιγαίο που ενισχύει την επείγουσα ανάγκη για συγκεκριμένη, ολοκληρωμένη δράση από τα κράτη για να σωθούν ζωές στη θάλασσα και να μειωθούν τα επικίνδυνα ταξίδια επεκτείνοντας ασφαλείς και τακτικές οδούς μετανάστευσης, αναφέρεται η ανάρτηση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.
«Ναυάγιο σημειώθηκε σήμερα ανοιχτά της Πύλου, σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή. Μέχρι στιγμής 104 επιζώντες μεταφέρθηκαν στην ακτή ενώ 32 σοροί ανασύρθηκαν. Οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται και φοβόμαστε ότι χάθηκαν περισσότερες ζωές. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλοίο επέβαιναν έως και 400 άτομα. Άλλη μια τραγωδία στο Αιγαίο που ενισχύει την επείγουσα ανάγκη για συγκεκριμένη, ολοκληρωμένη δράση από τα κράτη για να σωθούν ζωές στη θάλασσα και να μειωθούν τα επικίνδυνα ταξίδια επεκτείνοντας ασφαλείς και τακτικές οδούς μετανάστευσης», αναφέρει η ανάρτηση πριν από περίπου δυο ώρες.
Λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι οι μετανάστες οι οποίοι εντοπίστηκαν νεκροί έφτασαν τους 41 αρχικά από 32 που ήταν πριν από λίγες ώρες ενώ πριν από λίγο έφτασαν τους 59.
Παράλληλα, η ίδια πηγή αναφέρει πως στην μετακίνηση των μεταναστών με το σκάφος υπάρχουν από πίσω διακινητές. Το σκάφος εντοπίστηκε στις 9 χθες το βράδυ και ενώ έσπευσαν στελέχη του λιμενικού ώστε να προσφέρουν βοήθεια. Ωστόσο, τα άτομα πάνω στο αλιευτικό με τα οποία ήρθαν σε επαφή αρνήθηκαν την βοήθεια επειδή πιθανότατα ήταν οι διακινητές.
Πηγές αναφέρουν πως οι μετανάστες που επέβαιναν ήταν από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Συρία και την Παλαιστίνη και κανείς δεν μιλούσε Αγγλικά. Το αλιευτικό είχε ξεκινήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης και έπλεε για πέντε ημέρες με καλές καιρικές συνθήκες. Ο τελικός προορισμός ήταν η Ιταλία.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, η τραγωδία συνέβη ξαφνικά όταν υπήρξε ένας κλυδωνισμός αριστερά και μετά δεξιά. Στο παρελθόν τέτοια γεγονότα συμβαίνουν όταν υπάρχουν καβγάδες ανάμεσα στους μετανάστες. Πιθανότατα οι διακινητές των μεταναστών να είχαν κλειδωμένους στα αμπάρια τους μετανάστες ανάμεσα στους οποίους συνέβη κάποιο επεισόδιο.
Στο μεταξύ, ερωτηματικά προκαλεί γιατί το σκάφος είχε οδηγηθεί σε ένα από τα πιο βαθιά σημεία της Μεσογείου σε σημείο που δεν είναι στη ρότα προς Ιταλία.
Οι μετανάστες βρήκαν φρικτό θάνατο, καθώς, κανείς από τους μετανάστες δεν ήξερε κολύμπι ενώ κανείς δεν έφερε σωσίβιο….
Οι ελληνικές αρχές ειδοποιήθηκαν από τις ιταλικές περί τις 2.30 τα ξημερώματα και τέθηκαν σε επιφυλακή τα νοσοκομεία Τρίπολης, της Καλαμάτας, της Κυπαρισσίας και της Σπάρτης. Οι 100 και πλέον μετανάστες που διασώθηκαν έφτασαν στο λιμάνι της Καλαμάτας, όπου είχε προηγηθεί μεγάλη επιχείρηση προετοιμασίας του χώρου για να τους υποδεχθεί.
Νωρίτερα, τέσσερις μετανάστες διακομίστηκαν με «Super Puma» στο νοσοκομείο της Καλαμάτας. Είναι καλά στην υγεία τους, ωστόσο αντιμετωπίζουν κάποια παθολογικά προβλήματα, τα οποία δεν είναι σοβαρά. Κανείς τους δεν μιλάει αγγλικά.
Στο σημείο της τραγωδίας επιχειρούν 6 παραπλέοντα πλοία, πλωτό του Λιμενικού Σώματος και αεροσκάφος C-130, αναμένονται πλωτό και ναυαγοσωστικό του λιμενικού, φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού και ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας.
Η ανακοίνωση του Λιμενικού
«Αναφορικά με την ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά Πύλου, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., γνωρίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί εκατό (100) άτομα, τα οποία μεταφέρονται με παραπλέον πλοίο στην Καλαμάτα, όπου έχει οργανωθεί η υποδοχή τους σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Επιπλέον, τέσσερα (04) άτομα, έχουν μεταφερθεί με ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα, όπου παρελήφθησαν από δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας. Να σημειωθεί ότι κατά τον εντοπισμό τους, κανένας εκ των διασωθέντων δεν έφερε σωστικό εξοπλισμό (σωσίβιο). Μέχρι στιγμής από τις εκτεταμένες έρευνες έχουν εντοπιστεί και περισυλλεγεί δεκαεπτά (17) σοροί.
Στο σημείο επιχειρούν δύο (02) Περιπολικά Σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μία (01) Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού και επτά (07) παραπλέοντα πλοία, καθώς και ένα (01) ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) του FRONTEX.»
Να σημειωθεί ότι παράλληλα με την Πύλο, άλλη μια επιχείρηση διάσωσης μεταναστών πραγματοποιήθηκε, ευτυχώς με αίσια έκβαση αυτή φορά ανοιχτά της Κρήτης.