Χωρίς τέλος οι αυξήσεις στο σούπερ μάρκετ – Ποια προϊόντα θα ακριβύνουν κι άλλο μέχρι τον Ιούλιο

Σε… εφιάλτη έχει μετατραπεί η επίσκεψη των πολιτών στα σούπερ μάρκετ, με την ακρίβεια να σπάει τα κοντέρ και την Νέα Δημοκρατία να συνεχίζει το αφήγημα ότι δήθεν ενίσχυσε τους πολίτες με τα… κουπόνια market pass, και τη γνωστή «καραμέλα» περί πληθωρισμού

Η ακρίβεια παραμένει εκτός ορίων και οι ανατιμήσεις στα βασικά αγαθά συνεχίζονται με φρενήρεις ρυθμούς, ενώ μέχρι το τέλος Ιουλίου αναμένεται να αυξηθούν κατά 10% οι τιμές σε τουλάχιστον 200 προϊόντα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Realnews. Τυρί, ελαιόλαδο, μαρμελάδες, χαρτικά και κατεψυγμένα λαχανικά αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο, τον επόμενο μήνα.

Αναλυτικά οι αυξήσεις:

Γραβιέρα 33%,

κατεψυγμένες πατάτες 6,5% έως 30%,

μαρμελάδα 20%,

απορρυπαντικό πιάτων 16%,

ελαιόλαδο έως 15%,

χαρτικά έως 15%,

μέλι ανθέων 11%,

μπαχαρικά 10%,

παξιμάδια 10%,

αναψυκτικά 10%,

χυμοί 10%,

τσάι έως 10%,

ελιές 10%,

φυτικό γάλα 9%,

κατεψυγμένα λαχανικά 9%,

γαλακτοκομικά 8%,

χλωρίνη 8%,

ζωοτροφές 7,5%,

στιγμιαίος καφές 7%,

σοκολάτες 6%,

πουρές 5%,

ανθρακούχο νερό 5%,

παιδικές τροφές 4%,

εσπρέσο 2,5%,

ριζογκοφρέτες και ταχίνι σε ποσοστό 2,5%.

Οι ανατιμήσεις έχουν γίνει από μεμονωμένες εταιρείες και αναμένεται να περάσουν σταδιακά στα ράφια μέχρι το τέλος Ιουλίου, ανάλογα με τα αποθέματα που έχουν στη διάθεσή τους οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Οπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, οι ανατιμήσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, αλλά με μικρότερη ένταση. Οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων δεν αφορούν μόνο τα «επώνυμα», αλλά και τα ιδιωτικής ετικέτας.

Σύμφωνα με στοιχεία της NielsenIQ, το πρώτο τετράμηνο του 2023 οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας ανήλθαν στο 16,4%, όταν στα επώνυμα προϊόντα μεσοσταθμικά έφτασαν το 6%.

Παρ’ όλα αυτά, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας συγκεντρώνουν μερίδιο αγοράς της τάξεως του 25%, με τρεις στους τέσσερις καταναλωτές που αγοράζουν προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας να δηλώνουν ότι δεν το κάνουν μόνο για τη σχετικά χαμηλή τιμή, αλλά και επειδή θεωρούν ότι είναι εξίσου ποιοτικά σε σχέση με τα επώνυμα.

Εκτός όμως από τις ανατιμήσεις, υπάρχουν και ορισμένες βιομηχανίες τροφίμων και εμπορικές επιχειρήσεις που στέλνουν τιμολόγια στα σούπερ μάρκετ με μειωμένες τιμές.

Μειώσεις τιμών έχουν γίνει, επίσης, από μεμονωμένες εταιρείες και αφορούν το κατσικίσιο τυρί (15%), τις φρυγανιές έως 12,5%, το γιαούρτι έως 12%, το βιολογικό γάλα κεφίρ 10,5%, το αραβοσιτέλαιο έως 9%, τα γαλακτοκομικά έως 4,5% και το γάλα εβαπορέ 4%. Οι περισσότερες από αυτές τις μειώσεις έχουν περάσει ήδη στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Οργή των πολιτών για τις αυξήσεις στα ενεργειακά προϊόντα που έχουν ήδη παρουσιάσει μείωση τιμών

Ωστόσο, δυσαρέσκεια προκαλεί στους καταναλωτές το γεγονός ότι η αποκλιμάκωση των τιμών θα έπρεπε να ήταν πολύ μεγαλύτερη, με δεδομένο ότι οι τιμές στα ενεργειακά προϊόντα έχουν μειωθεί σημαντικά.

Για παράδειγμα, το πετρέλαιο μπρεντ κινείται κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, παρόλο που η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου τον Ιούλιο κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια. Το ηλεκτρικό ρεύμα βρίσκεται στην περιοχή των 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ το φυσικό αέριο κινείται σε επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης και συγκεκριμένα κοντά στα 25 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.