Μανωλης Κοττακης: Οι ποινικές διώξεις και οι αναποφάσιστοι

Εάν οι διώξεις για τις υποκλοπές δεν ασκηθούν πριν από τις εκλογές, αλλά κατά τη διάρκεια των διερευνητικών, τότε τα ενδεχόμενα για μεγάλες εκπλήξεις είναι στο τραπέζι…

Eξι ημέρες πριν από τις κρίσιμες εκλογές της 21ης Μαΐου, τα δεδομένα διαμορφώνονται μέχρι στιγμής ως εξής: Οι σύμμαχοί μας, Ευρώπη και Αμερική, επιθυμούν, χωρίς να το διακηρύσσουν, τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας από τον πρώτο γύρο. Ακόμη και τρικολόρε, αν χρειαστεί. Περιφερειακές δυνάμεις της Μεσογείου έχουν τεταμένη την προσοχή τους στη διαφάνεια έκδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, ενώ η καχύποπτη αριστερή αντιπολίτευση έχει βρει εκλογικούς αντιπροσώπους για όλα τα εκλογικά τμήματα της χώρας για να συγκρίνει τα δικά της αποτελέσματα με τα αποτελέσματα της εταιρίας του υπουργείου Εσωτερικών.

Του Μανώλη Κοττακη

Ισχυρά επιχειρηματικά κέντρα, φιλικά προς την κυβέρνηση μέχρι προσφάτως, περισσότερα του ενός, εργάζονται επίσης πάνω στο σενάριο συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας από τον πρώτο γύρο μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, με σημείο συνάντησης τη δίωξη του ανιψιού του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, με φόντο τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Κάποιοι αρνούνται να καταπιούν την προσβολή ότι η κυβέρνηση που στήριζαν τους «άκουγε», ασχέτως τού τι είχαν κάνει με τις ακροάσεις και οι ίδιοι στο παρελθόν.

Ο πρωθυπουργός αντιστέκεται για την ώρα, αν και έκανε μισό βήμα πίσω στο debate, όπου ήταν απολογητικός απέναντι στον κύριο Ανδρουλάκη, και προσπαθεί να επιτύχει ένα τέτοιο ποσοστό ώστε να οδηγήσει την αναμέτρηση πάση θυσία σε δεύτερο γύρο για να διεκδικήσει την αυτοδυναμία. Είναι προφανές ότι ο κύριος Μητσοτάκης δεν θέλει να μοιραστεί τη γλυκιά εξουσία με κανέναν. Μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, που μέχρι στιγμής δεν είχαν τοποθετηθεί, όπως η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, προσχώρησαν στην άποψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη περί εγκλεισμού στη φυλακή στενών συνεργατών του κυρίου Μητσοτάκη. Κορυφαίος υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος άκουσε τον κύριο Βελόπουλο να τάσσεται υπέρ αυτής της θέσης, τον ρώτησε με αγωνία, όταν συνέπεσαν στο στούντιο του Αlpha, αν προτίθεται να δώσει… ψήφο ανοχής σε κυβέρνηση νικητών με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η εικόνα συμπληρώνεται από την ξαφνική εμφάνιση στις δημοσκοπήσεις του κόμματος «Νίκη», το οποίο διεκδικεί μάλλον αργά την είσοδό του στη Βουλή. Το 1% που του δίνουν οι μετρήσεις δεν είναι αρκετό, ωστόσο, αν υπάρξει ανατροπή, η Βουλή θα είναι επτακομματική. Αγνωσται αι βουλαί του Κυρίου. Τίποτε δεν πρέπει να αποκλείεται. Οι υπόλοιποι αστέρες των δεξιών κομματιδίων, ο εισαγγελέας Κανελλόπουλος και ο κύριος Τζήμερος, φαίνεται αυτή τη στιγμή ότι βυθίζονται, καθώς ο κόσμος τούς εξέλαβε ως συστημικούς.

Η εισαγγελέας Βλάχου

Κρίσιμοι παράγοντες για τη διαμόρφωση των εξελίξεων είναι δύο: η Δικαιοσύνη και οι αναποφάσιστοι. Εάν η Δικαιοσύνη ασκήσει ποινικές διώξεις για τις υποκλοπές αυτή την εβδομάδα σε χαμηλόμισθους υπαλλήλους της ΕΥΠ (όπως ψιθυρίζεται) και δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα της πειθαρχικής δίωξης εναντίον της εισαγγελέως Βασιλικής Βλάχου (η οποία μπορεί να αμυνθεί, όμως, με στοιχεία-φωτιά), η μετάφραση θα είναι ότι ο πρωθυπουργός αρνείται να υποκύψει στον όρο δίωξης του ανιψιού του, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, και επιχειρεί να οδηγήσει την αναμέτρηση στον δεύτερο γύρο με στόχο την αυτοδυναμία.

Εάν οι ποινικές διώξεις για τις υποκλοπές (μας λένε ότι είναι ώριμα τα πράγματα στη Δικαιοσύνη) δεν ασκηθούν πριν από τις εκλογές, αλλά κατά τη διάρκεια των διερευνητικών εντολών συγκρότησης κυβέρνησης μετά τον πρώτο γύρο, τότε όλα τα ενδεχόμενα για μεγάλες εκπλήξεις είναι στο τραπέζι. Σε αυτή την περίπτωση, ο κύριος Μητσοτάκης θα ανταλλάξει τον ανιψιό του με την πρωθυπουργία του. Για να συμβεί όμως αυτό, το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να αδυνατεί να διεκδικήσει την αυτοδυναμία στον δεύτερο γύρο. Ο βουλευτής της στην Εύβοια, κύριος Πνευματικός, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Art του Γιώργου Καρατζαφέρη τόνισε προχθές ότι, εάν η Ν.Δ. λάβει 32%, το ποσοστό αυτό θα είναι απαγορευτικό για την αυτοδυναμία στον δεύτερο γύρο. Σήμερα, πάντως, οι δημοσκοπήσεις τής δίνουν περισσότερο.

Αντισυστημικοί

Και εδώ ερχόμαστε στους αναποφάσιστους. Ο αριθμός τους μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές είναι ασυνήθιστα υψηλός, καθώς πρόκειται για πολίτες με κυρίως αντισυστημικό προφίλ. Τα γεγονότα τις τελευταίες εβδομάδες δεν βοήθησαν τη Νέα Δημοκρατία να τους προσεγγίσει όσο θα ήθελε – πιθανόν και να τους απομάκρυνε. Το κόμμα που επέμεινε στον αποκλεισμό του ναζί Ηλία Κασιδιάρη από τις προσεχείς εκλογές διεκήρυξε μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου του, Ακη Σκέρτσου, ότι παραιτείται από τις γερμανικές αποζημιώσεις που χρωστά στην Ελλάδα η Γερμανία των ναζί!

Με μία του φράση ο κύριος Σκέρτσος γκρέμισε όλο το ιδεολόγημα αποκλεισμού της Ακροδεξιάς από τις εκλογές. Το γεγονός ότι πρόθυμοι τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδωσαν τις δηλώσεις του πετσοκομμένες, χωρίς τις αναφορές «οι αποζημιώσεις είναι παρελθόν και το μέλλον είναι η κλιματική αλλαγή και η Τεχνητή Νοημοσύνη» δεν εμπόδισε τη διάδοσή τους. Ούτε η φυλάκιση του Ελληνα Βορειοηπειρώτη υποψηφίου δήμαρχου Χειμάρρας βοήθησε στη συσπείρωση αυτών των αναποφάσιστων, που ψηφίζουν με εθνικά χαρακτηριστικά. Πιστοποίησε το πόσο μας σέβονται οι Βαλκάνιοι γείτονες. Αντί ο πρωθυπουργός να σηκώσει το τηλέφωνο και να διαμαρτυρηθεί στον κύριο Ράμα, δήλωσε ότι θα θέσει το θέμα… στην κυρία Φον ντερ Λάιεν.

Στην τελευταία στροφή των εκλογών έληξε και το πρωτάθλημα χθες. Τώρα θα φανεί πόσο θα επηρεαστούν οι οπαδοί από τις διακηρύξεις ποδοσφαιρικών ομάδων περί «μαύρου» στην κυβέρνηση. Ηδη προγραμματίζεται συνέντευξη Τύπου ομάδας η οποία έχασε πολλά έσοδα εξαιτίας της, κατά την άποψή της, ανοχής της κυβέρνησης (την οποία στήριξε) σε ποικίλα φαινόμενα. Ενα άλλο τμήμα των αναποφάσιστων θα καθορίσει την εκλογική στάση του από τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε η κυβέρνηση απέναντι στα κόμματα τα οποία ήθελε να ψηφίσει στον πρώτο γύρο και τα απέκλεισε.

Καταληκτικά: Η ατμόσφαιρα μέχρι στιγμής είναι τόσο υποτονική και τόσο χαλαρή, ώστε δεν ευνοεί την πόλωση και το ιδεολόγημα της σταθερότητας. Η αδιαφορία που επικρατεί για τις εκλογές σε ολόκληρη την επικράτεια προϊδεάζει για το προς τα πού θα κινηθεί περίπου το αποτέλεσμα. Η Νέα Δημοκρατία είναι σαφώς πρώτη, αλλά άλλο θα είναι το 32%-33% και άλλο το 35%-36%. Κρίσιμη θα είναι για τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος και η στάση των μεγάλων αστικών κέντρων απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Τα νέα που έρχονται από την Α΄ Αθηνών και την Α΄ Θεσσαλονίκης προκαλούν μέχρι στιγμής προβληματισμό, γι’ αυτό άλλωστε ο κύριος Μητσοτάκης περιόδευσε χθες στην αγορά της Κυψέλης και την Πέμπτη στις συνοικίες της Θεσσαλονίκης.

Οι αφίσες του Βελόπουλου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με το σύνθημα «Ο Μακεδόνας που αγωνίζεται για τη Μακεδονία» κάνουν εντύπωση. Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με τους οποίους μίλησα από περιφέρειες της ηπειρωτικής Ελλάδας και του Βορρά υποστηρίζουν ότι, ανάλογα με τον νομό, η φθορά είναι από τέσσερις έως έξι μονάδες σε σύγκριση με το 2019. Συμπέρασμα; Ολα είναι ανοιχτά. Θα κριθούν, όπως είπαμε, από τον τρόπο που θα κινηθεί η Δικαιοσύνη παραμονές των εκλογών για την υπόθεση των υποκλοπών και από το αν οι αναποφάσιστοι θα κατανεμηθούν κατά τέτοιον τρόπο που θα αυξήσουν ή θα μειώσουν το εθνικό ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας.

Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές προσέγγιζε το 30%, αλλά δεν το έπιανε. Σε κάθε περίπτωση, η διαφορά μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου δεν θα είναι τόσο σημαντική για τις εξελίξεις, όσο το ποσοστό του πρώτου. Για την ιστορία, εμβληματικοί δημοσκόποι της χώρας απέφυγαν μέχρι στιγμής να εκτεθούν στην τελική ευθεία των εκλογών σε δημόσιες εκτιμήσεις, καθώς η κατάσταση είναι ρευστή. Το κρίσιμο δεν είναι αν η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι 5 μονάδες, όπως τη βρίσκουν τώρα, αλλά αν ο δεύτερος αριθμός του ποσοστού της Νέας Δημοκρατίας θα περιέχει τον αριθμό 5.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.