Το ελληνικό παράδοξο του καιρού – Οι μεγάλες αντιθέσεις

Ενώ στην Ελλάδα ο φετινός Απρίλιος ήταν ένας από τους ψυχρότερους των τελευταίων 14 ετών, Ισπανία, Πορτογαλία και Μαρόκο κατέγραψαν θερμοκρασίες που θύμιζαν Ιούλιο και Αύγουστο

Το απόγευμα της 27ης Απριλίου, στο αεροδρόμιο της Κόρδοβας, το θερμόμετρο έδειχνε 38,8° C· το ρεκόρ της υψηλότερης θερμοκρασίας που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη μήνα Απρίλιο είχε μόλις καταρριφθεί. Μια μάζα ζεστού, ξηρού αέρα από τη Σαχάρα είχε «σταθμεύσει» επί μέρες πάνω από τη Δυτική Μεσόγειο, με αποτέλεσμα στην Ισπανία, στην Πορτογαλία αλλά και στο Μαρόκο να καταγραφούν θερμοκρασίες που συναντώνται στην περιοχή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο…

Ο Απρίλιος του 2023 ήταν ο 5ος θερμότερος Απρίλιος παγκοσμίως από το 1979 μέχρι σήμερα και ο 13ος θερμότερος στην Ευρώπη, όπου οι αποκλίσεις από τις κανονικές τιμές έφτασαν ακόμη και τους +6° C. Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα, η εικόνα ήταν τελείως διαφορετική: η χώρα ζούσε έναν από τους ψυχρότερους Απρίλιους των τελευταίων 14 ετών. Η μέση τιμή των μέγιστων ημερήσιων θερμοκρασιών κινήθηκε έως και κατά σχεδόν 2,5° C χαμηλότερα από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019, ενώ σε ορισμένες περιοχές αντιστράφηκε μια ανοδική πορεία που είχε ξεκινήσει από το περασμένο καλοκαίρι: στη Θεσσαλία οι αποκλίσεις της θερμοκρασίας από τις μέσες τιμές πέρασαν για πρώτη φορά σε αρνητικό πρόσημο μετά από εννέα μήνες, ενώ στη Μακεδονία η μέση μηνιαία τιμή της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν για πρώτη φορά αρνητική από τον Σεπτέμβριο του 2022.

Μεγάλες αντιθέσεις

Είναι ένα μετεωρολογικό παράδοξο; Οι ειδικοί απαντούν ότι το γεγονός δεν τους εκπλήσσει. «Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως δεν ήταν μόνο ο Απρίλιος ψυχρός, αλλά το ίδιο συνεχίζεται και κατά τη διάρκεια του Μαΐου.

Ενώ η μέση μέγιστη τιμή την εποχή αυτή είναι 26° C, μέχρι στιγμής είμαστε πολύ χαμηλότερα, στους 22 με 24° C, με εξαίρεση μία ή δύο μέρες», λέει στα «ΝΕΑ» ο Θοδωρής Κολυδάς, διευθυντής του Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ. «Το ίδιο συμβαίνει σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, όπου αυτήν την περίοδο οι θερμοκρασίες είναι κατά 4° C ή και 5° C χαμηλότερα από το κανονικό. Είναι τέτοιες οι τηλεσυνδέσεις, τα μεγάλα κύματα της ατμόσφαιρας, που ευνοούν τις μεγάλες αντιθέσεις στον καιρό μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Επίσης, για την Ιστορία, αξίζει να σημειωθεί ότι στις 7 Μαΐου του 1985 αλλά και στις 5 Μαΐου του 1995 είχαμε χιόνια μέσα στη Φλώρινα, με θερμοκρασία 1° C…».

Για την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και του Ιονίου ο φετινός Απρίλιος ήταν ο πιο ψυχρός από το 2010. Για τη Στερεά Ελλάδα, τη Βόρεια και την Πελοπόννησο ήταν ο δεύτερος πιο ψυχρός μήνας μετά το 2011.

Αρνητικές αποκλίσεις

Οι μεγαλύτερες αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας καταγράφηκαν μεταξύ 8 και 11 Απριλίου, ενώ οι υψηλότερες θερμοκρασίες καταγράφηκαν τις τρεις πρώτες ημέρες του μήνα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στη Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας και οι 30 ημέρες του μήνα ήταν ψυχρότερες από τη μέση τιμή, στην Αρτα και στον Πύργο Ηλείας σημειώθηκαν 29 ημέρες αρνητικών αποκλίσεων της θερμοκρασίας, ενώ στην Αθήνα η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν -1,6° C, με 24 από τις 30 ημέρες του μήνα να είναι ψυχρότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στη Θεσσαλονίκη η μέση μέγιστη θερμοκρασία κινήθηκε 2,1° C χαμηλότερα από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019 και καταγράφηκαν 26 ημέρες αρνητικών αποκλίσεων.

Την ίδια πορεία ακολουθούν και οι θερμοκρασίες στη θάλασσα. Σύμφωνα με το Climatebook, τις τελευταίες μέρες στη Δυτική Μεσόγειο παρατηρούνται θερμοκρασίες της τάξεως των 19-20° C στην επιφάνεια της θάλασσας, δηλαδή τιμές υψηλότερες κατά 2-4° C πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 2008-2022. Αντιθέτως, στην Ανατολική Μεσόγειο και κυρίως σε περιοχές του Αιγαίου και του Ιονίου Πελάγους, οι θερμοκρασίες κινούνται κοντά στη μέση τιμή της περιόδου 2008-2022.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.