Ευρωβουλευτές μόνο με λίστα – Στο τραπέζι η αλλαγή του συστήματος εκλογής μετά και την υπόθεση Γεωργούλη

Ωριμάζει όλο και περισσότερο η ιδέα να επανέλθουν οι λίστες στις ευρωεκλογές μετά και την υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη, που έχει προκαλέσει «θύελλα» στο πολιτικό σκηνικό.

Η συζήτηση δεν είναι καινούρια, παρότι οι τελευταίες εξελίξεις πυροδότησαν τις συζητήσεις και την κριτική για τις επιλογές λαμπερών προσώπων στα οποία καταφεύγουν τα κόμματα για να εντυπωσιάσουν και να κερδίσουν τις εντυπώσεις σε εκλογή ευρωβουλευτών στο σύνολο της Επικράτειας.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια πέντε περιπτώσεις ευρωβουλευτών απασχόλησαν με αιτήματα για άρση ασυλίας, ενώ τα προβλήματα συντονισμού , επαφής με το αντικείμενο, άγνοιας βασικών πολιτικών και κοινοβουλευτικών  διαδικασιών, ακόμη και η απουσία κοινωνικής δράσης, πολιτικού λόγου και πολιτικής ωριμότητας έχουν δημιουργήσει τριβές μέσα στα κόμματα αλλά και τις ελληνικές κομματικές αποστολές, σύμφωνα με την εφημερίδα, «Απογευματινή».

Το θέμα άνοιξε σε ανύποπτο χρόνο ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης όταν σε συνέντευξή του είχε δηλώσει ότι «θα επαναξιολογηθεί το ζήτημα εκλογής των ευρωβουλευτών μετά τις εθνικές εκλογές».

Τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης ο οποίος μιλώντας προχθές στην ΕΡΤ1 επιβεβαίωσε ότι συζητείται παρασκηνιακά η αλλαγή. Ανέφερε συγκεκριμένα το αυτονόητο: «Το βασικό πρόβλημα είναι ότι ευνοούνται άνθρωποι που έχουν υψηλή επωνυμία. Ποιος μπορεί σε ατομικό επίπεδο να κάνει εκστρατεία διεκδίκησης της ψήφου πανελλαδικά αν δεν έχει υψηλή επωνυμία;» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Εσωτερικών αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, επισημαίνει ότι σε μια εκλογή στην Επικράτεια οι λύσεις είναι δύο: είτε να επιστρέψουμε στη λίστα ή η σταυροδοσία να γίνεται σε περιφερειακές ενότητες και όχι στην Επικράτεια, ώστε να μπορούν οι υποψήφιοι να επικοινωνήσουν πιο άμεσα με τους πολίτες, χωρίς να χρειάζονται να καταβάλουν τεράστια κονδύλια προκειμένου να δημοσιοποιήσουν την παρουσία τους.

«Υπάρχει το σενάριο που κάνουν κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η ενδιάμεση λύση δηλαδή: εκλογή των ευρωβουλευτών με Περιφέρειες και όχι σε πανελλαδική εμβέλεια. Δεν μπορεί αυτές οι Περιφέρειες να είναι τόσο μικρές όσο οι βουλευτικές, αλλά σίγουρα πρέπει να περιοριστεί το εύρος. Ποιος μπορεί σε ατομικό επίπεδο να κάνει εκστρατεία διεκδίκησης της ψήφου πανελλαδικά αν δεν έχει υψηλή επωνυμία;» ρώτησε ρητορικά ο κ. Βορίδης, προσθέτοντας ότι ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι η εκλογή των ευρωβουλευτών είναι ένα προς τα εξέταση ζητήματα.

Ανοιχτό από το 2020

Η εξέταση του θέματος δεν είναι σημερινή, άρχισε από τα μέσα του 2020 με πολλά στελέχη της ΝΔ να θέτουν το θέμα , αλλά πάγωσε με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο μόνος που είχε βγει δημόσια τότε και είχε αναφερθεί στο θέμα ήταν ο εκλογολόγος της ΝΔ, Θεόδωρος Λιβάνιος που είχε ταυτιστεί με τις σημερινές δηλώσεις Βορίδη σημειώνοντας ότι «η εκλογή με σταυρό ευνόησε πάρα πολύ αυτούς που είναι γνωστοί, κυρίως έχουν δημοφιλία μέσω τηλεόρασης ή είναι γνωστοί λόγω της επαγγελματικής σταδιοδρομίας τους και ήταν σχεδόν ανυπέρβλητο εμπόδιο για ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στα ΜΜΕ».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.