Επίσκεψη στην Τουρκία, στις περιοχές που επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς του περασμένου Φεβρουαρίου, πραγματοποίησε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έπειτα από πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του Χουλουσί Ακάρ.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας επισκέφθηκε το Κέντρο Συντονισμού και Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων στην Αντιόχεια, όπου ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις και την επικρατούσα κατάσταση και είχε και κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ακάρ. Στη συνέχεια μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του μετέβησαν με ελικόπτερο στα σημεία των καταστροφών, επισκέφτηκαν το νοσοκομείο «Kocaeli» και οικισμό όπου στεγάζονται προσωρινά οι σεισμοπαθείς.
Ο Παναγιωτόπουλος, αφού εξέφρασε «τα ειλικρινή συλλυπητήρια της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για τις χιλιάδες ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν στην καταστροφή», σημείωσε ότι «αυτές οι ακραίες καταστροφές, κάποιες από τις οποίες οφείλονται και στην κλιματική αλλαγή, αποτελούν νέου τύπου προκλήσεις ασφαλείας, που θα μας απασχολήσουν όλους και θα πρέπει να βρούμε τρόπους να τις αντιμετωπίσουμε, διότι θα έρθουν, θα χτυπήσουν τις χώρες και τους λαούς μας, και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και να εργαστούμε γι’ αυτό – ίσως και από κοινού».
Ακόμα, επισήμανε την άμεση ελληνική ανταπόκριση στο αίτημα της Τουρκίας για κινητοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού για αρωγή έπειτα από φυσικές καταστροφές. «Σπεύσαμε, ως γείτονες, με Ελληνες διασώστες να συνδράμουμε στην προσπάθεια σωτηρίας συνανθρώπων μας στην Τουρκία που επλήγησαν από τους σεισμούς, εκδηλώνοντας έτσι τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας» ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε, δε, ότι «σε αυτό το πλαίσιο και στο πνεύμα συμπαράστασης» έγινε η αποδοχή της πρόσκλησης του Τούρκου ομολόγου του.
Μάλιστα, υπενθύμισε και τη δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει να στηρίξει όσο μπορεί την Τουρκία για να αντιμετωπίσει τις μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτής της μεγάλης ανθρωπιστικής καταστροφής.
«Μοχλοί βελτίωσης»
Καταλήγοντας ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, αφού ευχαρίστησε για τη θερμότητα της υποδοχής, τόνισε ότι «οι τραγωδίες και οι φυσικές καταστροφές αυτού του μεγέθους είναι πέρα και πάνω απ’ οποιοδήποτε πρόβλημα και διαφορά μεταξύ μας, και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν μοχλοί που μειώνουν την ένταση και δημιουργούν, έτσι, τις συνθήκες που διευκολύνουν την επικοινωνία και τις συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών».
Την ίδια ημέρα στην Τουρκία βρέθηκε και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, σε μία επίσκεψη φιλίας και στήριξης στους γείτονές μας, όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε. Ο Μηταράκης, που συναντήθηκε και με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού, σε δηλώσεις του διαβεβαίωσε τους Τούρκους ότι «στην Ελλάδα μπορείτε να βλέπετε έναν καλό σύμμαχο».
Επίσης, χθες στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου σύντομη συνομιλία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το κλίμα βελτίωσης της τρέχουσας περιόδου.
Το χθεσινό μπαράζ των ελληνοτουρκικών συναντήσεων και ανταλλαγής φιλοφρονήσεων αποτελεί ακόμα ένα επεισόδιο στο… σίριαλ με τίτλο «ελληνοτουρκική προσέγγιση» και είναι εξαιρετικά κρίσιμο η χώρα να μην πέσει θύμα των ψευδαισθήσεων που καλλιεργούνται και οι οποίες ενίοτε υποκρύπτουν σκοπιμότητες. Η παρούσα περίοδος σχετικής ηρεμίας θα πρέπει να αξιοποιηθεί από ελληνικής πλευράς για την καλύτερη προετοιμασία της χώρας εν όψει του σχεδόν νομοτελειακού νέου γύρου έντασης, που με κάποια αφορμή θα… ενσκήψει εκ νέου.