Ομαδικά αντιπολιτευτικά πυρά για το νομοσχέδιο-σκούπα, που οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση του νερού

Το γεγονός ότι με το πολυνομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μόνοι ωφελημένοι θα είναι τα ιδιωτικά συμφέροντα επισημαίνουν στην Ολομέλεια της Βουλής τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που το απορρίπτουν. Όπως επισημαίνουν, στόχος είναι η εμπορευματοποίηση ενός ακόμη δημόσιου αγαθού, ανεβάζοντας το κόστος του για τους καταναλωτές.

Ζητούν την απόσυρσή του, επισημαίνοντας ότι η επιλογή της κυβέρνησης να το φέρει στη Βουλή την ώρα που ακόμη είναι νωπό το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, ώστε να περάσει όσο το δυνατόν χωρίς πολλές αντιδράσεις.

Να σημειωθεί ότι η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για πολλές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου δεν πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής, καθώς την καταψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι οι κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας κατά του πολυνομοσχεδίου.

Σ. Φάμελλος: Εξυπηρέτηση συμφερόντων με ιδιωτικοποίηση του νερού

Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής επισήμανε ότι «στη σκιά της τραγωδίας στα Τέμπη, και ενώ η κοινωνία βρίσκεται ακόμη σε σοκ, με τα ερωτήματα για τις ευθύνες να παραμένουν αναπάντητα, και ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφεύγει τις ευθύνες, η κυβέρνηση και το Προεδρείο Βουλής, επέλεξαν να εισαχθεί Δευτέρα πρωί στη Βουλή ένα πολύ-νομοσχέδιο έκτρωμα, όπως το χαρακτηρίζει ακόμη και ο Τύπος. Παράλληλα συνεδριάζει και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την τραγωδία στα Τέμπη, επιλογή που μάς κάνει να αναρωτιόμαστε τι από τα δύο προσπαθεί να κρύψει η κυβέρνηση: τις ευθύνες της για την τραγωδία στα Τέμπη, το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου ή και τα δύο;».

Όπως τόνισε, το παρόν νομοσχέδιο αποτυπώνει την «ταυτότητα» της τετραετίας Μητσοτάκη που είναι: ιδιωτικοποίηση δημόσιων υποδομών, «ακρωτηριασμός» των ενεργειακών κοινοτήτων και της ενεργειακής δημοκρατίας, υποβάθμιση του περιβάλλοντος, φωτογραφικά άρθρα, δεκάδες ρουσφέτια, δασικά, πολεοδομικά, οικοδομικά, ρυθμίσεις για γαλάζια παιδιά που ως ακρίδες πέφτουν πάνω στη δημόσια περιουσία, πληθώρα αντισυνταγματικών ρυθμίσεων και προκλητική παράκαμψη αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, λάθη και διορθώσεις δεκάδων άρθρων της προηγούμενης τριετίας, πρόχειρη νομοθέτηση, επιφανειακή και αποσπασματική, χωρίς καμία στρατηγική, καθώς και εκτεταμένο και ξέφρενο πλιάτσικο. Αυτή είναι Δεξιά πολιτική με όλη τη σημασία της λέξης!».

Επισήμανε δε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αυτή που φόρτωσε με τεράστιο ενεργειακό κόστος τις ΔΕΥΑ και τις οδηγεί στη χρεωκοπία, την οποία επικαλείται τώρα για να τις ιδιωτικοποιήσει. Δεν τις ενισχύει επίσης με προσωπικό ενώ ταυτόχρονα τις απειλεί με συνενώσεις. Η συνένωση των ΔΕΥΑ και η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι προαπαιτούμενο των συμφερόντων που εσείς εξυπηρετείτε».

Ξεκαθάρισε πως δεν υπήρξε και δεν υπάρχει καμία ευρωπαϊκή υποχρέωση δημιουργίας Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων και Αποβλήτων, πως στην διαπραγμάτευση του 2016 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ακύρωσε αυτή τη μνημονιακή ρύθμιση την οποία και εισήγαγε τώρα, με δική της επιλογή, το 2021 ως προαπαιτούμενο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο Σ. Φάμελλος τόνισε ακόμη πως η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη ούτε τις αντιρρήσεις που εξέφρασαν οι φορείς κατά τη διαβούλευση και τη διαδικασία ακρόασής τους στη Βουλή, ούτε όμως και τις παρατηρήσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής.

Τόνισε δε πως με τη δήθεν διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της ΡΑΕ σε ασύμβατους τομείς, η κυβέρνηση επιδιώκει μία αδύναμη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), αφού δεν την ενισχύει με προσωπικό και την κρατά υποστελεχωμένη γιατί, δεν θέλει κανόνες και ρύθμιση αλλά συνθήκες «Φαρ Ουέστ» στην αγορά ενέργειας.

Υπογράμμισε ότι η νέα προοδευτική κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα καταργήσει αυτή την καταστροφική αλλαγή. «Η εποπτεία και ο έλεγχος του νερού και των απορριμμάτων θα γυρίσει στην πολιτεία και στην αυτοδιοίκηση όπου ανήκει και αυτό το νομοσχέδιο θα ακυρωθεί».

Από αυτήν την προεκλογικού χαρακτήρα νομοθέτηση δεν θα μπορούσαν να μείνουν έξω φυσικά τα γαλάζια παιδιά, παρατήρησε, σχολιάζοντας το άρθρο του νομοσχεδίου που μεταφέρει το «μοντέλο» Στάσση της ΔΕΗ και στη ΔΕΠΑ Εμπορίας. «Δηλαδή γαλάζια παιδιά από το παράθυρο με χρυσές αμοιβές, σε μία εταιρεία μάλιστα που εν μέσω της ακραίας κρίσης ακρίβειας δεκαπλασίασε τα έσοδα και τα κέρδη της, χωρίς να έχει φορολογηθεί ούτε ένα ευρώ για τα υπερκέρδη παρά τη σχετική δέσμευση της κυβέρνησης».

Επισήμανε ότι αυτό το πολυνομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί, διότι «προβλέπει μόνο απορρύθμιση, ξεπούλημα, ρουσφέτια, άδικο για τους πολίτες και τους παραγωγικούς φορείς αφού, βοηθά μόνο τους κολλητούς του Μεγάρου Μαξίμου και επιφέρει πλήγμα στην ασφάλεια δικαίου».

Δ. Κουτσούμπας: Το νερό δεν μπορεί να αποτελεί εμπόρευμα

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επισήμανε ότι «είκοσι μέρες τώρα, χιλιάδες λαού και νεολαίας βρίσκονται στους δρόμους, πλημμυρίζουν τις πλατείες σε όλη τη χώρα και φωνάζουν “το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί”. Ναι, έγκλημα ήταν και όχι “θυσία”, όπως τόλμησε να πει ο πρωθυπουργός, προσβάλλοντας και προκαλώντας όχι μόνο τις οικογένειες των θυμάτων, αλλά και έναν ολόκληρο λαό που απαιτεί να αποδοθούν οι ευθύνες στους πραγματικούς ενόχους. Όσο για τη βολική αντιπαράθεση που έχετε στήσει ανάμεσά σας, νυν και τέως κυβερνώντες, δεν πρόκειται να σας απαλλάξει από τις ευθύνες σας, γιατί στο προδιαγεγραμμένο αυτό έγκλημα οδήγησε τελικά η πολιτική της απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων, που η κυβέρνησή σας, κύριοι της ΝΔ, συνέχισε παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ».

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση την ίδια πολιτική της απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης, όπως «και στους σιδηροδρόμους και στην ενέργεια», εφαρμόζει και στο νομοσχέδιο για το νερό «που οδηγεί στην παραπέρα εμπορευματοποίησή του», προσθέτοντας ότι «ιερό και όσιο για σας είναι η πολιτική της ΕΕ, τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των λαϊκών, των κοινωνικών αναγκών».

«Στο κάδρο των εγκληματικών ευθυνών βρίσκεστε όλοι σας, γιατί όλοι σας, ο ένας μετά τον άλλο, προσθέτατε και ένα κομμάτι στο παζλ της απελευθέρωσης, της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων, της ενέργειας και του νερού» ανέφερε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ.

Όπως είπε η κυβέρνηση «μετατρέπει τη “Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας” σε “Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων”, προκειμένου «να επιταχύνει την παραχώρηση της κερδοφόρας διαχείρισης του νερού και των αστικών αποβλήτων στους επιχειρηματικούς ομίλους» καθώς με τον τρόπο αυτό «ενισχύεται το θεσμικό και νομικό πλαίσιο της υπάρχουσας ιδιωτικοποίησης του νερού».

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση «προσαρμόζει το πλαίσιο λειτουργίας της εγχώριας αγοράς στις κατευθύνσεις της ΕΕ για τη λεγόμενη «ρύθμιση της υδατικής πολιτικής», με βάση τα αντίστοιχα πρότυπα για την απελευθερωμένη αγορά Ενέργειας, η οποία είδαμε πού έχει οδηγήσει το λαό» και «τρέχει να προλάβει γιατί στο ΕΣΠΑ 2021-2027 προβλέπεται η χρηματοδότηση επιχειρηματικών ομίλων για τα αντίστοιχα έργα υποδομής», ενώ η σχετική ρύθμιση αποτελεί και «ένα απ’ τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης που πρέπει να υλοποιηθούν μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Όπως και με τα μνημόνια, έτσι και με το υπερμνημόνιο -γιατί τέτοιο είναι το Ταμείο Ανάκαμψης- κάθε εκταμίευση προϋποθέτει αντιλαϊκά προαπαιτούμενα».

Τόνισε ότι οι συνέπειες από την ευθυγράμμιση του νομοθετικού πλαισίου της χώρας με την σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία που εφαρμόζει η κυβέρνηση «ακολουθώντας την αντιλαϊκή διαδρομή των προηγούμενων κυβερνήσεων «θα είναι «εκτόξευση των τιμολογίων του νερού, δραστικό περιορισμό της διάθεσης του νερού στον αγροτικό τομέα, επιθετική προώθηση της εμπορευματικής λειτουργίας και της ιδιωτικοποίησης των επιχειρήσεων ύδρευσης».

Και μεταξύ άλλων τόνισε:

«Το ΚΚΕ επιμένει ότι το νερό είναι κοινωνικό δικαίωμα, δεν μπορεί να αποτελεί εμπόρευμα. Γι’ αυτό και οι δυνάμεις μας πρωταγωνιστούν σήμερα στους αγώνες:

Ενάντια στην πολιτική της ΕΕ για την πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Για τη διασφάλιση φθηνού, ελεγμένου, ποιοτικού νερού για τον λαό.

Για την άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής.

Αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού με κατάλληλα έργα για την εξασφάλιση της επάρκειάς του, χωρίς χαράτσια στην αγροτική παραγωγή».

«Για να μην πούμε το «νερό – νεράκι», χρειάζεται συνεχής αγώνας, ενωτικός, όλων -εργατών, υπαλλήλων, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, επιστημόνων, νέων, συνταξιούχων και γυναικών- στους δρόμους όλης της Ελλάδας και κυρίως ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό μέσα στη βουλή στις ερχόμενες εκλογές», κατάληξε.

Γ. Βαρουφάκης: Συνεχίζεται η προσπάθεια της ολιγαρχίας να τσεπώνει τεράστιες προσόδους

Η κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει ζωντανή την ιδεοληψία ότι το ιδιωτικό είναι η λύση και το δημόσιο το πρόβλημα, τόνισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

«Η ΕΥΑΘ και η ΕΥΔΑΠ είναι διαμάντια. Έχουμε νερό φθηνό, καθαρό, ασφαλές, δημόσιο και κερδοφόρο. Με το σημερινό νομοσχέδιο συνεχίζεται η προσπάθεια της ολιγαρχίας που κάνει τα πάντα ιδιωτικά για να τσεπώνει τεράστιες προσόδους από το υστέρημα του ελληνικού λαού», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης, που εξήγησε ότι «πολλά δεινά μαστίζουν τον τόπο, μόνο ένα πρόβλημα δεν έχουμε: το νερό, το οποίο είναι, φτηνό, καθαρό, δημόσιο, χωρίς ζημιές, με σεμνό κέρδος ώστε να μην χρειάζεται χρήμα από κρατικά ταμεία και να μην γδύνει τους πολίτες. Και σήμερα πάμε να λύσουμε το μόνο πρόβλημα που δεν έχουμε».

Όπως επισήμανε, η μη ύπαρξη προβλήματος με το νερό είναι το πρόβλημα που δεν μπορεί να ανεχτεί η «Μητσοτάκης ΑΕ», καθώς ανατρέπει το αφήγημα πως το ιδιωτικό είναι η λύση, το δημόσιο το πρόβλημα.

«Στα δύσκολα φαίνονται τα παλικάρια της ολιγαρχίας: Εκεί που ο κόσμος, οι νέοι στους δρόμους, στρέφονται εναντίον της ιδιωτικομανίας κι αμφισβητούν τους ολιγάρχες, ο Δ/Σ της Μητσοτάκης ΑΕ, ιδιωτικοποιεί το αγαθό που κανένας σώφρων άνθρωπος δεν βλέπει λόγο να ιδιωτικοποιηθεί. Έτσι είναι μια κυβέρνηση Αρίστων. Έχει το θάρρος να θυσιάζει τα λίγα καλά που μείναν όρθια στον τόπο για να κρατήσει ζωντανή την ιδεοληψία που αποφέρει τα βρώμικα τα κέρδη τα μεγάλα στους μετόχους της Μητσοτάκης ΑΕ»,πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος δε στους βουλευτές της συμπολίτευσης είπε ότι «σας ζητάνε να κλείσετε τα μάτια, να βουλώσετε τα αυτιά και να κρατήσετε τη μύτη ώστε να μην οσφριστείτε τη δυσοσμία αυτού που ψηφίζετε [..] Τον Ιούλιου του 2022 το Συμβούλιο της Επικρατείας μπλοκάρει την ιδιωτικοποίηση του νερού. Και πώς επέδειξε η κυβέρνηση τον σεβασμό της στην απόφαση; Ακυρώνοντάς την με νόμο του υπουργείου Περιβάλλοντος, ώστε η ΕΥΔΑΠ να παραμείνει στο Υπερταμείο».

Τέλος, είπε ότι αυτή η Βουλή δεν αντανακλά πλέον την κοινή γνώμη: «Ήρθε η ώρα να διαλυθεί και να γίνουν οι εκλογές – χθες. Στο ΜέΡΑ25 θα επανέλθουμε ενισχυμένοι και θα γίνουμε ένας πραγματικός εφιάλτης για εσάς και τους ολιγάρχες που εκπροσωπείτε – για να κοιμούνται οι πολίτες πιο ήσυχοι. Σας υπόσχομαι ότι αν αυτή την τετραετία ήμασταν ενοχλητικοί, την επόμενη θα είμαστε περισσότεροι εδώ μέσα, έτσι ώστε οι πολίτες να κοιμούνται πιο ανάλαφρα τα βράδια, εμείς εδώ μέσα θα γίνουμε ένας πραγματικός εφιάλτης για εσάς και για τους ολιγάρχες στους οποίους ανήκετε».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.