Αυτές είναι οι όψεις της ίδιας χώρας. Της ίδιας πατρίδας. Της ίδιας νοοτροπίας.
Απαριθμώ γεγονότα του τελευταίου τριημέρου. Μερικά είναι φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους, αλλά στην ουσία δεν είναι. Είναι οι όψεις της ίδιας χώρας. Της ίδιας πατρίδας. Της ίδιας νοοτροπίας.
Μανώλης Κοττάκης
– Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος εκφώνησε βαρυσήμαντη πολιτική ομιλία σε… καφετέρια στο Μαρούσι. Φρουροί του απομάκρυναν σηκωτή από το σημείο πολίτη που επιχείρησε να του διαμαρτυρηθεί.
– Η λαϊκή αοιδός Κρυσταλλία Ρήγα σκεπάστηκε ξαπλωμένη στην πίστα από πανέρια με λουλούδια που της πετούσαν αφιονισμένοι θαμώνες σε κέντρο διασκέδασης στη Βέροια.
– Λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά από τον αμέριμνο λουλουδοπόλεμο της Ημαθίας, το Πρωτοδικείο Φλώρινας απέρριψε τις τριτανακοπές σωματείων και εισαγγελέων της περιοχής και ελέω Πρεσπών αναγνώρισε το «κέντρο διδασκαλίας μακεδονικής γλώσσας». Πρώτο βήμα για μελλοντική αναγνώριση μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα.
– Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος χαρακτήρισε στην ομιλία του στην… καφετέρια «θυσία που πρέπει να δικαιωθεί» την απώλεια της ζωής 57 νέων Ελλήνων. Την ίδια λέξη, «θυσία», χρησιμοποίησε προσφάτως σε τηλεοπτική εκπομπή και ο δημοσιογράφος Αρης Πορτοσάλτε. Γραμμή.
– Επιχειρηματίας πήγε με σκονάκι γραμμένο στο χέρι σε τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1 προκειμένου να διεκδικήσει χρηματοδότηση για σχέδιό του.
– Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε δεκτή τη συγγνώμη του Παύλου Πολάκη και τον ενέταξε ξανά στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Η συγγνώμη απευθυνόταν μόνο στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όχι στους δημοσιογράφους που επικήρυξε.
– Η πρώτη δημόσια δήλωση του Παύλου Πολάκη μετά την επιστροφή του ήταν να επιτεθεί στον Νίκο Χατζηνικολάου και να τον καλέσει να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό. Εκείνος του απάντησε ότι τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη.
– Διαφημιστικό τρέιλερ που μεταδίδει τηλεοπτικός σταθμός εμφανίζει γνωστό δημοσιογράφο, τέως πολιτικό αρχηγό, ο οποίος αντιδικούσε μέχρι προσφάτως στη Βουλή με τον πρωθυπουργό, να κρατά κάμερα και να τον βιντεοσκοπεί στο γραφείο του για τις ανάγκες της εκπομπής του, σαν να πρόκειται για το προσωπικό υπηρεσίας του Μαξίμου.
– Ο αρχηγός Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντίνος Σκούμας (εισήγηση του Γρηγόρη Δημητριάδη η προ έτους προαγωγή του με υπηρεσιακά κριτήρια) αντικαταστάθηκε αιφνιδιαστικά με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, στο οποίο προεδρεύει ο πρωθυπουργός.
– Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. με δημόσια δήλωσή του (κάτι που δεν συνηθίζεται) κατήγγειλε ότι απομακρύνθηκε από «κέντρα εξουσίας» γιατί, μεταξύ άλλων, αντιστάθηκε σε αιτήματα για τη διάθεση ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. σε άλλες θέσεις από αυτές που επιτάσσει το κοινωνικό συμφέρον. Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε: «Στάθηκα εμπόδιο ως αρχηγός στην απογύμνωση των αστυνομικών τμημάτων και των μάχιμων υπηρεσιών του σώματος και στη μετακίνηση αστυνομικών σε θέσεις που δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Πάντα βρισκόμουν σε πόλεμο με τα κυκλώματα κάθε είδους. Κυκλώματα που λυμαίνονται τον κόπο των Ελλήνων. Αυτές μου οι αρχές προκάλεσαν δυσαρέσκεια σε συγκεκριμένα κέντρα εξουσίας τα οποία οδήγησαν στη βίαιη διακοπή της θητείας μου».
– Η εφημερίδα «δημοκρατία» αποκάλυψε το Σάββατο ότι στρατός ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. διατέθηκε για να φυλάσσει δημοσιογράφους γνωστών τηλεοπτικών σταθμών, οι οποίοι με όσα είπαν κατά τη διάρκεια της τραγωδίας προκάλεσαν το δημόσιο αίσθημα και τα ονόματά τους έγιναν συνθήματα στα γήπεδα.
– Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έκανε κανένα σχόλιο για την καρατόμηση του αρχηγό της Αστυνομίας. Προφανώς θέλει να τα έχει καλά… με τα κέντρα εξουσίας.
– Υπουργός της κυβέρνησης διέρρευσε στον κυριακάτικο Τύπο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και εργαλειοποιεί το δυστύχημα των Τεμπών και ετοιμάζεται να επιτεθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση σε προσεχή συνεδρίαση της Βουλής αποδίδοντάς της ευθύνες για την τραγωδία.
– Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί ο νέος νόμος 4974/2022 περί διαχωρισμού της ΕΡΓΟΣΕ από τον ΟΣΕ, στον οποίο περιγράφονται με λεπτομέρειες οι αρμοδιότητες της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Μεταφορών, του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ για την ασφάλεια του δικτύου των σιδηροδρόμων.
– Την ώρα που η Ελλάς συνταράσσεται από το πένθος για τη σιδηροδρομική τραγωδία, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών διοχετεύει στα μέσα τη… διαφυγή Ρωσίδας κατασκόπου η οποία διατηρούσε κατάστημα με… κεντήματα στην οδό Αρριανού, στο Παγκράτι. Το επόμενο είναι να την κατηγορήσει ότι κρυβόταν πίσω από σχέδιο ρωσικής ανάμειξης στις προσεχείς εκλογές (όχι άλλο κάρβουνο παιδιά).
– Στο βίντεο που κυκλοφορεί στο TikTok με την Κρυσταλλία Ρήγα να έχει καταπλακωθεί από πανέρια γεμάτα με γαρίφαλα ακούγεται η λαϊκή αοιδός να ερμηνεύει ένα συγκεκριμένο τραγούδι, το οποίο προφανώς και προκάλεσε τον ενθουσιασμό των θαμώνων: «Μα κανένας δεν μου φταίει για το χάλι μου, σπάσιμο θέλει το κεφάλι μου». Το τραγούδι αυτό του Καζαντζίδη μάλλον ταιριάζει στην άρρωστη χώρα μας. Ταμάμ, όπως έλεγαν και οι γείτονές μας. Ταμάμ.