Ενεργειακή απόδοση κτιρίων: Προς κλιματική ουδετερότητα έως το 2050 – Τι εξετάζεται για τις ανακαινίσεις

Τη Δευτέρα θα συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα σχέδια για την αύξηση του ρυθμού ανακαινίσεων, για την μείωση κατανάλωσης ενέργειας και εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την Τρίτη θα τεθούν σε ψηφοφορία.

Όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να έχουν μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών από το 2028, προκειμένου να επιτευχθεί κλιματική ουδετερότητα στον εν λόγω τομέα έως το 2050, σύμφωνα με τα σχέδια αυτά.

Επίσης, οι υπάρχουσες κατοικίες θα πρέπει να ταξινομηθούν έως το 2030 τουλάχιστον στη βαθμίδα Ε όσον αφορά στην ενεργειακή τους απόδοση, αλλά και να αναβαθμιστούν στην βαθμίδα D έως το 2033 – η σχετική κλίμακα περιλαμβάνει βαθμίδες από το A μέχρι το G, με το τελευταίο να αντιστοιχεί στο 15% των κτιρίων με τις χειρότερες επιδόσεις σε εθνικό επίπεδο. Η βελτίωση αυτή θα πρέπει να εφαρμοστεί και σε μη οικιστικά και δημόσια κτίρια, έως το 2027 και το 2030 αντίστοιχα.

Διευκόλυνση πρόσβασης σε επιδοτήσεις και δάνεια

Τα εθνικά σχέδια για τις ανακαινίσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν συστήματα στήριξης για τη διευκόλυνση πρόσβασης σε χρηματοδότηση. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να παρέχουν σημαντική πριμοδότηση για ανακαινίσεις σε βάθος, ιδίως για τα κτίρια με χειρότερες επιδόσεις. Τέλος, θα πρέπει να διατίθενται στοχευμένες επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Σχετικές πληροφορίες

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κτίρια που βρίσκονται στην ΕΕ ευθύνονται για το 40% της ενεργειακής κατανάλωσης και το 36% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Στις 15 Δεκεμβρίου 2021, η Επιτροπή υπέβαλε νομοθετική πρόταση αναθεώρησης της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων «Fit for 55». Οι στόχοι του 2030 και του 2050 απέκτησαν δεσμευτικό χαρακτήρα μέσω της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το κλίμα τον Ιούλιο του 2021.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.