Δεν έχει προηγούμενο το «τσουνάμι» καταγγελιών που έχει σχηματιστεί σε ότι αφορά τις μεταφορές στην Ελλάδα μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, το οποίο ανέδειξε με τραγικό τρόπο τις ελλείψεις στις υποδομές και την εγκληματική αδιαφορία των κυβερνώντων.
Εκτός από τους σιδηροδρομικούς υπαλλήλους που έχουν προχωρήσει σε δεκάδες καταγγελίες τα τελευταία χρόνια προειδοποιώντας για την ασφάλεια των μετακινήσεων, έρχονται τώρα και εκπρόσωποι των εργαζομένων σε αεροπλάνα, πλοία και λεωφορεία, να καταγγείλουν στον ΑΝΤ1 σοβαρές ελλείψεις σε συστήματα ελέγχου, τεχνολογικό εξοπλισμό, αλλά και ανθρώπινο δυναμικό.
«Θα αντέξει το σύστημα τα επόμενα 10 χρόνια, ή θα γίνει ένα μπαμ και τότε ποιος είδε τον Θεό και δεν φοβήθηκε;»
Οι σταθμάρχες του αέρα ζητούν αναβάθμιση του συστήματος επεξεργασίας σχεδίων πτήσεως και δεδομένων επιτήρησης PALLAS, ενώ καταγγέλλουν και εξαντλητικές υπερωρίες και σοβαρότατες ελλείψεις προσωπικού, αλλά και συστήματα παρωχημένης τεχνολογίας.
Ο επίτιμος Πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ (Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας), Βασίλης Αλεβιζοπουλος, μίλησε στον ΑΝΤ1 και τα όσα είπε είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά:
«Το PALLAS είναι πεπαλαιωμένο, παλιό. Αυτό είναι τουλάχιστον 20 ετών. Έχει μια δυνατότητα το συγκεκριμένο σύστημα και δεν υπάρχουν και ανταλλακτικά. Όσο λειτουργεί αυτή η καρδιά και η ψυχή του συστήματος είναι όλα ασφαλή. Εάν κλείσει, δεν θα ήθελα να συζητήσω το τι θα συμβεί. Θα αντέξει αυτό το σύστημα τα επόμενα 10 χρόνια, ή θα γίνει ένα μπαμ και τότε ποιος είδε τον Θεό και δεν φοβήθηκε;»
77 ατυχήματα σε πλοία σε έναν χρόνο
Ενόψει πασχαλινών ημερών, αλλά και της τουριστικής σαιζόν, καίριο ρόλο θα παίξει και η ακτοπλοΐα, η οποία επίσης έχει τα δικά της προβλήματα αναφορικά με την ασφάλεια.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΠΕΝΕΝ (Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού) Αντώνη Νταλακογιώργο, οι έλεγχοι που γίνονται δεν είναι ουσιαστικοί «και κατόπιν τούτου δεν φέρουν και τα απαιτούμενα αποτελέσματα … Ο χρόνος εργασίας και ανάπαυσης των πληρωμάτων είναι πολύ πέρα από τα προβλεπόμενα όρια».
Όπως είπε μάλιστα, μόνο πέρυσι 77 πλοία παρουσίασαν «είτε βλάβες, είτε προσκρούσεις, είτε προσαράξεις, είτε είχαμε ναυτικά ατυχήματα στο εργασιακό μας περιβάλλον».
Παρατημένα λεωφορεία
Πόρτες εκτός λειτουργίας, καθίσματα ξεχαρβαλωμένα, ή δεν υπάρχουν καθόλου, σπασμένα κομμάτια κολλημένα με ταινία, κουδούνια στάσης εκτός λειτουργίας. Είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που έχουν τα λεωφορεία στην ανατολική Αττική. Λεωφορεία που εξυπηρετούν καθημερινά χιλιάδες πολίτες.
«Παρατημένα, με μηδενική συντήρηση, σταματάνε στο δρόμο και βάζουν πετρέλαιο από βενζινάδικο γιατί δεν έχουν καμιά υποδομή. Ενώ έχουν δύο πόρτες λειτουργεί μόνο η μία, κομμένα σασί, κομμένα κρόμπαρα, κομμένα ημιαξόνια, διαλυμένα», περιγράφει χαρακτηριστικά ο Απόστολος Ραυτόπουλος, μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΕ και Πρόεδρος εργαζομένων ΟΑΣΑ-ΟΣΥ.
Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, πρόκειται για λεωφορεία που πραγματοποιούν αστικά δρομολόγια και ανήκουν σε εταιρείες ΚΤΕΛ.
Όπως τονίζουν οι σταθμάρχες της ΣΤΑΣΥ, από τις 424 οργανικές θέσεις, καλυμμένες είναι μόνο οι 335 (89 κενές δηλαδή).