Τέμπη: Τι κατέθεσε ο επιθεωρητής για το μοιραίο βράδυ του δυστυχήματος – Πού επιρρίπτει ευθύνες

Τα όσα έγιναν τη μοιραία νύχτα του δυστυχήματος στα Τέμπη αλλά και το πώς λειτουργεί το σύστημα με τις τις βάρδιες των σταθμαρχών περιέγραψε αναλυτικά ο επιθεωρητής Δ.Ν στην ανακρίτρια Λάρισας.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, ο επιθεωρητής ανέφερε ότι η αμαξοστοιχία 62 ερχόμενη από Αθήνα, αναχώρησε από τον σταθμό Παλαιοφαρσαλο στις 22:30 περίπου επί μονής γραμμής καθόδου, δηλαδή αντίθετα στην άλλη γραμμή διότι γίνονταν κάποιες εργασίες στη γραμμή ανόδου. Αναχώρησε με υπόδειγμα 1001 μέχρι την 1η αιχμή του σταθμού Λάρισα στην 101. Μέχρι την αιχμή 101 κινήθηκε ανάποδα κι από εκεί με εντολή του σταθμάρχη στον κλειδούχο, διευθετήθηκε να εισέλθει στη γραμμή ανόδου, όπου και εισήλθε και έφτασε στον σταθμό της Λάρισας στις 23:02 στη γραμμή ανόδου, όπως τόνισε.

Η αμαξοστοιχία 62 όπως είπε ο επιθεωρητής, κινούνταν από τα Παλαιοφάρσαλα στη γραμμή καθόδου. Στην αιχμή 101 υπήρχε κλειδούχος ο όποιος με εντολή του σταθμάρχη γύρισε το κλειδί 101 και η αμαξοστοιχία εισήλθε κανονικά στη γραμμή ανόδου, δηλαδή την 2η. Έφτασε  στις 23:02 σύμφωνα με τον σταθμάρχη και αναχώρησε στις 23:04.

Ο επιθεωρητής τόνισε ακόμη ότι ο σταθμάρχης σε δια ζώσης επικοινωνία μετά το συμβάν και όσο η αμαξοστοιχία ήταν στον σταθμό επικοινώνησε με τον μηχανοδηγό της αμαξοστοιχία 62 και του είπε ότι έχει γραμμή ελεύθερη μέχρι το φωτόσημο στην είσοδο των Νέων Πόρων δίχως να του αναφέρει αν κινείται στη γραμμή ανόδου ή καθόδου.

Σύμφωνα με τον επιθεωρητή, ο μηχανοδηγός ήταν υποχρεωμένος και όφειλε να εκφωνήσει αυτό που του είπε ο σταθμάρχης. Δεν ξέρει  αν το έπραξε και εκφώνησε αυτό που του είπε ο σταθμάρχης. Στην περίπτωση που δεν το έπραξε, ο σταθμάρχης έπρεπε να τον ρωτήσει εάν το κατάλαβε και να επακολουθήσει διάλογος για το αν έχει ακούσει την εντολή. Η αμαξοστοιχία ξεκίνησε κανονικά στη γραμμή ανόδου και φτάνοντας στις αιχμές 118 Α και 118 Β που είχαν αφεθεί στη διαγώνιο από την διέλευση της 2557, εξετράπη και εισήλθε στη γραμμή καθόδου. Όταν η αμαξοστοιχία μπήκε στη γραμμή καθόδου, όπως προκύπτει από ηχητικά ντοκουμέντα που έχουν βγει στην δημοσιότητα, έγινε ο εξής διάλογος μεταξύ του σταθμάρχη και του μηχανοδηγού:

Μ: Λάρισα ακούει;

Σ: Ακούει.

Μ: Βασίλη φεύγω;

Σ: Φεύγεις, φεύγεις.

Μ: Καλό βράδυ.

Σ: Καλή συνέχεια.

Ο μηχανοδηγός, σίγουρα αντιλήφθηκε, σύμφωνα με τον επιθεωρητή, ότι ήρθε στη γραμμή καθόδου και θα έπρεπε να αναρωτηθεί γιατί δεν πήρε το υπόδειγμα 1001. Ο συγκεκριμένος οδηγός, σύμφωνα με τον επιθεωρητή, το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν εργαζόταν στην γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη και επανήλθε πρόσφατα.

Για τις αρμοδιότητες του σταθμάρχη υπηρεσίας

Σε ερώτηση για τις αρμοδιότητες του σταθμάρχη υπηρεσίας ο επιθεωρητής φέρεται να απάντησε ότι ο εκάστοτε σταθμάρχης είναι υπεύθυνος για την διεξαγωγή της κυκλοφορίας των επιβατικών αμαξοστοιχιών, των εμπορικών αμαξοστοιχιών, μηχανημάτων γραμμής και δρεζινών που είναι απαραίτητες για υπηρεσιακές ανάγκες. Ο εκάστοτε σταθμάρχης συνεργάζεται με τους δύο εκατέρωθεν σταθμούς και συγκεκριμένα όσον αφορά στη Λάρισα με το σταθμό Παλαιοφαρσάλων και τους σταθμούς Νέων Πόρων και Λιτοχώρου.

Ο ίδιος σύμφωνα με τις πληροφορίες ανέφερε ότι δεν αναφέρθηκε κάποια βλάβη στο φωτόσημο, διότι μπορεί να παρουσιάστηκε εκείνη τη στιγμή, οπότε στην περίπτωση αυτή ο σταθμάρχης, όφειλε να επιδώσει υπόδειγμα 1001 στον μηχανοδηγό αμαξοστοιχίας και στον προϊστάμενο βάσει του εσωτερικού κανονισμού κυκλοφορίας. Πριν από την αναχώρηση της αμαξοστοιχίας, οφείλουν να το υπογράψουν ο μηχανοδηγός και ο προϊστάμενος της αμαξοστοιχίας. Υπάρχουν περιπτώσεις που το υπόδειγμα 1001 επιδίδεται και μέσω τηλεφώνου.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.