Ο πραγματογνώμονας σιδηροδρομικών ατυχημάτων Αναστάσιος Δέδες ανέλυσε το πώς φτάσαμε στην αδιανόητη τραγωδία των Τεμπών, με τα δύο τρένα να συγκρούονται μετωπικά στην περιοχή Ευαγγελισμός της Λάρισας και να αφήνουν στα συντρίμμια τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.
Μιλώντας στην ΕΡΤ έκανε λόγο για τρία μοιραία λάθη που έγιναν στο σταθμό και οδήγησαν στο δυστύχημα:
«Το πρώτο λάθος ήταν η αλλαγή κατεύθυνσης του σιδηροδρόμου, που κατευθύνθηκε αντί για την άνοδο στην πορεία καθόδου. Το δεύτερο ότι δεν ελέγχθηκε από την στιγμή που ξεκίνησε και έφυγε, σε ποια γραμμή κινείται, και αυτό ήταν υποχρέωση του σταθμάρχη. Το τρίτο λάθος από την στιγμή που έχεις μπροστά σου το πάνελ που ρυθμίζεις τα κλειδιά και το συγκεκριμένο 118, από την στιγμή που έφυγε το τρένο με μία απλή παρατήρηση θα μπορούσες να δεις ότι στην γραμμή ότι έφυγε στην ανάποδη γραμμή και να ειδοποιήσεις τον μηχανοδηγό να σταματήσει».
Σε ότι αφορά την ύπαρξη ή όχι δικλίδων ασφαλείας για τέτοιες περιπτώσεις, ο κ.Δέδες επεσήμανε:
«Όλα αυτά τα τρένα, τα οποία είναι ηλεκτροκίνητα, είναι εφοδιασμένα με συστήματα τηλεδιοίκησης και με συστήματα σηματοδότησης και ελέγχου με αισθητήρες. Δηλαδή υπάρχει καταρχήν φανάρι, το οποίο είναι και κατά την άνοδο και κατά την κάθοδο. Άρα θα μπορούσε να δει και ο ένας μηχανοδηγός και ο άλλος ότι υπάρχει κόκκινο φανάρι, άρα να σταματήσει τον συρμό. Δεύτερη δικλείδα ασφαλείας είναι τη στιγμή κατά την οποία το φανάρι αυτό παραβιάζεται για κάποιο λόγο από τον οδηγό, έχει συστήματα emergency break που σημαίνει ότι σταματάει άμεσα η αμαξοστοιχία με αυτόματο σταμάτημα και υπάρχει και το άλλο το σύστημα το οποίο είναι το ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου όπου βλέπουμε σε όλο το δίκτυο των γραμμών πού κινούνται τα τρένα, με ποια ταχύτητα κινούνται και όλα τα υπόλοιπα. Αυτά τα συστήματα, από ό,τι άκουσα δεν λειτουργούσαν ποτέ και εφόσον δεν λειτουργούσαν ποτέ, δεν λειτούργησαν και τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Το μόνο σύστημα το οποίο δουλεύει για την επιτήρηση και τον έλεγχο είναι στην περιοχή Τιθορέας, όπου εκεί δουλεύει το σύστημα κανονικά με κάμερες κλπ».
Ερωτώμενος ο Αναστάσιος Δέδες για το αν πρέπει να δίνεται άδεια στα τρένα να πραγματοποιούν δρομολόγια όταν δεν λειτουργούν τα συστήματα ασφαλείας, αλλά και ποιος είναι αυτός που δίνει αυτές τις άδειες, απάντησε ως εξής, κάνοντας λόγο για σωρευτική ευθύνη:
«Εδώ υπάρχει ένα άλλο ζήτημα, το οποίο θα το εξετάσουν οι άνθρωποι, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι να κάνουν αυτή τη δουλειά, δηλαδή οι δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι θα εξετάσουν, πέραν των ευθυνών που έχει ο συγκεκριμένος άνθρωπος, ο οποίος έκανε λάθος στη γραμμή, και τα υπόλοιπα στοιχεία, τα οποία είναι: αυτός που έχει την υποδομή και η υποδομή είναι τα συστήματα αυτά που έχει η ΟΣΕ- ΤΡΑΙΝΟΣΕ και αυτός που έχει και το μεταφορικό κομμάτι που είναι η Hellenic Train. Εφόσον, υπήρχαν αναφορές, όπως άκουσα, ότι το σύστημα δεν λειτουργούσε, δεν είχε εγκατασταθεί κλπ και είχαν σταλεί και εξώδικα, συνεπώς προκύπτει ότι και η Hellenic Train γνώριζε ότι υπάρχει πρόβλημα στη σηματοδότηση και παρά το γεγονός ότι γνώριζε ότι υπάρχει πρόβλημα, έβαζε κόσμο από πάνω και τον μετέφερε, ενώ γνώριζε ότι μπορεί να γίνει και δυστύχημα. Άρα υπάρχει σωρευτική ευθύνη».
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η επιβατική αμαξοστοιχία είχε αναπτύξει ταχύτητα 166χλμ./ώ. σε ένα σημείο που το όριο ταχύτητας είναι τα 160χλμ., ενώ η εμπορική αμαξοστοιχία κινούνταν με ταχύτητα πάνω από 80χλμ.
Μάλιστα, όπως ειπώθηκε στο ρεπορτάζ με πληροφορίες από την αρχική έρευνα του συμβάντος, επί τουλάχιστον 12 λεπτά (περίπου 18 χιλιόμετρα) τα δύο τρένα κινούνταν στην ίδια ράγα!
Δεν πρόλαβε κανείς να φρενάρει και τα πρώτα βαγόνια μετατράπηκαν σε μια άμορφη μάζα, σε έναν μεταλλικό τάφο για δεκάδες ανθρώπους…