Σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως, όταν ήταν φυσικό, η αποχώρηση Ευρωπαίων κατασκευαστών από τον διαγωνισμό για τα 650 νέα λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (έχει χωριστεί σε 5 τμήματα, το 1ο κηρύχθηκε άγονο).
Οι εταιρείες Irizar και Van Hool αποσύρθηκαν από τον διαγωνισμό, όπως και η Iveco (από το 2ο και 4ο τμήμα, συνεχίζει στο 3ο, στο οποίο έχει ανακηρυχθεί ανάδοχος), λόγω της ανόδου του κόστους παραγωγής των λεωφορείων.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς επαγγελματικού αυτοκινήτου, «οι συνθήκες ήταν διαφορετικές, όταν ξεκίνησε ο διαγωνισμός. Πλέον, το κόστος παραγωγής των λεωφορείων έχει αυξηθεί αρκετά, εξαιτίας των πρώτων υλών».
Η αποχώρηση εταιρειών ασφαλώς και δεν αποτελεί θετική εξέλιξη, ωστόσο ο διαγωνισμός θα συνεχιστεί κανονικά, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Μεταφορών.
Στόχος του υπουργείου είναι η ολοκλήρωση όλων των τμημάτων του διαγωνισμού εντός του Φεβρουαρίου (εφόσον οι τεχνικές και οικονομικές προσφορές κριθούν αποδεκτές) και η αποστολή των συμβάσεων στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Σε κάθε περίπτωση, ο διαγωνισμός είναι εξαιρετικά κρίσιμος, καθώς η ανανέωση του στόλου της ΟΣΥ και του ΟΑΣΘ κρίνεται επιτακτική.
Όπως όλα δείχνουν, το υπουργείο Μεταφορών θα προχωρήσει και στην προκήρυξη και άλλων διαγωνισμών, με τις πρώτες εκτιμήσεις να αναφέρονται σε άλλα 650 λεωφορεία, ενισχύοντας τη «δοκιμάζουσα» αγορά λεωφορείων στην Ελλάδα, η οποία υπέστη «σοκ» το 2022 με τη μεγάλη πτώση των ταξινομήσεων.