Με τις τελευταίες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 2.600 νεκρούς σε Τουρκία και Συρία από τους καταστροφικούς σεισμούς στη νοτιοδυτική Τουρκία, πολλοί είναι οι Έλληνες που, δικαιολογημένα, έχουν θορυβηθεί, με αποτέλεσμα να αναρωτιούνται για το εάν υπάρχει η πιθανότητα οι φονικές αυτές δονήσεις να επηρεάσουν τη σεισμική δραστηριότητα στη χώρα μας.
Αναμενόμενα, «συναγερμός» σήμανε και στην κοινότητα των σεισμολόγων στην Ελλάδα, με τους Άκη Τσελέντη, Ευθύμιο Λέκκα, Γεράσιμο Παπαδόπουλο, Κώστα Παπαζάχο και Αθανάσιο Γκανά να εκφράζουν τις απόψεις τους, αναλογιζόμενοι, μεταξύ άλλων, το μέγεθος των δονήσεων και το γεγονός ότι σημειώθηκαν σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή. Και, σε γενικές γραμμές, όλοι τους συμφωνούν ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που εξελίσσεται σε περιοχή γνωστή για τα ρήγματά της, η οποία και θα προκαλέσει πολλές χιλιάδες απώλειες ακόμη, υποστηρίζοντας, πάντως, ότι η χώρα μας βρίσκεται πολύ μακριά από την πληγείσα περιοχή, για να μιλάμε για άμεση επίδραση.
Η ισχυρότατη δόνηση στην Τουρκία «έχει τις γεωφυσικές προϋποθέσεις να διεγείρει άλλους σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Γεράσιμος Παπαδόπουλος, λίγη ώρα μετά τους καταστροφικούς σεισμούς. «Σφοδρότατος επιφανειακός σεισμός μεγέθους 7,8 στη ΝΑ Τουρκία (Άδανα) κοντά στα σύνορα με τη Συρία (Χαλέπι). Αναφέρονται πολλές καταρρεύσεις κτιρίων με πολλά θύματα, δυστυχώς. Κλασική περίπτωση μεγάλου σεισμού με μετακίνηση οριζόντιας ολίσθησης κατά μήκος του μεγάλου ρήγματος της Ανατολικής Ανατολίας (ΕΜSC)», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Πρόκειται για ένα πολύ γνωστό ρήγμα που βρίσκεται στην Ανατολική πλευρά της Ανατολίας. Είναι το ρήγμα της Ανατολίας που φθάνει μέχρι τη Συρία. Και στο παρελθόν έχει δώσει παρόμοιους σεισμούς. Είναι τέτοια η δυναμική του που δίνει άνω των 7 βαθμών Ρίχτερ σεισμούς», πρόσθεσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Τσελέντης: Δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας
Από την πλευρά του, ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτο Αθηνών, υποστηρίζει πως ο σεισμός στην Τουρκία δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ελλάδα. «Ο σεισμός έγινε σε πολύ μεγάλο ρήγμα, που διαχωρίζει την πλάκα της Αραβίας με την πλάκα της Τουρκίας. Δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας, το οποίο έχει σχέση με την Ελλάδα. Δεν έχει καμία σχέση με τον ελλαδικό χώρο και θεωρώ απίθανο να επηρεάσει τα ελληνικά ρήγματα», δήλωσε, μεταξύ άλλων, στο MEGA.
«Οι σεισμοί είναι μακριά και έχουν αντίθετη κατεύθυνση», είπε, μεταξύ άλλων, στον ΑΝΤ1, ενώ πρόσθεσε πως, «μπορεί να επηρεάσουν το τόξο της Κύπρου, κάτι που, όμως, δεν εμπνέει ανησυχία».
Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, εξάλλου, τόνισε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν τόσο μεγάλα ρήγματα που θα μπορούσαν να δώσουν τόσο μεγάλους σεισμούς, ενώ επανέλαβε ότι το ρήγμα που έδωσε τη δόνηση στην Τουρκία είναι πολύ μακριά από την Ελλάδα και με κατεύθυνση μακριά από τον ελληνικό χώρο.
«Κατά τη διάρκεια του σεισμού στην Τουρκία είναι χαρακτηριστικό ότι αυτό που ονομάζουμε Αραβική πλάκα μετακινήθηκε σε λίγα δευτερόλεπτα για πάνω από 3 μέτρα σε μήκος τουλάχιστον 150 χιλιομέτρων», είπε επίσης ο κος Τσελέντης, σημειώνοντας πως «ο σεισμός έγινε σε πολύ μεγάλο ρήγμα, που διαχωρίζει την πλάκα της Αραβίας με την πλάκα της Τουρκίας. Η Τουρκία κινείται σαν σφήνα κατά μήκος μεταξύ δύο μεγάλων ρηγμάτων, της ανατολικής Ανατολίας και της βόρειας».
Παπαζάχος: Mεγάλη η χιλιομετρική απόσταση – Γκανάς: Μπορεί να διεγερθούν τα ρήγματα κοντά στην Κύπρο
Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος ανέφερε ότι «η μεγάλη χιλιομετρική απόσταση από το σημείο που εκδηλώθηκε η σεισμική δόνηση, το καθιστά σχεδόν αδύνατο για οποιοδήποτε ανησυχία».
Πάντως δεν έκρυψε τον προβληματισμό του, για το αν και κατά πόσο μπορεί να επηρεαστεί το κυπριακό τόξο, που βρίσκεται εγγύτερα στην Τουρκία. «Για το κυπριακό τόξο υπάρχει μία ανησυχία, καθώς μπορεί να προκύψει κάποια σεισμικότητα, σε βάθος χρόνου, αλλά για τον ελλαδικό δεν υπάρχει καμία», σημείωσε ο καθηγητής.
Για τη βιβλική καταστροφή με άγνωστο ακόμη μέγεθος μίλησε στην ΕΡΤ ο Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Πρόκειται για δόνηση με ισχύ που εξέπληξε τους ειδικούς, είπε, αλλά επισήμανε ότι για την Ελλάδα δεν προκύπτει άμεσος κίνδυνος, «διότι είμαστε αρκετά μακριά».
Ωστόσο τόνισε ότι «προκύπτει ένας μικρός κίνδυνος για την Κύπρο, διότι η Κύπρος απέχει περίπου 400 χιλιόμετρα από εκεί που σταμάτησε το ρήγμα. Εκεί ίσως υπάρχουν κάποια μικρότερα ρήγματα, τα οποία μπορεί να διεγερθούν. Μπορεί, βεβαίως, να διεγερθούν και γι’ αυτό χρειάζεται μια παρακολούθηση στην περιοχή».
«Είναι ένας σεισμός που έχει εκδηλωθεί σε ένα ρήγμα χιλιομέτρων που αρχίζει από τη Νεκρά Θάλασσα και τελειώνει στο κέντρο της Τουρκίας. Δεν είναι το ρήγμα της Ανατολίας. Είναι το δυτικό ρήγμα που οριοθετεί τη διείσδυση της αφρικανικής πλάκας στην Τουρκία […] και έχει δώσει τους μετασεισμούς των 6,7 Ρίχτερ», δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.