Το πρόγραμμα διεξαγωγής και τα εξεταστικά κέντρα για τον μεγάλο διαγωνισμό 2Γ/2022 ανακοίνωσε το ΑΣΕΠ. Οι εξετάσεις θα διενεργηθούν στις 4 Μαρτίου σε δύο φάσεις: Οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στις 09.00 στη Δοκιμασία Δεξιοτήτων και Εργασιακής Αποτελεσματικότητας με μέγιστη διάρκεια εξέτασης τις 2 ώρες και 45 λεπτά. Στη συνέχεια, στις 14.30, θα εξεταστούν στις Γενικές Γνώσεις, με τη διάρκεια της εξέτασης να είναι οι 2 ώρες και 30 λεπτά. Σε κάθε περίπτωση, οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέλθουν στις αίθουσες μία ώρα νωρίτερα από το εξεταζόμενο μάθημα. Οι υποψήφιοι μπορούν να εντοπίσουν τα εξεταστικά κέντρα μέσω της ιστοσελίδας του ΑΣΕΠ, εισάγοντας έναν από τους ΑΦΜ, ΑΜΚΑ ή ταυτότητα.
Συνολικά υποβλήθηκαν 107.957 αιτήσεις (78.179 αιτήσεις Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και 29.778 αιτήσεις Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος καταβολής του απαιτούμενου παραβόλου. Από το σύνολο των θέσεων, οι 3.502 προορίζονται για επιτυχόντες κατηγορίας ΠΕ, οι 1.565 για επιτυχόντες κατηγορίας ΤΕ και 57 θέσεις για Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό (ΕΕΠ).
Η δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας θα περιλαμβάνει τρία είδη ερωτήσεων:
- Ερωτήσεις Αριθμητικού Συλλογισμού,
- ερωτήσεις Λεκτικού Συλλογισμού,
- ερωτήσεις Αξιολόγησης Υποθετικών Καταστάσεων
1. Ερωτήσεις Αριθμητικού Συλλογισμού
Ο αριθμητικός συλλογισμός αξιολογεί την ικανότητα των υποψηφίων να προβαίνουν σε λογικούς συλλογισμούς, δίνοντας έμφαση στην κατανόηση της σχέσης μεταξύ αριθμών.
2. Ερωτήσεις Λεκτικού Συλλογισμού
Ο λεκτικός συλλογισμός αξιολογεί την ικανότητα να προβαίνει κανείς σε λογικούς συλλογισμούς κατανοώντας τη σχέση μεταξύ λέξεων. Ως εκ τούτου, η ζητούμενη σχέση δεν έχει γραμματικό ή συντακτικό ή ορθογραφικό χαρακτήρα καθώς δεν πρόκειται για εξέταση γνώσης της νεοελληνικής γλώσσας.
3. Ερωτήσεις Αξιολόγησης Υποθετικών Καταστάσεων
Οι ερωτήσεις αξιολόγησης υποθετικών καταστάσεων αξιολογούν τον τρόπο σκέψης του υποψηφίου όταν καλείται να αντιμετωπίσει μια υποθετική κατάσταση που θα μπορούσε να αποτελεί μέρος της εργασιακής καθημερινότητας ενός υπαλλήλου σε δημόσια υπηρεσία.
Με ερώτηση στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει, πάντως, τους χειρισμούς της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «προεκλογικό εμπόριο ελπίδας».
Δεν πρόκειται για προκήρυξη διορισμού σε συγκεκριμένες θέσεις, αλλά για πρόσκληση κατάταξης υποψηφίων σε πίνακα προτεραιότητας. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση καλεί τους υποψηφίους να μπουν σε μια κοπιαστική και αγχωτική διαδικασία προετοιμασίας και μελέτης και να συμμετάσχουν σε έναν δύσκολο διαγωνισμό χωρίς καμία διαβεβαίωση για το πόσοι και πότε θα διοριστούν.
Η κυβέρνηση επιδιώκει ξεκάθαρα τη δημιουργία “στρατιάς χιλιάδων ομήρων” διοριστέων, οι οποίοι θα έχουν πιάσει τη βάση του διαγωνισμού και θα διεκδικούν (δικαίως) τον διορισμό τους από την επόμενη μέρα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Κώστας Ζαχαριάδης.