Κινητοποιήσεις για αύριο Κυριακή προετοιμάζουν αγρότες από τη βόρεια Ελλάδα, ζητώντας μέτρα ανακούφισης για το διογκούμενο κόστος παραγωγής, ενώ ετοιμάζουν τα τρακτέρ για να αρχίσουν πορείες και κλείσιμο δρόμων.
Οι αγελαδοτρόφοι καταγγέλλουν γαλακτοβιομηχανίες για χρήση εισαγόμενου συμπυκνώματος αντί του φρέσκου εγχώριου γάλακτος. Αγρότες και κτηνοτρόφοι ετοιμάζονται να βγουν στις πλατείες μετά την απόφαση στην ευρεία σύσκεψη που οργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στη Νίκαια Λάρισας, ενώ όλες αυτές τις μέρες πραγματοποιούνται μικρότερες ή μεγαλύτερες αγροτικές κινητοποιήσεις, σε διάφορες περιοχές, όπως η Βέροια, η Νάουσα και η Μακρακώμη.
Μεταξύ άλλων, οι αγρότες-κτηνοτρόφοι διεκδικούν τη μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα-εφόδια, κατώτατες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη. Ζητούν όμως και προσιτές τιμές των προϊόντων τους στη λαϊκή κατανάλωση, καθώς οι καταναλωτές έχουν γονατίσει από την ακρίβεια στα βασικά είδη διατροφής και στα γαλακτοκομικά.
Τα τρακτέρ βγαίνουν στους δρόμους και οι αγρότες απαιτούν, αλλά χθες ολοκληρώθηκαν τα αγροτοδικεία για τις κινητοποιήσεις του 2019 στον Λευκώνα Σερρών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Αγροτοκτηνοτρόφων Στέργιο Λίτο, το δικαστήριο αποφάσισε να καταδικαστούν σε 8 μήνες φυλακή 25 αγρότες, οι οποίοι έκαναν έφεση. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι αγρότες είναι δυσαρεστημένοι από την απόφαση του δικαστηρίου και θεωρούν ότι έπρεπε να αθωωθούν, αφού σκοπός των κινητοποιήσεών τους, ήταν τότε, αλλά και τώρα να ακουστούν τα πολλά και άλυτα προβλήματά τους.
Στο πλευρό των αγροτών ήταν και ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο οποίος άκουσε με προσοχή τα προβλήματά τους, προσφέροντας παράλληλα την υποστήριξή του, αλλά δεν κατάφερε να πείσει το δικαστήριο ότι οι αγρότες είχαν δίκιο για τον -τότε- ξεσηκωμό.