Οταν έγινε αντιληπτός από τους συγκεντρωμένους στη Μητρόπολη χθες, άκουσε έντονο γιουχάισμα. Σε μία μάλλον ακατανόητη αντίδραση, γύρισε προς το κοινό και άνοιξε, με δήθεν απελπισία, τα χέρια του. Σαν να ήθελε κάτι να πει, κάτι να δείξει. Ομως οι αποδοκιμασίες έγιναν εντονότερες, όπως κατέγραψαν και οι κάμερες που ήταν εκεί.
- Από τον Βασίλη Γαλούπη
Κάθε άνθρωπος θέλει να είναι συμπαθής. Κανένας δεν επιθυμεί να αδικείται. Ολοι προτιμούν να χειροκροτούνται και όχι να αποδοκιμάζονται, μάλιστα δημοσίως και σε ζωντανή μετάδοση. Ομως καθένας συνοδεύεται και από τα πεπραγμένα του. Και το ιστορικό του Πικραμμένου είναι βαρύ στα μάτια μιας μεγάλης μερίδας της κοινής γνώμης και όχι, φυσικά, μόνο των παριστάμενων στη χθεσινή τελετή.
Ο Παναγιώτης Πικραμμένος πήρε διαλυτικές για την κοινωνία αποφάσεις στη διάρκεια της δικαστικής καριέρας του. Τον επέβαλαν ως πρωθυπουργό μέσω διορισμού και κατά τη διάρκεια της θητείας του, όπως ο ίδιος παραδέχτηκε το 2021, δεν είπε όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Το 2019 βρέθηκε στη Βουλή εκ του ασφαλούς, μέσω απευθείας εκλογής από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, δίχως να «δοκιμαστεί» στην κάλπη. Και σήμερα, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κλείνει τα μάτια στο όργιο υποκλοπών και θεσμικών εκτροπών.
Ο ρόλος του ως πρώην ανώτατος δικαστικός θα μπορούσε να είναι κρίσιμος και χρήσιμος, αλλά είναι ανύπαρκτος. Σιωπά για τα σοβαρά και λειτουργεί απλά διακοσμητικά. Γι’ αυτό και τον έστειλε χθες στη Μητρόπολη ο Μητσοτάκης.
Ο Πικραμμένος είναι ένας πολιτικός των μετόπισθεν. Είτε λόγω ιδιοσυγκρασίας είτε λόγω στρατηγικής, δείχνει να προτιμά τα ήρεμα νερά και την ασφάλεια μιας «άφωνης» αντιπροεδρίας. Δεν είναι ούτε κρύος ούτε ζεστός. Ετσι, όμως, καταφέρνει να είναι χλιαρός. Και το χλιαρό φαΐ ποτέ δεν τρώγεται με όρεξη.
Στη Μητρόπολη εστάλη από το Μαξίμου με ρόλο διεκπεραιωτικό για να εκπροσωπήσει μια κυβέρνηση που ναι μεν της αρέσει να δηλώνει φιλελεύθερη, αλλά, από την άλλη, δεν σνομπάρει και τα ψηφαλάκια όσων θα ήθελαν να δουν μια κηδεία με τιμές αρχηγού κράτους. Ετσι κι αλλιώς, κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον πρωθυπουργό για καθαρότητα στάσης – σε κανένα ζήτημα. Διότι ποτέ δεν έχει.
Ο κλήρος έπεσε στον Πικραμμένο να φωτογραφηθεί ως εκπρόσωπος του Μαξίμου. Με αποτέλεσμα να μην ευχαριστήσει κανέναν. Αντίθετα, λειτούργησε σαν σημείο αναφοράς για τη δυσαρέσκεια όλων. Και αυτών που θεωρούσαν ότι η κυβέρνηση τηρεί ασεβή στάση για τον τέως βασιλιά και αυτών που δεν ήθελαν κυβερνητική παρουσία στην κηδεία.
Πήρε κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του ελληνικού λαού
Οσο πυκνά σε γεγονότα κι αν είναι τα τελευταία 3,5 χρόνια, ο Πικραμμένος δεν ενόχλησε ποτέ κανέναν με τη φωνή του. Ομως ως ανώτατος δικαστικός και υπηρεσιακός πρωθυπουργός πήρε κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του ελληνικού λαού:
- Τον Μάρτιο του 2012, δύο μήνες πριν διοριστεί προσωρινός πρωθυπουργός και όσο ακόμα ήταν πρόεδρος του ΣτΕ, έκρινε ότι η επιβολή του «χαρατσιού» μέσω της ΔΕΗ ήταν συνταγματική και νόμιμη.
- Επί προεδρίας του το ΣτΕ έκρινε νόμιμο το πρώτο Μνημόνιο του 2010.
- Ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός επέβαλε την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που κόστισε συνολικά στους φορολογουμένους 35-40 δισ.
- Τον Σεπτέμβριο του 2021 παραδέχτηκε ότι στο διάστημα που ήταν υπηρεσιακός πρωθυπουργός το 2012 είχε αποκρύψει από τον ελληνικό λαό ότι «αν οι εκλογές δεν έβγαζαν καθαρό αποτέλεσμα, θα κλείναμε τις τράπεζες» και πως «εσωτερικά είχαμε συζητήσει και είχαμε καταρτίσει σχέδιο να κλείσουν οι τράπεζες».
Ο Πικραμμένος, που το 1991 επελέγη ως ένας εκ των εκλεκτών συμβούλων του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, έχει δηλώσει: «Η αλήθεια και η ουσία ήταν μία, ότι χωρίς το Μνημόνιο η χώρα θα χρεοκοπούσε και αυτή την άποψη την είχα από την αρχή».
«Με τον καιρό αναπτύχθηκε μια στέρεα πολιτική σχέση ανάμεσα στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον Πικραμμένο, που έγινε φιλική και σχεδόν πατρική μετά το 1993, όταν ο δικαστικός ήταν μεταξύ των ελάχιστων που παρέμειναν κοντά στον πρώην πρωθυπουργό. Σε ένα από τα δείπνα με μέλη της οικογένειας και στενούς φίλους που διοργάνωνε συχνά ο Μητσοτάκης στο σπίτι της Ρηγίλλης γνώρισε ο Πικραμμένος τον Κυριάκο Μητσοτάκη» έγραφε πριν από δύο χρόνια η «Καθημερινή».
Πρόεδρος δύο νομοπαρασκευαστικών επιτροπών
Μια λεπτομέρεια που ίσως πολλοί δεν θυμούνται πια είναι ότι ο Πικραμμένος υπήρξε ο πρόεδρος δύο νομοπαρασκευαστικών επιτροπών του υπουργείου Δικαιοσύνης για νόμους που ψηφίστηκαν το 2006. Ο ένας ήταν για την «Προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών». Και ο δεύτερος για τη «Διατήρηση δεδομένων που παράγονται ή υποβάλλονται σε επεξεργασία, σε συνάρτηση με την παροχή διαθέσιμων στο κοινό υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών ή δημοσίων δικτύων επικοινωνιών».
Παρά ταύτα, στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης πώς είναι δυνατόν, ενώ υπηρετούσε τη Δικαιοσύνη για τόσα χρόνια, να μην παραιτείται και να παραμένει «εκπρόσωπος της κυβέρνησης των παρακολουθήσεων» και «συνυπεύθυνος για την κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος», ο πρώην πρωθυπουργός ψέλλισε: «Μην προσπαθείτε εμμέσως κατηγορώντας εμένα να επηρεάσετε την ελληνική Δικαιοσύνη».
Κάπως έτσι, μην παίρνοντας θέση για τίποτα και μένοντας άπραγος σε όλα, ο Πικραμμένος αποδείχτηκε ο εύκαιρος «χρήσιμος» του Μαξίμου για να αναλάβει τον χθεσινό… αναβαθμισμένο ρόλο του «κλαίοντα» στην κηδεία.
Βιογραφικό
Γεννήθηκε το 1945. Αποφοίτησε το 1963 από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών και σπούδασε στη Νομική Αθηνών, με μεταπτυχιακό στη Γαλλία. Διορίστηκε στο δικαστικό σώμα το 1976, ως εισηγητής του ΣτΕ. Το 1991 αποδέχθηκε την πρόταση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη να γίνει νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα δημόσιας πολιτικής. Το 2010 έγινε πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και τον Μάιο του 2012 έλαβε εντολή για τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης. Ηταν πρωθυπουργός από τις 16/5/12 έως τις 20/6/12. Στις εκλογές του 2019 τοποθετήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρώτος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και στη συνέχεια ανέλαβε καθήκοντα αντιπροέδρου της κυβέρνησης.