Οι στοχεύσεις Ελλάδας και Τουρκίας και οι επαφές «έξω από το κουτί»
Το βλέμμα στην Αφρική έχει στρέψει εδώ και αρκετό καιρό το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με το Νίκο Δένδια να δίνει ιδιαίτερο βάρος στις επισκέψεις του στις χώρες της γειτονικής ηπείρου.
Το άνοιγμα της Ελλάδας στην Αφρική, πέρα από τις δηλώσεις για σχέσεις με χώρες «έξω από το κουτί» είχε και άλλους στόχους.
Ένας από αυτούς είναι η εκστρατεία της Αθήνας για την εκλογή της ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και η πρόθεση της ελληνικής διπλωματίας να σταματήσει να αφήνει «κενά στο χάρτη» που μπορούν να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από δυνάμεις όπως η Τουρκίας.
Δεδομένου μάλιστα ότι η Άγκυρα έχει εδώ και αρκετά χρόνια καλλιεργήσει την επιρροή της στις χώρες της Αφρικής με πολλούς τρόπους. Αξιοποιώντας τόσο τους οικονομικούς δεσμούς όσο και την θρησκεία.
Ο Δένδιας και ο Τσαβούσογλου
Ο Δένδιας την Τετάρτη ξεκινά νέα περιοδεία στην Αφρική, έχοντας στο πρόγραμμα του επισκέψεις στην Ακτή του Ελεφαντοστού (Abidjan, 11.01.2023), τη Γκάνα (Accra, 12.01.2023) και τη Γκαμπόν (Libreville, 13.01.2023).
Επισκέψεις που συμπίπτουν με την περιοδεία του Μεβλούτ Τσαβούσογλου επίσης σε χώρες της Αφρικής, ο οποίος επίσης έχει στο πρόγραμμα του επίσκεψη στην Γκαμπόν στις 13 Ιανουαρίου.
Πιο συγκεκριμένα ο Τσαβούσογλου που ξεκίνησε την περιοδεία του στην Αφρική στις 8/1/2023 επισκέπτεται τη Νότια Αφρική, τη Ζιμπάμπουε, τη Ρουάντα, την Γκαμπόν και το Σάο Τόμε και Πρίνσιπε.
Στάση Γκαμπόν με το βλέμμα και στη Λιβύη
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην Γκαμπόν όχι μόνο για την παρουσία των δύο ΥΠΕΞ την ίδια μέρα στη χώρα, έστω και αν δεν αναμένεται να συναντηθούν, δεδομένου και ότι η εν λόγω χώρα είχε την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τον Οκτώβριο του 2022.
Όταν υιοθετήθηκε ομόφωνα η απόφαση για την ανανέωση της Αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη για ένα χρόνο με ρητή αναφορά, για πρώτη φορά, στο άρθρο 6 της Συμφωνίας του φόρουμ πολιτικού διαλόγου της Λιβύης, η οποία προβλέπει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνάπτει συμφωνίες που θα δεσμεύουν τη χώρα στο μέλλον και μπορεί να είναι επιβλαβείς για την εξωτερική πολιτική της χώρας.
Με την υπογραφή μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας του «memorandum» για τους υδρογονάνθρακες να εμπίπτει ακριβώς σε αυτή την κατηγορία…
Η χρονική συγκυρία των δύο επισκέψεων ενισχύει το ενδιαφέρον και όσον αφορά τις δηλώσεις που θα γίνουν δημοσίως και αν θα υπάρξουν εκατέρωθεν αναφορές στα ελληνοτουρκικά.
Ακτή Ελεφαντοστού
Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ακτή του Ελεφαντοστού, της πρώτης επίσκεψης Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στη χώρα, ο Δένδιας αναμένεται να έχει συνομιλίες με την ομόλογό του Kandia Camara.
Eπιπλέον αναμένεται να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο, Alassane Dramane Ouattara και να έχει συνάντηση με στελέχη της Africa Development Bank.
Γκάνα
Στις 12 Ιανουαρίου, κατά τη δεύτερη επίσκεψή του στη Γκάνα (η πρώτη έλαβε χώρα τον Νοέμβριο του 2021), ο Δένδιας θα έχει συνάντηση με την Υπουργό Εξωτερικών και Περιφερειακής Ενσωμάτωσης, Shirley Ayorktor Botchwey.
Κατά την παραμονή του στη Γκάνα, ο Υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί το ελληνικό Σχολείο του Αγίου Νικολάου, στην πόλη Tema, το οποίο στηρίζεται από δωρεές Ελλήνων οι οποίοι δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στη Γκάνα.
Γκαμπόν
Τέλος την Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου, ο Δένδιας θα πραγματοποιήσει τη δεύτερη επίσκεψή του στη Γκαμπόν (η πρώτη έλαβε χώρα τον Νοέμβριο του 2021). Κατά την παραμονή του στη Libreville, ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του, Michael Moussa-Adamo.
Ο Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της χώρας, Ali Bongo Ondimba.
Ενώ θα έχει συνάντηση και με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Lee James Taylor White, με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, την προβολή της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης για τους Ωκεανούς («Our Ocean Conference 2024») που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Γκαμπόν πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα τον παρελθόντα Ιούλιο.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ κατά την περιοδεία Δένδια στις χώρες της Δυτικής Αφρικής
προγραμματίζεται η υπογραφή Μνημονίων Κατανόησης διμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς. Ενώ οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας της Ελλάδας με τα συγκεκριμένα κράτη σε ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένων της οικονομίας, των επενδύσεων και του πολιτισμού.
Στην ατζέντα θα βρεθούν επίσης η συνεργασία της Ελλάδας με τις εν λόγω χώρες και σε διεθνείς οργανισμούς, για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, με βάση την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Τα ταξίδια
Υπενθυμίζεται ότι ο Δένδιας και από το βήμα της Βουλής, στην ομιλία του για τον Προϋπολογισμό το Δεκέμβριο, κατά την οποία αναφέρθηκε στα ταξίδια του λέγοντας ότι σε αυτά τα 3,5 χρόνια ως ΥΠΕΞ έχει πραγματοποιήσει 223 επισκέψεις και εκατοντάδες συναντήσεις, έχει επισκεφτεί 68 χώρες, έχει συναντήσει άνω των 100 ομολόγων του.
Σημείωνε τότε ότι «με ορισμένες χώρες δεν είχαμε επαφή για δεκαετίες. Αναπτύξαμε ένα πρωτοφανές πλέγμα σχέσεων, συνεργασιών, υπογράψαμε ιστορικές Συμφωνίες.
»Έχουμε υπογράψει περίπου 300 Συμφωνίες. Δύο χρόνια πριν από την ψηφοφορία για την εκλογή μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, έχουμε συγκεντρώσει 111 γραπτές δεσμεύσεις».
Και ανέφερε ειδικά για την Αφρική ότι είναι η ήπειρος «με τη μεγαλύτερη οικονομική και πληθυσμιακή ανάπτυξη».
Να σημειωθεί ότι ο Δένδιας όντας στο εξωτερικό διαρκώς – όπως σχολιάζουν αρκετοί – έχει πετύχει να κρατά εαυτόν και εκτός του κάδρου των σκανδάλων που ανακύπτουν, όντας σχεδόν απόλυτα ασφαλής, και ενόψει εκλογών…