Τα ελληνικά Marder πάνε στην Ουκρανία;

Του Θάνου Κάλλη

Τον περασμένο Μάιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προχωρήσει σε «κρυφή» συμφωνία με τον  Όλαφ Σολτς την οποία αποκάλυψε τότε ο Γερμανός Καγκελάριος. Ήταν η παραχώρηση στην Ελλάδα των τεθωρακισμένων Μarder ως αντάλλαγμα για την αποστολή στην Ουκρανία των οχημάτων μάχης TOMA BMP-1 που διέθετε ο ελληνικός στρατός στα νησιά.

Πάντως, το κρυφτό της κυβέρνησης με την αποστολή όπλων στο καθεστώς Ζελένσκι είχε ξεκινήσει ήδη από τον περσινό Φεβρουάριο και η ελληνική κοινή γνώμη το πληροφορήθηκε πάλι από ξένα διεθνή μέσα.

Από εκείνο τον μήνα, όταν η Ελλάδα έστειλε για πρώτη φορά «αμυντικό υλικό», αποδείχθηκε εκ των υστέρων ότι στείλαμε καλάσνικοφ στην Ουκρανία, καθώς επίσης: 2.100 ρουκέτες RM-70, 3,2 εκατομμύρια φυσίγγια 7,62 χιλιοστών, 60 αντιαεροπορικούς πυραύλους,17.000 βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών και 1.100 φορητούς αντιαρματικούς πυραύλους  RPG!!!

Για να επανέλθουμε στα Μarder, την 1η Ιουνίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έλεγε στον ΣΚΑΪ: «Η απόφαση να στείλουμε στην Ουκρανία τα πεπαλαιωμένα τεθωρακισμένα εντάσσεται στη θέση της χώρας για ουσιαστική στήριξη της Ουκρανίας», ενώ επισήμανε ότι η απόφαση αυτή είναι ευθυγραμμισμένη με πρακτικές άλλων κρατών. «Οτιδήποτε δεν είναι απαραίτητο στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και οτιδήποτε πεπαλαιωμένο στέλνουμε στην Ουκρανία και το αντικαθιστούμε με πιο σύγχρονα όπλα. Είναι οχήματα προσωπικού τα οποία η Ελλάδα παρέλαβε το 1992, παραγωγής 40 και 50 χρόνων και επί της ουσίας είναι αδρανοποιημένα και η Γερμανία θα μας τα αντικαταστήσει με πιο σύγχρονα», ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου. «Πρώτα θα έρθουν τα πιο σύγχρονα και μετά θα φύγουν τα πεπαλαιωμένα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Όχι μόνο δε θα μας λείψουν, αλλά θα πάρουμε και πιο σύγχρονα».

Εδώ και καιρό, τα ελληνικά άρματα ΒΜP-1, που ήταν κρίσιμα για την αμυντική ικανότητα των νησιών και αναμφίβολα απαραίτητα ενόψει της κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας, επιχειρούν ήδη στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο. Από την άλλη πλευρά, δεν αντικαταστάθηκαν από τα γερμανικά Marder αλλά από τα «κονσερβοκούτια» Μ113 και από ελαφρά οχήματα μεταφοράς προσωπικού, μεταχειρισμένα από την Αμερική.

Η κυβερνητική δέσμευση ότι «κανένα BMP-1 δε θα φύγει αν δεν αντικατασταθεί» δεν τηρήθηκε και δεν υπάρχει καμία ενημέρωση πόσα γερμανικά Marder έχει παραλάβει η ελληνική πλευρά. Μάλιστα, οι «κακές γλώσσες» λένε ότι δεν έχουν έρθει ούτε τα μισά!

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, η Γερμανία αναμένεται να στείλει μέχρι τις αρχές Μαρτίου σημαντική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν πρόσφατα, το Βερολίνο αναμένεται να ενισχύσει τις προσπάθειες του Κιέβου στα πεδία των μαχών με τουλάχιστον 40 οχήματα μάχης Marder τα οποία ο Ζελένσκι τα  έχει ζητήσει και έχει λάβει και κάποιο αριθμό το 2022.

Είναι γεγονός ότι με τα γερμανικά Marder ενισχύονται σημαντικά οι προσπάθειες των Ουκρανικών δυνάμεων για ανακατάληψη εδαφών κυρίως στα ανατολικά της χώρας όπου σήμερα μαίνονται οι σφοδρότερες μάχες. Τα γερμανικά τεθωρακισμένα σύμφωνα με πηγές από τον Ουκρανικό στρατό έπαιξαν καθοριστικό ρόλο και στην ανακατάληψη της Χερσώνας πριν από δύο περίπου μήνες καθώς σε συνδυασμό με τα χτυπήματα ακριβείας από τα αμερικανικά Himars δίνουν ταχύτητα επέλασης στο ουκρανικό πεζικό.

Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί τηλεφωνική συνομιλία λίγο πριν την αλλαγή του 2022,  του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ώστε να μεταφέρει τις ευχές του για το νέο έτος στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό.

Κυβερνητικές πηγές γνωστοποίησαν ότι ο Κυριακός Μητσοτάκης εκδήλωσε έντονο ενδιαφέρον για την κατάσταση των Ελλήνων της Ουκρανίας, ενώ διαβεβαίωσε τον Β. Ζελένσκι ότι η στήριξη της Ελλάδας προς τη χώρα του θα συνεχιστεί.

Σε αυτό το σημείο, γεννάται το εύλογο ερώτημα αν ο κ. Μητσοτάκης για άλλη μια φορά άσκησε μυστική και προσωπική διπλωματία εις βάρος των εθνικών συμφερόντων και συμφώνησε τα γερμανικά τεθωρακισμένα Marder αντί να σταλούν στην Ελλάδα, να πάνε στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση υποχρεούται να απαντήσει άμεσα σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα, αλλά και η αντιπολίτευση επιβάλλεται να φέρει το θέμα στη Βουλή, διότι παιχνίδια με την αμυντική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, ιδιαίτερα σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία, δε γίνεται να παίζονται.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.