Δημοσκοπήσεις: Γιατί αλλάζει ο τρόπος που διαβάζουν τα αποτελέσματα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Διαμαντής Σεϊτανίδης

Μια ακόμα απόδειξη ότι η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και ότι οι πολιτικές δυνάμεις ρίχνουν, πλέον, όλα τους τα όπλα στη μάχη για την προσέλκυση ψήφων αποτελεί και ο -διαφορετικός από το πρόσφατο παρελθόν- τρόπος που Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων.

Μέχρι το καλοκαίρι, δηλαδή, στα πρώτα τρία χρόνια της κυβερνητικής θητείας της Νέας Δημοκρατίας, το κυβερνών κόμμα προσέφευγε στις δημοσκοπήσεις με την άνεση της καθολικής υπεροχής που της έδιναν όλες ανεξαιρέτως οι μετρήσεις, τόσο στα ποσοτικά όσο και στα ποιοτικά στοιχεία (πρόθεση ψήφου, παράσταση νίκης, καταλληλότερος για πρωθυπουργός κ.λπ.).

Τα κυβερνητικά στελέχη χρησιμοποιούσαν τα ευρήματα των μετρήσεων, προκειμένου να τεκμηριώσουν τα επιχειρήματά τους για την επιτυχία της κυβερνητικής πολιτικής και την αποδοχή της από την κοινωνία.

Παράλληλα, οι δημοσκοπήσεις αποτελούσαν συνηθισμένη επίκληση των κυβερνώντων, όταν εκείνοι ήθελαν να καταδείξουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αδυνατεί να πείσει τους πολίτες για τις απόψεις της.

Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του επιχειρούσαν να απαξιώσουν τις δημοσκοπήσεις, εντάσσοντας τες πολλές φορές στις δυνάμεις που αντιμάχονταν την αξιωματική αντιπολίτευση -μαζί με την πλειοψηφία των Μέσων Ενημέρωσης- ενώ ταυτόχρονα κατηγορούσαν τα τελευταία για την εικόνα του κόμματος στις μετρήσεις που πραγματοποιούσαν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων.

Με νέα… ματιά

Τους τελευταίους μήνες, όμως, και ειδικότερα μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης των παρακολουθήσεων, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να προσφεύγουν στις δημόσιες τοποθετήσεις τους όλο και περισσότερο στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων.

Αρχικά τους ενδιέφεραν τα ποιοτικά στοιχεία που είχαν να κάνουν με την εικόνα των κομμάτων και των ηγετών τους, όπως ποιος είναι πιο ανθρώπινος, ποιος ενδιαφέρεται περισσότερο για τους ευάλωτους κλπ.

Σε αυτή την πρώτη φάση που οι μετρήσεις της κοινής γνώμης άρχισαν να έρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ στο δημόσιο διάλογο, οι κυβερνητικοί απαντούσαν ότι τα ποιοτικά στοιχεία κάθε δημοσκόπησης, επηρεάζουν και τα ποσοτικά.

Όσο, λοιπόν, τα ποσοτικά μεγέθη δεν αλλάζουν δραματικά, παρά μόνον οριακά από εταιρεία σε εταιρεία, αυτό σημαίνει -συμπεραίνουν τα στελέχη της ΝΔ- ότι τα όποια ευρήματα των ποιοτικών ερευνών δεν μετατρέπονται σε αλλαγές των πολιτικών συσχετισμών, συνεπώς έχουν περιστασιακό χαρακτήρα, χωρίς ορατά πολιτικά χαρακτηριστικά.

Η διαφάνεια στο επίκεντρο

Οσο περνά ο καιρός, όμως, και πλησιάζουμε προς τις εκλογές, τόσο πιο συχνά βουλευτές και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούνται όλο και περισσότερο τα ευρήματα των ερευνών.

Τα πιο «δημοφιλή «στοιχεία» των μετρήσεων που ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται είναι η μικρή μεν, αλλά σταθερή μείωση της ψαλίδας μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και η ορατή βελτίωση των επιδόσεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα στη σύγκριση με την κυβερνητική παράταξη και τον πρωθυπουργό.

Στην πιο πρόσφατη μέτρηση που δημοσιεύθηκε, ο Αλέξης Τσίπρας είναι οριακά καλύτερος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην προστασία της διαφάνειας στο δημόσιο βίο, κάτι που εύλογα ο ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει στην πιεστική πολιτική που ακολούθησε στο ζήτημα των παρακολουθήσεων.

ΝΔ: Δεν αμφισβητείται η κυριαρχία

Από τη δική τους μεριά, βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, θεωρούν ακόμα και τώρα δευτερεύουσας σημασίας τα δημοσκοπικά στοιχεία που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία δεν αλλάζουν τη γενική εικόνα που προκύπτει από όλες χωρίς εξαίρεση τις μετρήσεις όλων, χωρίς εξαίρεση, των εταιρειών και που δείχνουν ότι η πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας δεν αμφισβητείται.

Χθες το βράδυ, μάλιστα, τα στελέχη της οδού Πειραιώς δεν έκρυβαν την εμφανή ικανοποίησή τους από τη δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας από τηλεοπτικό σταθμό γνωστού ομίλου, που εσχάτως ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση. Σε αυτή, η διαφορά των δυο κομμάτων εκτοξεύεται σε διψήφια ποσοστά, ενώ ο πρωθυπουργός προηγείται του αρχηγού της αντιπολίτευσης σε όλους τους επιμέρους δείκτες.

Είναι φανερό ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε πολιτικά στελέχη κι άλλους που μετέχουν στο δημόσιο διάλογο, να επικαλούνται στοιχεία των μετρήσεων, τα οποία είναι υποβοηθητικά των επιχειρημάτων καθενός και καθεμιάς που τα επικαλείται.

Πηγή

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.