Την ευκαιρία να κάνουν ένα νοερό «ταξίδι» στον χρόνο και την πλούσια ιστορία της Θεσσαλονίκης είχαν το μεσημέρι της Τετάρτης 2 Νοεμβρίου, ο βασιλιάς Γουλιέλμος – Αλέξανδρος (Willem-Alexander) της Ολλανδίας και η σύζυγός του Μάξιμα (Máxima), που πραγματοποιούν από το πρωί της Τετάρτης επίσκεψη στην πόλη. Η βόλτα στην πόλη ολοκληρώθηκε με την ποδηλατάδα στην λεωφόρο Νίκης συνοδεία του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα, η οποία όμως προκάλεσε ταλαιπωρία στους οδηγούς, καθώς χρειάστηκε να κλείσει σε ώρα αιχμής ένας από τους πιο κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης.
Ακολουθώντας μια διαδρομή σε κάθετο άξονα, από τον Άγιο Δημήτριο έως την πλατεία Αριστοτέλους, το βασιλικό ζεύγος επισκέφθηκε μνημεία που είναι συνυφασμένα με την ιστορία της πόλης, προτού καταλήξει στην παραλία για μια σύντομη ποδηλατάδα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα.
Αφετηρία του ιστορικού περιπάτου του βασιλικού ζεύγους της Ολλανδίας στη Θεσσαλονίκη αποτέλεσε ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου, στην ομώνυμη κεντρική οδό της πόλης, όπου η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης Ελισάβετ Τσιγαρίδα τους ξενάγησε στο εξαιρετικής σημασίας παλαιοχριστιανικό μνημείο, ενώ οι ιερείς του ναού τους δώρισαν μια εικόνα του πολιούχου Αγίου Δημητρίου.
Κατηφορίζοντας από τον Άγιο Δημήτριο, επόμενη στάση της ξενάγησης ήταν η φημισμένη Ρωμαϊκή Αγορά, που ανεγέρθηκε κατά το τέλος του 2ου αι. και το πρώτο τρίτο του 3ου αι. μ.Χ. και για περίπου τρεις αιώνες αποτέλεσε κύριο σημείο αναφοράς της πόλης, ενώ σήμερα αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες και άλλους επισκέπτες της. Ο βασιλιάς της Ολλανδίας και η σύζυγός του εισήλθαν στον αρχαιολογικό χώρο και είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν για λίγα λεπτά από κοντά ένα από τα σημαντικότερα ρωμαϊκά μνημεία της Θεσσαλονίκης.
Αμέσως μετά, σταμάτησαν σε ένα από τα πιο ιδιαίτερα μνημεία της πόλης, το Μπέη Χαμάμ, στην οδό Εγνατία, στο ύψος της Αριστοτέλους. Χτισμένο το 1444, με εντολή του σουλτάνου Μουράτ Β’, το Μπέη Χαμάμ, το μεγαλύτερο λουτρό που σώζεται στην Ελλάδα, εντυπωσίασε το βασιλικό ζεύγος, όπως εξηγούσε λίγο αργότερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Τσιγαρίδα. «Φάνηκαν να γνωρίζουν καλά την ιστορία της Ελλάδας και εντυπωσιάστηκαν πολύ από το Μπέη Χαμάμ, αλλά και από τα ψηφιδωτά του Αγίου Δημητρίου που είναι μοναδικά και φυσικά τη Ρωμαϊκή Αγορά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Διασχίζοντας στη συνέχεια την Αριστοτέλους, έφτασαν στο ύψος του Αγάλματος του Αριστοτέλη, ενώ στη διάρκεια της διαδρομής είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από την ξεναγό Ράνια Πεχλιβανίδου για το εβραϊκό -και όχι μόνο- κομμάτι της ιστορίας της Θεσσαλονίκης, με τον βασιλιά Γουλιέλμο – Αλέξανδρο, που έχει σπουδάσει Ιστορία, να δείχνει ιδιαίτερα ενημερωμένος τόσο για τη Μεγάλη Πυρκαγιά του 1917 και την έλευση των Σεφαραδιτών Εβραίων στην πόλη το 1492 όσο και για τον σπουδαίο ρόλο που έπαιξε το λιμάνι διαχρονικά στην εξέλιξη της Θεσσαλονίκης ανά τους αιώνες.
Στην πλατεία Αριστοτέλους, τελευταίο σταθμό της διαδρομής, τούς υποδέχθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και προτού οι τρεις τους επιβιβαστούν σε ποδήλατο για να διασχίσουν το παραλιακό μέτωπο ώς τον Λευκό Πύργο, τους μίλησε για την ιστορία 23 αιώνων της πόλης, για τον Αριστοτέλη και την ιστορικότητα της πλατείας -της ωραιότερης στην ευρύτερη περιοχή, όπως είπε- ενώ με αφορμή τη βόλτα με ποδήλατα που θα έκαναν λίγα λεπτά αργότερα, τούς εξήγησε πως η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με πολλούς φοιτητές αλλά και επίπεδη, δυο στοιχεία που ευνοούν τη χρήση του ποδηλάτου, την οποία και προωθεί ο Δήμος στο πλαίσιο της μικροκινητικότητας. Η Θεσσαλονίκη έχει το ιδανικό μέγεθος και τους ιδανικούς ανθρώπους για να πετύχει, ανέφερε ο κ. Ζέρβας, ο οποίος ενημέρωσε τον βασιλιά της Ολλανδίας και τη σύζυγό του για τις συνεργασίες που προωθεί ο Δήμος ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού, ενώ τους πρόσφερε και φιάλες κρασιού «Γοργόνα», που παράγεται από τα σταφύλια του αστικού αμπελώνα του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Με τη θερμοκρασία να θυμίζει περισσότερο …καλοκαίρι παρά αρχές Νοεμβρίου, ο βασιλιάς Γουλιέλμος – Αλέξανδρος και η βασίλισσα Μάξιμα δεν έκρυψαν τον ενθουσιασμό τους για τη Θεσσαλονίκη, την οποία επισκέπτονται για πρώτη φορά, λέγοντας πως είναι μια πολύ όμορφη πόλη, ενώ σχολίασαν και τον πολύ καλό καιρό.
Καθ’ όλη τη διαδρομή από τον Άγιο Δημήτριο ώς την πλατεία Αριστοτέλους, πολλοί ήταν οι περαστικοί που βλέποντας το βασιλικό ζεύγος και τη συνοδεία του θέλησαν να μάθουν ποιοι είναι, ενώ άλλοι ήταν ήδη ενημερωμένοι, όπως μια ομάδα μικρών μαθητών που καθώς τους είδαν να κατεβαίνουν από τον Άγιο Δημήτριο προς τη Ρωμαϊκή Αγορά άρχισαν να χαιρετούν και να ρωτούν «ποια είναι η βασίλισσα».
Βασιλιάς της Ολλανδίας: «Είμαι υπερήφανος που επιλέξατε την Ολλανδία ως εταίρο σας στη διαδρομή προς το μέλλον»
Την υπερηφάνεια του για το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει επιλέξει την Ολλανδία ως εταίρο της στη διαδρομή προς το μέλλον της γεωργίας, προς τη βιωσιμότητα και τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία, εξέφρασε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο βασιλιάς της χώρας, Γουλιέλμος-Αλέξανδρος (Willem-Alexander), ο οποίος μάλιστα χαρακτήρισε τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα ως εξαιρετικής ποιότητας και γευστικότατα.
Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών συνεδρίου, με τίτλο «Γεωργία του Μέλλοντος: Αποδοτικότητα ενέργειας και υδάτινων πόρων για τη γεωργία στην Ελλάδα», που διοργάνωσε η ολλανδική πρεσβεία στη χώρα μας, με αφορμή την επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους, ο Ολλανδός βασιλιάς επισήμανε ότι, παρότι τα ολλανδικά «πόλντερ» (ολλανδική λέξη για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις με υψηλή περιεκτικότητα νερού στην Ολλανδία, που χρησιμοποιείται αμετάφραστη στη διεθνή ορολογία) έχουν τεράστια διαφορά από τους ελληνικούς λόφους, ωστόσο οι αγρότες των δύο χωρών έχουν κοινό το πάθος για τα προϊόντα τους και επιθυμούν ένα θετικό μέλλον για τα αγροκτήματά τους, ενώ αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα: ο αγροτικός τομέας προσεγγίζει τα όριά του, αν συνεχίσει στον ίδιο δρόμο.
«Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας, την τελευταία δεκαετία η Ελλάδα έχασε πάνω από το 10% της αξιοποιήσιμης καλλιεργήσιμης γης της, εξαιτίας της ξηρασίας και άλλων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Εδώ, στην Ελλάδα, πολλές δεκάδες χιλιάδες αγρότες αγωνίζονται για να αντιμετωπίσουν αυτή την πραγματικότητα. Η καρδιά μου συμπάσχει με όλους αυτούς τους αγρότες, που παλεύουν για να διατηρήσουν τα αγροκτήματά τους σε λειτουργία (…) Κι αυτό το πρόβλημα σίγουρα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Ο (πρωτογενής) τομέας και στην Ολλανδία αντιμετωπίζει επίσης τεράστιες προκλήσεις κι αυτό που κάνει το σημερινό γεγονός (το συνέδριο) τόσο ιδιαίτερο είναι ότι (Έλληνες και Ολλανδοί) θα εξερευνήσετε λύσεις από κοινού. Ευτυχώς υπάρχει πολλή υφιστάμενη γνώση, στην οποία μπορείτε να ανατρέξετε. Γνώση που μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη φύση και να αποφύγετε τη σπατάλη έστω και μιας σταγόνας πολύτιμου νερού» σημείωσε ο Ολλανδός βασιλιάς, ο οποίος προσήλθε στον χώρο της εκδήλωσης (στο Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων DT & S της Cisco στα Παλαιά Σφαγεία), συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, βασίλισσα Μάξιμα (Máxima).
Ως καλό παράδειγμα των όσων μπορούν να επιτευχθούν στο πλαίσιο και της διμερούς συνεργασίας, ανέφερε το πρόγραμμα «Νερό για το αύριο» της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, εταιρίας-μέλους της ολλανδικής Heineken, το οποίο εμπλέκει περίπου 800 καλλιεργητές κριθαριού στην Ελλάδα στον στόχο για τη βιώσιμη γεωργία κι ανάπτυξη. «Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί ζωτικής σημασίας απάντηση στην έλλειψη νερού και αναδεικνύει πώς μια αλλαγή στον τρόπο σκέψης μπορεί να διανοίξει νέες προοπτικές για τη γεωργία. Όχι στις περισσότερες και βαθύτερες γεωτρήσεις (για νερό). Όχι στο “κάθε αγρότης για τον εαυτό του”. Ναι στην από κοινού εργασία και στο να λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του οικοσυστήματος» είπε χαρακτηριστικά ο βασιλιάς Γουλιέλμος- Αλέξανδρος.
Πρόσθεσε ότι η Ολλανδία έχει πολλά να μάθει από την Ελλάδα σε όρους διατήρησης του χαρακτήρα του φυσικού τοπίου και της εναρμόνισης με τη φύση, αλλά έχει να προσφέρει και πολλά στη χώρα μας. Η ολλανδική γεωργία, τόνισε, είναι αναγνωρισμένη για την επίτευξη των υψηλότερων δυνατών αποδόσεων με τη μικρότερη δυνατή χρήση νερού και ενέργειας, ενώ πρόκειται ακόμα για έναν καινοτόμο τομέα, που αξιοποιεί drones και δεδομένα από δορυφόρους για να βελτιστοποιήσει τις αποδόσεις των καλλιεργειών, αλλά και να αναπτύξει νέες ποικιλίες, πιο ανθεκτικές στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η αλλαγή του κλίματος. «Είσαστε όλοι βοηθοί της Ελληνίδας Θεάς Δήμητρας, χορηγού της τροφής και των δημητριακών και προστάτιδας της γεωργίας. Μπορούσε να υπάρξει καλύτερη παράδοση, της οποίας να είσαστε μέρος;» είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες στο συνέδριο.
Στα άλματα που έχει πετύχει η Ελλάδα στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), στη διμερή συνεργασία για την αντιμετώπιση διεθνών προκλήσεων, στην επίπτωση της ενεργειακής κρίσης ακόμα και στις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες της ΕΕ, αλλά και στους μελλοντικούς στόχους της χώρας μας στο «τερέν» των εναλλακτικών ενεργειακών πόρων, αναφέρθηκε, κατά τον χαιρετισμό του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.
Όπως είπε, στην Ελλάδα υλοποιείται ταχύτατα μια πράσινη επανάσταση. Ήδη, οι ΑΠΕ καλύπτουν το 46% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο το ποσοστό αυτό να ξεπεράσει το 70% ώς το 2030. Επιπλέον, εντυπωσιακό ρεκόρ αναμένεται να επιτευχθεί φέτος στην εγκατάσταση και σύνδεση στο σύστημα Aνανεώσιμων Πηγών Ενέργειας συνολικής ισχύος 2000 MW, ενώ σημαντικές θα είναι, καθοδόν προς το 2035, οι εξελίξεις και στον τομέα των έργων αποθήκευσης ενέργειας. «Φυσικά, η πιο οικονομική και καθαρή ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνεται» πρόσθεσε, επισημαίνοντας τη σημαντική εξοικονόμηση, που έχει επιτευχθεί εσχάτως.
Τους στόχους της εθνικής στρατηγικής της Ελλάδας στον τομέα της γεωργίας, οι οποίοι συνεπικουρούνται και στηρίζονται -μεταξύ άλλων- από τους πόρους 19,3 δισ. ευρώ της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), τα 2 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης και τα 500 εκατ. του προγράμματος αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, υπενθύμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιος Γεωργαντάς, περιγράφοντας τον στόχο για τη μετάβαση από το μοντέλο της αγροτικής εκμετάλλευσης σε εκείνο της αγροτικής επιχείρησης.
Ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε ακόμα στις προτεραιότητες που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση στον πρωτογενή τομέα, όπως η στήριξη των μικρομεσαίων αγροτών, η διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η προσέλκυση νέων στη γεωργία, αλλά και η εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών και η εφαρμογή νέων τεχνολογιών παραγωγής, με στόχο τη μείωση κόστους.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ακόμα ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος επισήμανε ότι η παρουσία του βασιλικού ζεύγους στη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα συνιστά κορυφαία επιβράβευση της πρωτοβουλίας για κοινούς στόχους στον δρόμο του μέλλοντος κι αποδεικνύει έμπρακτα το ενδιαφέρον της Ολλανδίας για λύσεις σε προβλήματα που εγείρουν οι παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η ενεργειακή κρίση που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ο οικονομικός πόλεμος σε βάρος ολόκληρης της Ευρώπης, αλλά και η κλιματική κρίση.
Κατά τον χαιρετισμό του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, αναφέρθηκε στη μεγάλη ανάπτυξη των διμερών εμπορικών σχέσεων Ελλάδας- Ολλανδίας, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 22% σε όγκο την τελευταία διετία, αλλά και στον ρόλο που διαδραματίζουν στο εμπόριο η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία, ιδίως μετά την αναβάθμιση των υποδομών τους (πχ, αεροδρόμιο «Μακεδονία»), με αποτέλεσμα να καθίστανται κόμβος για την περιοχή των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης.
Aκολούθησαν οι εργασίες του αμιγώς επιχειρηματικού μέρους του συνεδρίου, με ομιλητές κι ομιλήτριες από το ολλανδικό Branch Organisation Fresh Produce Centre, το ελληνικό Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), το Enterprise Greece και την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με παρουσιάσεις εταιρειών και επιχειρηματικές (B2B) συναντήσεις.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, πηγή ΒΙΝΤΕΟ: thesstoday.gr