Του Οδυσσέα Αρβανίτη
Ενώ η κυβέρνηση θεωρούσε ότι πέρασε αβρόχοις ποσί το σκάνδαλο των υποκλοπών, ή έστω με μικρό και διαχειρίσιμο πολιτικό κόστος, η υπόθεση επανέρχεται στην επικαιρότητα κατά τρόπο μάλιστα που αλληλοεπιδρά με την υπόθεση Πάτση. Η πολυσχιδής επιχειρηματική δραστηριότητα του πρώην γαλάζιου βουλευτή που παραβίαζε τα ασυμβίβαστα της βουλευτικής ιδιότητας και ήταν σε γνώση της κυβέρνησης, ενισχύει την εντύπωση ότι οι υποκλοπές σηματοδοτούν τη διολίσθηση σε ένα καθεστώς αυταρχισμού και διαφθοράς με τελικό στόχο βέβαια την εξουσία και το δημόσιο χρήμα. Συμπληρωματικά λειτουργεί και η υπόθεση της κ. Πίτσικα που κέρδιζε διορισμούς και απευθείας αναθέσεις και την οποία είχε επιλέξει ο πρωθυπουργός για το μητρώο στελεχών. Και εάν μεν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τους πολίτες απασχολούν σημαντικότερα θέματα που θα βαρύνουν και στην εκλογική τους απόφαση δεν ισχύει το ίδιο με την υπόθεση Πάτση, όπου δημιουργείται η εντύπωση ότι σε εποχή ακρίβειας και μείωσης των εισοδημάτων κάποιοι συνέχιζαν και συνεχίζουν να κάνουν business as usual.
Έχει δε ενδιαφέρον ότι την υπόθεση των υποκλοπών την επανέφερε στην επικαιρότητα η εφημερίδα τα «ΝΕΑ», που μόλις πριν από τρεις εβδομάδες είχε αποφανθεί με πρωτοσέλιδο ότι «Υποκλοπές τέλος», και η ναυαρχίδα του ίδιου συγκροτήματος, «Το Βήμα». Το δημοσίευμα των Νέων αναφέρει ότι εκτός από τις παρακολουθήσεις Κουκάκη και Ανδρουλάκη γίνονταν και παρακολουθήσεις τριών υπουργών της κυβέρνησης και μάλιστα φωτογραφίζει τον υπουργό Δημοσίας Τάξεως, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Σαν υπεύθυνο δείχνει τον άλλοτε ισχυρό άνδρα του Μεγάρου Μαξίμου, Γρηγόρη Δημητριάδη. Στο παρελθόν είχαν κυκλοφορήσει φήμες για συνεχείς τριβές Χρυσοχοΐδη – Δημητριάδη γύρω από τον έλεγχο της ΕΛ.ΑΣ. Το δημοσίευμα του Βήματος -του ίδιου έμπειρου συντάκτη-, αναφέρει ότι είχε στηθεί ένα δίκτυο που εισήγαγε το παράνομο λογισμικό Predator στην Ελλάδα από την Κύπρο στο επίκεντρο του οποίου βρισκόταν – ποιος άλλος; – ο Γρηγόρης Δημητριάδης. Αν και οι εφημερίδες χτυπάνε τον απομακρυνθέντα από το Μαξίμου είναι σαφές ότι απευθύνονται στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Έχει δε ενδιαφέρον ότι τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο και για παρακολουθήσεις ιδιωτών και επιχειρηματιών, προφανώς για λόγους οικονομικού οφέλους.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν προσεκτικός στις διατυπώσεις του όταν ρωτήθηκε στο μπρίφινγκ, (αν διαψεύδει κατηγορηματικά τα δύο δημοσιεύματα), και απέφυγε να διαψεύσει κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα των δύο εφημερίδων. Περιορίστηκε να πει ότι «το ελληνικό Κράτος δεν έχει προμηθευτεί ούτε το Predator, ούτε κανένα άλλο κακόβουλο λογισμικό και καμία κρατική Αρχή Ασφάλειας στη χώρα, δε χρησιμοποιεί τα συγκεκριμένα κακόβουλα λογισμικά. Σε ό,τι αφορά το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», ήταν ένα δημοσίευμα που είχε εικασίες, υποθέσεις, σχόλια. Δεν είχε συγκεκριμένα ονόματα». Δεν αναφέρθηκε όμως στον ρόλο του κ. Δημητριάδη ούτε στο αν έχει γίνει χρήση των υπηρεσιών ή των αποτελεσμάτων από τη χρήση των λογισμικών. Πάντως το θέμα θα παραμείνει στην επικαιρότητα παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης καθώς μέσα στην εβδομάδα έρχεται στη χώρα μας αντιπροσωπεία της Επιτροπής Pega του ευρωκοινοβουλίου που θα ερευνήσει την υπόθεση, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας φέρνει την υπόθεση στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό διερωτώμενος «θα πάτε σε εκλογές με ενεργό το κέντρο παρακολουθήσεων;».
Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για την κυβέρνηση σχετικά με τον Ανδρέα Πάτση που αποκαλύπτονται συνεχώς νέες πτυχές της επιχειρηματικής του δραστηριότητας συνυφασμένη με τον δημόσιο τομέα. Η φωτογραφία από τα εγκαίνια της δικηγορικής του εταιρείας στη Κωνσταντινούπολη μαζί με τη Ντόρα Μπακογιάννη την αφήνει εκτεθειμένη. Το θέμα ετέθη στο μπρίφινγκ αλλά ο Γιάννης Οικονόμου δε μπόρεσε να εξηγήσει γιατί από τη στιγμή που υπήρξαν οι δημόσιες καταγγελίες για τη δράση του Ανδρέα Πάτση και το θέμα πήγε στη Βουλή η ηγεσία του κόμματος δεν έπραξε ως όφειλε να κάνει τον ενδεδειγμένο έλεγχο και αντίθετα περιφρόνησε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης και μέσω των ΕΛΤΑ συνέχισε να δίνει δουλειές στον κ. Πάτση.
Φυσικά οι επικοινωνιολόγοι του πρωθυπουργού, όπως και συνολικότερα η πολιτική διαχείριση αποσκοπεί στο να μείνει εκτός κάδρου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μόνο που είναι στο κάδρο ο ανεψιός του και η αδελφή του (τελικά ας τα βρούνε σε αυτή την οικογένεια). Από διάφορες πλευρές πάντως εκφράζονται φόβοι ότι η υπόθεση Πάτση δεν έχει εξαντληθεί και ότι είναι πιθανό να προκύψουν και άλλες διασυνδέσεις. Επιπλέον είναι σαφές ότι η αντιπολίτευση αναζητά παρόμοιες περιπτώσεις βουλευτών και στελεχών του κόμματος που συνδέονται με την ηγεσία. Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση Πάτση ήδη προκαλεί σημαντικό πολιτικό κόστος που θα βαρύνει στο εκλογικό αποτέλεσμα στην πορεία προς την κάλπη.
Το εάν οι δύο καλές εφημερίδες του συγκροτήματος συνεχίσουν τις αποκαλύψεις ή περιοριστούν στις προειδοποιήσεις προς τον πρωθυπουργό μένει να φανεί.