Εξαιρετικά ανησυχητικό το τηλεφώνημα Μπλίνκεν σε Μητσοτάκη

Τεράστιο ατόπημα του πρωθυπουργού που δέχτηκε να μιλήσει με υφιστάμενο του

Την ώρα που η κυβέρνηση Μπάιντεν αντιμετωπίζει αντάρτικο ακόμα και από το Δημοκρατικό κόμμα αναφορικά με την στάση της στο ουκρανικό, ενώ 30 βουλευτές του με επίσημη επιστολή τους στον Λευκό Οίκο ζητούν άμεσα την έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων με την Ρωσία με σκοπό την λήξη του πολέμου, ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, με δική του πρωτοβουλία, «επιβάλλει» τηλεφωνική συνομιλία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του State Department, η συνομιλία έγινε για την περαιτέρω ενίσχυση της Ουκρανίας με στρατιωτικό υλικό και την «περιφερειακή σταθερότητα».

Ο Μπλίνκεν ανάρτησε το ακόλουθο μήνυμα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter:

«Μίλησα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Μητσοτάκη και εξέφρασα την εκτίμηση των Ηνωμένων Πολιτειών για τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία. Συζητήσαμε τη σημασία της προώθησης της περιφερειακής σταθερότητας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την Ελλάδα ως βασικό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και εταίρο».

Η πρωτοβουλία αυτή είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Η κυβέρνηση Μπάιντεν εκτός από το εσωκομματικό σφυροκόπημα για την στάση της στο ουκρανικό, αντιμετωπίζει πλέον και το τελεσίγραφο των ρεπουμπλικάνων οι οποίοι έχουν διαμηνύσει πως εάν πάρουν τον έλεγχο του Κογκρέσου, τότε η βοήθεια στην Ουκρανία πρακτικά θα σταματήσει.

Αντίστοιχες δηλώσεις κορυφαίων ρεπουμπλικάνων μεταξύ των οποίων και του Μακάρθι ο οποίος είναι επικεφαλής της μειοψηφίας στο Κογκρέσο, επιδιώκουν την παύση της βοήθειας στην Ουκρανία, και την πίεση στους ευρωπαίους εταίρους να επωμιστούν ολόκληρο το βάρος στήριξης της ουκρανικής κυβέρνησης. Οικονομικά και αμυντικά.

Επιπλέον, προσωπικά ο Μπλίνκεν βαρύνεται για αποφάσεις που στρέφονται ενάντια στα ελληνικά συμφέροντα, με κυριότερη την ακύρωση του αγωγού East Med που εκτός από χτύπημα κατά της Ρωσίας, θα διασφάλιζε την ευρωπαΐκή ενεργειακή ασφάλεια μετατρέποντας την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η επιλογή Μπλίνκεν λοιπόν να μιλήσει απευθείας με τον «προϊστάμενο του ομολόγου του», αντί να μιλήσει ως όφειλε με τον Έλληνα υπουργό εξωτερικών Νίκο Δένδια, προοιωνίζει άσχημες εξελίξεις.

Η προσωπική διπλωματία του Κυριάκου Μητσοτάκη που γίνεται κατά παράβαση βασικών αρχών λειτουργίας του Δημοκρατικού πολιτεύματος, συνδέεται άμεσα με αλγεινές εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα. Από την μονομερή και πραξικοπηματική αποστολή όπλων στην Ουκρανία, την ώρα που η Ελλάδα έχει ανάγκη έως και την τελευταία σφαίρα, εώς την καταστροφική συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στον Βόσπορο, η οποία έγινε εν αγνοία του υπουργού εξωτερικών.

Παρόμοιες πρωτοβουλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, οδήγησαν στην εγκατάλειψη της πολιτικής κυρώσεων κατά της Τουρκίας, στερώντας έτσι από την Ελλάδα μία μοναδική ευκαιρία να κεφαλαιοποιήσει την στάση της στο ουκρανικό, αλλά και την αφαίρεση από τα κείμενα των συνόδων, της ρητής και απερίφραστης καταδίκης η οποία χαρακτηρίζεται το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης ως παράνομο και ανυπόστατο.

Εκτός λοιπόν από την προσβολή κατά της Ελλάδας που συνιστά η συνομιλία ενός εκλεγμένου Έλληνα πρωθυπουργού με έναν υφιστάμενο του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να ανακοινώσει επίσημα τι του ζητήθηκε από τον Μπλίνκεν και τι προτίθεται να δώσει.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.