Έτοιμη παγίδα για Ερντογάν

Εκατό χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με μια νέα καταστροφή, που θα έχει τα χαρακτηριστικά της προαναφερθείσας.

του Σάββα Καλεντερίδη

Η Τουρκία ετοιμάζεται να γιορτάσει πανηγυρικά τα 100 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης, η οποία θεωρείται η «συμβολαιογραφική πράξη γέννησης» του νέου τουρκικού κράτους.

Από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, ο Ερντογάν προετοίμασε το τουρκικό κράτος, το κόμμα του και την κοινωνία για πανηγυρικούς εορτασμούς, που θα ήταν η απαρχή της νέας «ένδοξης και επεκτατικής» πορείας της Τουρκίας στον δεύτερο αιώνα της ζωής της.

Για τον λόγο αυτόν, στις 8 Σεπτεμβρίου 2002 καταρτίστηκε το σχέδιο «Vizyon 2023 Projesi», ένα τεράστιας έκτασης επιχειρησιακό σχέδιο, με βάση το οποίο η Τουρκία έως το 2023 θα κατακτούσε ορισμένους στόχους για να εορταστούν πανηγυρικά τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της και να εισέλθει η χώρα με όρους παγκόσμιας δύναμης στον δεύτερο αιώνα ζωής της.

Για τον λόγο αυτόν δημιουργήθηκαν ειδικές γραμματείες στα υπουργεία και στις νομαρχίες, οι οποίες ασχολούνται όλα αυτά τα χρόνια με τη «μεγάλη αποστολή» του 2023 «Projesi».

Φιλόδοξοι στόχοι

Οι στόχοι για κάθε υπουργείο, για κάθε πόλη και νομό, που ήταν φιλόδοξοι και υψηλοί, ανακοινώθηκαν, παρουσιάστηκαν στον κόσμο και σε λίγους μήνες έρχεται ο απολογισμός.
Σε ορισμένους τομείς, όπως αυτός της αμυντικής βιομηχανίας, οι στόχοι επιτεύχθηκαν και σε άλλους επιτεύχθηκαν μερικώς.

Όμως, ειδικά στον τομέα της οικονομίας, τα αποτελέσματα δεν είναι καλά για τον Ερντογάν και το κόμμα του, το ΑΚΡ, που έχουν να αντιμετωπίσουν την κρίση του λαού, έναν μήνα πριν από την 100ή επέτειο υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάννης.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, καθηγητή Aziz Konukman, ο οποίος μίλησε για το θέμα πριν από έναν χρόνο στο τουρκικό Euronews, όταν δημοσιεύτηκε το τελευταίο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, όπου συγκρίνονται οι στόχοι που τέθηκαν το 2012, για το 2023 στο 10ο και το 11ο Αναπτυξιακό Σχέδιο, η κυβέρνηση «υστερεί πολύ με βάση τους στόχους που έχει θέσει». Ο καθηγητής συνεχίζοντας είπε:

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο στόχος του ΑΕΠ 2023 στο 10ο Σχέδιο Ανάπτυξης ήταν 2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ο στόχος του 2023 στο 11ο Σχέδιο Ανάπτυξης είναι 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια. Με άλλα λόγια, υπάρχει μείωση στο μισό του στόχου του 2023. Ομοίως, ο στόχος κατά κεφαλήν εθνικού εισοδήματος ήταν 25.000 δολάρια, αλλά μειώθηκε στα 12.484 δολάρια στο 11ο Αναπτυξιακό Σχέδιο».

Επίσης, ο Konukman σημείωσε ότι και ο στόχος οι εξαγωγές να φτάσουν στα 500 δισεκατομμύρια δολάρια, με βάση το 10ο Σχέδιο Ανάπτυξης, δεν επιτεύχθηκε, αφού έπεσαν στο μισό, στα 226,6 δισεκατομμύρια δολάρια στο 11ο Σχέδιο Ανάπτυξης.

Εκεί που υπάρχει εκτροχιασμός είναι στον στόχο που είχε βάλει η κυβέρνηση για την ανεργία και τον πληθωρισμό, τα οποία επηρεάζουν τις επιλογές των ψηφοφόρων.
Σύμφωνα με τον Τούρκο καθηγητή, «η ίδια κατάσταση ισχύει και για τον στόχο για την ανεργία για το 2023 στο 10ο Αναπτυξιακό Σχέδιο. Αυτός ο στόχος, που είναι 5%, αυξήθηκε στο 9,9% στο 11ο Σχέδιο Ανάπτυξης».

Σύμφωνα με την επίσημη Στατιστική Υπηρεσία της Τουρκίας (TÜIK), η ανεργία τον Σεπτέμβριο του 2022 ήταν 22,5%, με τον αριθμό των ανέργων να ξεπερνά κατά πολύ τον ενεργό πληθυσμό της Ελλάδας, δηλαδή 8.415.000 άνθρωποι χωρίς δουλειά.

Εκεί που έγινε το μεγάλο «στραπάτσο», το οποίο επηρεάζει και το καλάθι τις νοικοκυράς, είναι ο πληθωρισμός. Στο 10ο Σχέδιο Ανάπτυξης υπήρχε στόχος για «μονοψήφιο», για το τέλος του 2021 ο στόχος ήταν 16,2% και τον Σεπτέμβριο του 2022 ανακοινώθηκε από την TÜIK ότι ο επίσημος πληθωρισμός έτρεχε με ρυθμό 83,45%, ενώ, σύμφωνα με την Ομάδα Ερευνών Πληθωρισμού (ENAG), που ίδρυσαν ακαδημαϊκοί στην Τουρκία, ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμό 186,27%!

Υπάρχουν και οι στόχοι για την ισοτιμία της τουρκικής λίρας, όπου εκεί η κατάσταση είναι απελπιστική για τον Ερντογάν, ο οποίος υπερηφανευόταν ότι δημιούργησε τη νέα τουρκική λίρα, πετώντας την 31η Δεκεμβρίου 2004 έξι μηδενικά από την παλιά, ως ένα από τα πιο ισχυρά νομίσματα του κόσμου.

Τότε, την 1η Ιανουαρίου 2005, η ισοτιμία δολαρίου – νέας λίρας Τουρκίας ήταν 1: 1.3383, που σημαίνει ότι με ένα δολάριο ΗΠΑ αγόραζες μία λίρα και κάτι… ψιλά. Σήμερα, 7 Οκτωβρίου 2022, με ένα δολάριο αγοράζεις 18,7 λίρες…

Υπό αυτές τις συνθήκες οδεύουν ο Ερντογάν και το ΑΚΡ στις εκλογές του Ιουνίου του 2023, κουβαλώντας στην πλάτη τους άλλο ένα βαρύ φορτίο, βαρύτερο από την κατάσταση της οικονομίας: αυτό της διαφθοράς, καθώς πλέον και ο πιο φανατικός οπαδός του έχει αντιληφθεί ότι τα δισεκατομμύρια δολάρια που συσσώρευσε ο Ερντογάν στο οικογενειακό του θησαυροφυλάκιο δεν έχουν προηγούμενο όχι μόνο σε εθνικό, αλλά ίσως και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η κατάσταση σε γενικές γραμμές είναι αυτή και δείχνει ότι ο Ερντογάν είναι παγιδευμένος και αναζητεί τρόπους να ξεφύγει από την παγίδα. Αναζητεί ένα «τρόπαιο», το οποίο προφανώς σχεδιάζει να παρουσιάσει στη δηλητηριασμένη από ισλαμοφασιστική προπαγάνδα τουρκική κοινωνία, για να «θολώσει» την εικόνα που περιγράψαμε και στις κάλπες να υπερισχύσει η «εθνική υπερηφάνεια».

Υπάρχει πιθανότητα το «τρόπαιο» αυτό να είναι σοβαρά βήματα για την υλοποίηση του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» και το κερασάκι στην τούρτα να είναι η Αμμόχωστος. Αυτά θα τα δούμε στο επόμενο άρθρο μας της Κυριακής.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.