Σε οριακό σημείο έχουν φτάσει αγρότες και κτηνοτρόφοι της Βόρειας Ελλάδας, λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής (πετρέλαιο, λιπάσματα, ζωοτροφές κ.ά.).
Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει ο γραμματέας Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης Κοσμάς Στεφανίδης, «δεν μας συμφέρει πλέον να μπούμε να καλλιεργήσουμε. Με τέτοιο κόστος δεν μπορούμε να οργώσουμε. Προφανώς θα υπάρχει πρόβλημα σε όλα τα προϊόντα, ενώ και στους κτηνοτρόφους, με τις τιμές ζωοτροφών και ηλεκτρικό ρεύμα, το 30% των κοπαδιών στην περιοχή και πανελλαδικά, που είναι γαλακτοφόρα ζώα, έχουν πάει για σφαγή. Δεν μπορούν να τα συντηρήσουν οι κτηνοτρόφοι». Όλα αυτά φυσικά έρχονται λίγες μόνο ημέρες μετά τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου θέλησε να «χρυσώσει το χάπι» με κάποιες μικρές παροχές, αλλά οι αγρότες λένε: «Αυτά που είπε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για τους αγρότες είναι ψίχουλα.
Από το 2016 έχει κοπεί η επιστροφή φόρου ειδικής κατανάλωσης πετρελαίου, όταν το πετρέλαιο είχε 1 ευρώ. Τότε, η επιστροφή φόρου για όλους τους αγρότες πανελλαδικά ήταν κοντά 160.000.000 ευρώ. Σήμερα, πριν από το τέλος της θητείας της κυβέρνησης -κι ενώ ήταν προεκλογική υπόσχεση-, μας δόθηκαν για όλους τους αγρότες 70.000.000, όταν η τιμή πετρελαίου είναι στα 2 ευρώ. Σήμερα ένα τρακτέρ γύρω στα 100 άλογα χρειάζεται 300 ευρώ για να γεμίσει το ντεπόζιτο μία φορά (είναι 150 λίτρα) και να δουλέψεις 8 με 10 ώρες. Ούτε σε μισό γέμισμα δεν αντιστοιχεί η επιστροφή που πήραμε». Από τις 11 έως τις 13 Οκτωβρίου, ο αγροτικός κόσμος της χώρας ετοιμάζεται για πανελλαδικές κινητοποιήσεις και ο κ. Στεφανίδης, εκ μέρους των αγροτών της Θεσσαλονίκης, τονίζει: «Συζητάμε τι θα κάνουμε. Οι άνθρωποι της πόλης δεν ξέρουν τα προβλήματά μας. Τα τρακτέρ θα βγουν στους δρόμους. Πήραμε αυτή την απόφαση όλοι οι σύλλογοι της Ελλάδας, θα γίνουν κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα».