Ο κύβος ερρίφθη και τα πρώτα Marder έρχονται στην Ελλάδα στις 20 Οκτωβρίου από την Γερμανία αντικαθιστώντας τα BMP-1, που στέλνει η χώρα μας στην Ουκρανία.
του Χρήστου Μαζανίτη
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του enikos.gr τα πρώτα MARDER φθάνουν από την Γερμανία στην Ελλάδα στις 20 Οκτωβρίου. Η παραλαβή τους θα γίνει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, εκεί απ’ όπου θα φορτωθούν εν συνεχεία τα ΒΜΡ-1 που στέλνουμε στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης του enikos.gr, τα MARDER θα βαφτούν – αφού κατά τα άλλα έχουν περάσει όλες τις σχετικές επιθεωρήσεις – και θα κάνουν την παρθενική τους εμφάνιση στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, στην Θεσσαλονίκη. Αμέσως μετά θα πάρουν τον δρόμο για Έβρο.
Μόλις πριν από λίγες ημέρες, στο enikos.gr γράφαμε ότι ήταν «ζήτημα χρόνου να παραλάβει ο Ελληνικός Στρατός τα πρώτα Γερμανικά Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) που θα αντικαταστήσουν τα ρωσικής προέλευσης BMP-1, που παραχωρούνται στην Ουκρανία.
Αυτή τη στιγμή είναι έτοιμα για αποστολή στην Ελλάδα 10 ΤΟΜΑ Marder, πλήρως λειτουργικά κι ελεγμένα ενώ τις επόμενες ημέρες ο αριθμός τους θα αυξηθεί, φτάνοντας τα 40.
Ταυτόχρονα, από τα ελληνικά νησιά έχουν αποσυρθεί ήδη 40 BMP-1, τα οποία μεταφέρθηκαν στο 308 Εργοστάσιο του Στρατού Ξηράς, στην Θεσσαλονίκη, όπου έγινε το πλήρες σέρβις κι επιθεώρησή τους. Έχουν αφαιρεθεί τα εθνόσημα κι έχουν βαφτεί στο «λαδί» χρώμα, που μοιάζει με τα αντίστοιχα των Ουκρανικών.
Το πιθανότερο είναι ότι θα μεταφερθούν μέσω πλοίου, το οποίο θα δέσει στην Γερμανία κι από εκεί μέσω σιδηροδρομικού δικτύου θα φτάσουν στην Ουκρανία, πιθανόν από τα σύνορα με την Πολωνία.
Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά νησιά, απ’ όπου μετακινήθηκαν, οι πληροφορίες του enikos.gr αναφέρουν ότι έχουν ήδη και τα 40 αντικατασταθεί από αντίστοιχου αριθμού αμερικανικής προέλευσης Μ113 μαζί με επιπλέον οχήματα Μ1117, τα οποία έχουν παραληφθεί από το απόθεμα του αμερικανικού στρατού. Συνολικά, μέχρι το τέλος του 2023 ο Ελληνικός Στρατός θα έχει παραλάβει 1.200 Τεθωρακισμένα Οχήματα Αναγνώρισης Μ1117 δωρεάν από τις ΗΠΑ.
Στρατιωτικοί κύκλοι με τους οποίους επικοινωνήσαμε μάς επεσήμαναν ότι «ο λόγος για τον οποίο υπήρχαν τα BMP-1 στα νησιά ήταν γιατί δεν υπήρχαν διαθέσιμα Μ1113 για να σταλούν. Συνεπώς, τα ΒΜΡ-1 ήταν μία λύση ανάγκης κι όχι η ενδεδειγμένη».
Όμως, με την έλευση ήδη άνω των 400 Μ1117, πολλές μονάδες ειδικότερα του Έβρου πήραν «ανάσα» κι απελευθερώθηκε μεγάλος αριθμός από τα Μ113, τα οποία πλέον μπορούν να διατεθούν προς τα νησιά.
Σε ό,τι αφορά τα Marder, το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) σε αγαστή συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ ολοκλήρωσε έγκαιρα την διαδικασία της επιθεώρησης και της σύνταξης των σχετικών φακέλων και πλέον όλα βρίσκονταν στην Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όπου περίμεναν σε κεντρικό επίπεδο την κυβέρνηση να ανάψει το «πράσινο φως» στο υπουργείο κι αυτό με την σειρά του στην ΓΔΑΕΕ.
Τα ΒΜΡ-1
Το ΒΜΡ είναι σοβιετικής σχεδίασης και κατασκευής στρατιωτικό τεθωρακισμένο όχημα, το όνομα του οποίου προκύπτει από τις λέξεις Boyevaya Mashina Pyekhoty 1 (στα ρωσικά: Боевая Машина Пехоты 1; БМП-1), που σημαίνει «Όχημα Μάχης Πεζικού» με το 1 να αποτελεί την αρχική του έκδοση.
Πρόκειται για ένα αμφίβιο όχημα, που συνδυάζει τις ιδιότητες ενός θωρακισμένου οχήματος μεταφοράς προσωπικού και ενός ελαφρού άρματος μάχης.
Η Ελλάδα διέθετε περίπου 480 σε δύο εκδόσεις – ΤΟΜΑ και ΤΟΜΠ – που εντάχθηκαν στην υπηρεσία του Στρατού Ξηράς στις αρχές του ’90, μετά την κατάρρευση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Έκτοτε πούλησε περίπου 80 στο Ιράκ και επιπλέον 100 στην Αίγυπτο.
Οι Ουκρανοί επιθυμούν το ΒΜΡ-1, σε αντίθεση με οποιοδήποτε άλλο ΤΟΜΑ είναι διαθέσιμο, για τρεις λόγους.
- Ο πρώτος γιατί γνωρίζουν να χειρίζονται άψογα. Συνεπώς απλά μπαίνουν μέσα και φεύγουν.
- Ο δεύτερος γιατί έχουν γραμμής παραγωγής ανταλλακτικών και μεγάλες μονάδες συντήρησης.
- Και ο τρίτος διότι έχουν αναπτύξει σχέδιο αναβάθμισης, που του δίνει αυξημένες δυνατότητες επιβιωσιμότητας εν σχέσει με το υπάρχον στο πεδίο της μάχης.
Τα Marder
Η Γερμανία προσφέρει στην Ελλάδα 100 Marder –στην έκδοση 1A3. Πρόκειται στην ουσία για την γερμανική έκδοση ενός ΤΟΜΑ, που όμως ταιριάζει στον Ελληνικό Στρατό, αφού ήδη διαθέτει 4 εκδόσεις αρμάτων μάχης LEOPARD και οι τεχνικοί είναι οικείοι με την γερμανική φιλοσοφία, δεδομένου μάλιστα ότι φέρουν αρκετά κοινά στοιχεία με τα LEOPARD 1.
Ο ισχυρός τους κινητήρας, απόδοσης 600 ίππων θα δώσει – επιτέλους – την δυνατότητα να φτιαχτεί ένας συμπαγής στόλος ΤΟΜΑ που θα μπορούν να ακολουθήσουν τους «διαόλους» των αρμάτων μάχης, τα LEO2HEL, ενώ οι 33 τόνοι βάρους (εν αντιθέσει με τους 13 που ζυγίζει ένα ΒΜΡ) εγγυώνται μεγαλύτερη ασφάλεια από εχθρικές ενέργειες στους επιβαίνοντες.
Μάλιστα, όταν ολοκληρωθεί η παραλαβή των Marder, υπάρχει η προαίρεση για την απόσυρση επιπλέον 100 ΒΜΡ και την παραλαβή αντίστοιχου αριθμού γερμανικών ΤΟΜΑ.