Τη δημιουργία τριών data centers μέσα στα επόμενα δύο χρόνια περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η μεγάλη επένδυση της Google στη χώρα μας. Όπως ανακοίνωσαν εχθές, τα στελέχη του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού, η δημιουργία του πρώτου Google Cloud Region στη χώρα μας θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία 2,2 δισ. στην οικονομία ως το 2030, υποστηρίζοντας τη δημιουργία άνω των 19.400 θέσεων εργασίας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτή την περίοδο τα στελέχη της εταιρείας αναζητούν τις κατάλληλες θέσεις, προκειμένου να κατασκευαστούν τα τρία κέντρα δεδομένων, με το επικρατέστερο σενάριο να είναι στην περιοχή της Αττικής. Στόχος μάλιστα είναι να «τρέξουν» τόσο άμεσα οι διαδικασίες, ώστε να είναι έτοιμα σε δύο χρόνια.
Αν και το ύψος της επένδυσης δεν έχει γίνει γνωστό, στελέχη με γνώση της αγοράς μιλούν για ένα ποσό εφάμιλλο αυτού που επενδύει η Microsoft για την κατασκευή των τριών data centers, τα οποία ανακοίνωσε προ διετίας και πρόσφατα εντάχθηκαν στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων. Όσοι γνωρίζουν την αγορά κάνουν λόγο για έναν ανταγωνισμό γοήτρου μεταξύ των δύο ηγέτιδων δυνάμεων της τεχνολογίας, που έφτασε και στη χώρα μας.
Νέα σελίδα
Η δημιουργία του Cloud Region γυρίζει μια νέα σελίδα στην παρουσία της Google στην Ελλάδα, που ήδη μετρά 15 χρόνια. Χαρακτηρίζοντας τη χθεσινή ανακοίνωση ορόσημο, η πρόεδρος της Google Cloud International, κυρία Adaire Fox-Martin, τόνισε πως «εμβαθύνουμε τη συνεργασία της Google με την Ελλάδα που αποκτά νέες συναρπαστικές διαστάσεις».
Όσον αφορά στο Google Cloud Region, αυτό θα παρέχει, όπως εξήγησε, υπηρεσίες αποθήκευσης και cloud στους πελάτες της εταιρείας. Χτισμένη επάνω στην πιο σύγχρονη τεχνολογία, η νέα υποδομή παρέχει ουσιαστικά μια πλατφόρμα για την ανάπτυξη των φορέων και επιχειρήσεων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να «ξεκλειδώσουν» την αξία των δεδομένων τους. Επίσης, σε έναν κόσμο που οι κυβερνοαπειλές πολλαπλασιάζονται, αυτή η πλατφόρμα εξασφαλίζει ότι τα δεδομένα, τα συστήματα και οι χρήστες είναι ασφαλείς.
Το αποτύπωμα της επένδυσης
Βάσει της έρευνας για το αποτύπωμα του επενδυτικού πλάνου της Google που διεξήγαγε η AlphaBeta Economics, αυτό θα υποστηρίξει την ανάπτυξη 700.000 και πλέον πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) στην Ελλάδα. Ουσιαστικά, με το Google Cloud οι πελάτες δεν χρειάζεται να κατέχουν ή να λειτουργούν δικά τους κέντρα δεδομένων και διακομιστές.
Παράλληλα, πρόκειται για το πιο «καθαρό» διαθέσιμο cloud, σύμφωνα με όσα είπε η κυρία Fox-Martin. Τα κέντρα δεδομένων υπερκλίμακας (hyperscale) διαθέτουν κατά 5 φορές μικρότερη ένταση ανθρακούχων εκπομπών κατά τη λειτουργία τους σε σύγκριση με τα εσωτερικά κέντρα δεδομένων. Μειώνεται έτσι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και των επιχειρήσεων.
Νέα έργα
Το πλάνο της Google για τη χώρα μας δεν περιορίζεται όμως στο Cloud Region. Εστιάζει στην επιτάχυνση του πράσινου μετασχηματισμού της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του τουριστικού τομέα. Επίσης, θα συνεργαστεί με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ώστε μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα Google Arts & Culture να γίνει ακόμα πιο προσβάσιμος και ο σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός στο παγκόσμιο κοινό.
Παράλληλα, διευρύνει της συνεργασίας της με την Deloitte, ώστε να δημιουργήσει ένα Κέντρο Αριστείας για τη Βιωσιμότητα και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Όπως είπε εχθές ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χαιρετίζοντας τις ανακοινώσεις, αυτό θα είναι «διπλό» σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Στόχος είναι η συνεργασία για την ανάπτυξη λύσεων που βασίζονται στο cloud και στη μηχανική εκμάθηση που θα βοηθήσουν τους οργανισμούς να επιταχύνουν την επίτευξη στόχων βιωσιμότητας, συμπεριλαμβανομένης και της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή.
Κοινωνικό πρόσημο
Για τη στήριξη δε της νεανικής επιχειρηματικότητας, με έμφαση σε αυτή που έχει κοινωνικό πρόσημο, ο φιλανθρωπικός βραχίονας της εταιρείας, το Google.org, προσφέρει στον οργανισμό INCO και στο Impact Hub χρηματοδότηση 1 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη κοινωνικών επιχειρήσεων από υποεκπροσωπούμενες κοινότητες, οι οποίες επικεντρώνονται σε βιώσιμες λύσεις και στον οικοτουρισμό στην Ελλάδα.
Για μια κορυφαία στιγμή για τη Google Ελλάδος ως επιστέγασμα των προσπαθειών της ομάδας να δημιουργήσει νέες προοπτικές στην ψηφιακή και όχι μόνο ανάπτυξη της χώρας, έκανε λόγο, η κυρία Πέγκυ Αντωνάκου, διευθύντρια Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Google. Όπως επισήμανε, αποστολή της Google είναι «να οργανώνει την παγκόσμια πληροφορία και να την κάνει προσβάσιμη σε όλο τον κόσμο».