Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
kkokkaliari@naftemporiki.gr
Μέσα σε ένα ρευστό σκηνικό λόγω της ενεργειακής αβεβαιότητας και με πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση ετοιμάζονται να ξεδιπλώσουν την ατζέντα της επόμενης ημέρας στη Θεσσαλονίκη.
Άλλωστε η φετινή ΔΕΘ είναι η τελευταία που πραγματοποιείται πριν από τις εκλογές και επομένως αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τα κόμματα να παρουσιάσουν το σχέδιό τους για την επόμενη μέρα.
Βέβαια είναι δύσκολο να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για το πώς θα κυλήσει ο χειμώνας, καθώς υπάρχει η ενεργειακή «βόμβα» που δεν είναι εύκολο να απενεργοποιηθεί. Στην κυβέρνηση αναμένουν τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, ωστόσο έκδηλη είναι η ανησυχία για το συνολικό ποσό που θα απαιτηθεί προκειμένου νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αποφύγουν το «ηλεκτροσόκ».
Την ίδια στιγμή σκληρό ροκ επικρατεί στην πολιτική σκηνή μετά τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για το θέμα των παρακολουθήσεων. Η κυβέρνηση δέχεται πυρά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το συγκεκριμένο θέμα, που επηρεάζει ευρύτερα τις πολιτικές ισορροπίας ανατροφοδοτώντας συζητήσεις για τον εκλογικό νόμο.
Μπροστά σε αυτό το σκηνικό πολλαπλών προκλήσεων -καθώς υπάρχουν και άλλα ανοιχτά μέτωπα, όπως η εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα- έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η βεντάλια των προτάσεων που θα ξεδιπλώσουν τα κόμματα στη Θεσσαλονίκη. Ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει για κάλπες σε εννέα μήνες, ωστόσο ατύπως η χώρα βρίσκεται σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και επομένως οι πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν την ευκαιρία να δώσουν μια πρόγευση της στρατηγικής τους.
Κυβέρνηση: Παροχές και σταθερότητα
Σε δύο βασικούς άξονες θα είναι εστιασμένη η αυριανή τοποθέτηση του πρωθυπουργού: Πρώτον, θα περιλαμβάνει σαφή πολιτικά μηνύματα για την ανάγκη σταθερότητας σε μία εποχή με πολλαπλές αβεβαιότητες. Δεύτερον, θα επικεντρώνεται στο πακέτο μέτρων που θα μπει σε εφαρμογή για την απορρόφηση των κραδασμών από το κύμα των αυξήσεων πρωτίστως στην ενέργεια αλλά και σε μια σειρά βασικών αγαθών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί σε μέτρα τριών ταχυτήτων: τα βραχυπρόθεσμα που θα τρέξουν μέχρι το τέλος του χρόνου (κυρίως στο ενεργειακό πεδίο), τα μεσοπρόθεσμα που θα μπουν σε εφαρμογή το 2023 (ξεπάγωμα συντάξεων, αύξηση κατώτατου μισθού, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης), αλλά και τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό (καθώς θα ξεδιπλωθεί το πρόγραμμα με το οποίο η Ν.Δ. θα διεκδικήσει μία ακόμα τετραετία). Παράλληλα θα κάνει έναν απολογισμό των όσων έχουν μέχρι τώρα γίνει, καθώς η κυβέρνηση θα πορευθεί προς τις εκλογές με σύνθημα «το είπαμε – το κάναμε».
Ειδική αναφορά θα γίνει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο ενεργειακό και στην ανάγκη να υπάρξει μία ευρωπαϊκή απάντηση σε ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα. Υπογραμμίζοντας παράλληλα πως θα συνεχιστεί η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων για όσο διάστημα χρειαστεί – ωστόσο τα μέτρα θα είναι κοστολογημένα.
Το κεντρικό αφήγημα με το οποίο η κυβέρνηση θα φτάσει μέχρι τις κάλπες θα είναι «σταθερότητα ή περιπέτειες» και αυτό θα τονίσει και στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, ενώ αναμένεται να ξεκαθαρίσει και το τοπίο όσον αφορά τον εκλογικό νόμο. Στο καυτό θέμα των παρακολουθήσεων ο πρωθυπουργός θα σημειώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, πως έχει συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή και αναμένεται το πόρισμά της, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να διευρυνθούν και προηγούμενα έτη για να ριχθεί φως σε παθογένειες του συστήματος.
ΣΥΡΙΖΑ: Ακρίβεια και παρακολουθήσεις
Διμέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση -τόσο για την ακρίβεια όσο και για τις παρακολουθήσεις – θα εξαπολύσει από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας. Στην ομιλία του το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου θα αναφερθεί στην ανάγκη να υπάρξει «πολιτική αλλαγή» και να προκύψει από τις εκλογές μια «προοδευτική κυβέρνηση».
Στο φλέγον θέμα της οικονομίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα τονίσει πως απαιτείται μια «βιώσιμη ασπίδα προστασίας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό», εστιάζοντας σε μία δέσμη μέτρων για την επόμενη μέρα. Στο πακέτο των προτάσεων θα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, ενώ έμφαση θα δοθεί σε στοχευμένα μέτρα στο ενεργειακό πεδίο.
Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για «ιδεολογικές εμμονές που επιδεινώνουν τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης». Όπως σημειώνεται από την αξιωματική αντιπολίτευση, η χώρα έχει έναν ενεργειακό πληθωρισμό που από τον Μάη του 2021 έως τον Μάη του 2022 είναι στο 62%, ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι κάτω από 40%.
Μετωπική θα είναι η επίθεση στην κυβέρνηση για τα όσα έχουν αποκαλυφθεί αναφορικά με τις παρακολουθήσεις. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλά για συγκάλυψη με αποκλεισμό όλων των κρίσιμων μαρτύρων από την Εξεταστική, για «διασυρμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας» και για «διαρκή και επαναλαμβανόμενη αντιδημοκρατική εκτροπή».
ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Σφοδρά πυρά για τις παρακολουθήσεις
Στην ανάγκη να ριχθεί άπλετο φως στην υπόθεση της παρακολούθησης του τηλεφώνου του θα αναφερθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, από τη Θεσσαλονίκη. Αυτό που πρόκειται να υπογραμμίσει είναι πως η υπόθεση παρακολούθησής του δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα αλλά «ζήτημα δημοκρατίας και προστασίας των θεσμών».
Παράλληλα ο Νίκος Ανδρουλάκης θα στείλει μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θα παραμείνει σταθερά στην αυτόνομη πορεία του. Απαντώντας έτσι και στην κριτική που ασκείται το τελευταίο διάστημα από τη Νέα Δημοκρατία για τις σχέσεις ανάμεσα σε Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη. Υπενθυμίζεται άλλωστε πως ο κ. Ανδρουλάκης είχε δηλώσει πριν από κάποιους μήνες πως «από εμάς πρωθυπουργική καρέκλα δεν θα δει ξανά ούτε ο κ. Μητσοτάκης ούτε ο κ. Τσίπρας».
Στο καυτό θέμα της οικονομίας το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής κατηγορεί την κυβέρνηση πως στήνει ένα παραπλανητικό προεκλογικό αφήγημα και σημειώνεται πως η καθημερινότητα που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες είναι εντελώς διαφορετική. Δριμεία είναι άλλωστε η κριτική στην κυβέρνηση για τον χειρισμό σε μια σειρά ζητημάτων, όπως η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, τα εργασιακά δικαιώματα αλλά και η πορεία των τιμών του ρεύματος.