Θα μπορούσε να είναι ερώτηση – παγίδα σε κάποιο τηλεπαιχνίδι του στιλ «ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος». Η ερώτηση θα ήταν που έγιναν τα αγωνίσματα στίβου των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Οι περισσότεροι (εκτός κι αν έπαιζαν στον «Αδύναμο κρίκο» θα απαντούσαν «στο ΟΑΚΑ», κάποιοι θα έβρισκαν και το Παναθηναϊκό Στάδιο (Μαραθώνιος). Ελάχιστοι όμως θα απαντούσαν: Ολυμπία!
Πραγματικά ήταν από τις πιο εύστοχες ιδέες των διοργανωτών να γίνει κάποιο αγώνισμα στην κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων, στο ίδιο Στάδιο που στην αρχαιότητα οι αθλητές διεκδικούσαν το δάφνινο στεφάνι.
Αρχικά επιλέχτηκε η δισκοβολία που ήταν στο πρόγραμμα και των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων. Τεχνικά όμως ήταν δύσκολο. Οι επιδόσεις ήταν τέτοιες που ανά πάσα στιγμή οι θεατές κινδύνευαν να δεχτούν, ιπτάμενο, κυριολεκτικά, δίσκο στο κεφάλι!
Προτιμήθηκε η σφαιροβολία και στις 18 Αυγούστου αθλητές και αθλήτριες μπήκαν για πρώτη φορά, μετά από τόσους αιώνες στον ίδιο χώρο. Ειδικά οι αθλήτριες ήταν οι πρώτες που έκαναν την εμφάνισή τους στον Ιερό χώρο αφού στο παρελθόν απαγορευόταν η συμμετοχή τους.
Όλα, αρχικά, εξελίχτηκαν καλά. Ο κόσμος κατέκλυσε το χώρο, τα ξένα δίχτυα έστειλαν δημοσιογράφους για να καλύψουν το μοναδικό αυτό γεγονός και στον τελικό τρεις κοπέλες ανέβηκαν στο βάθρο σε μια εκδήλωση που θα πέρναγε στην ιστορία.
*Η Ρωσίδα Ιρίνε Κοζαλένκο με 21,06μ. κερδίζει το χρυσό μετάλλιο. Πανηγυρίζει κάνει δηλώσεις.
*Η Κουβανή Γιουμιλέιντι Κούμπα (19,59μ.) δεύτερη.
*Η Γερμανίδα Ναντίν Κλέινερτ (19,55μ) τρίτη.
Ακολουθούν μια άλλη Ρωσίδα, η Νατάλια Κριβέλοβα (19,49μ.), δύο κοπέλες από τη Λευκορωσία, η Ναντζέγια Όσταπτσουκ και η Σβετλάνα Κριβέλιοβα.
Πέντε μέρες μετά σκάει η… βόμβα. Η νικήτρια είναι ντοπέ. Έχει κάνε κάνει χρήση της απαγορευμένης ουσίας «Στανοζαλόν» και της αφαιρείται το χρυσό μετάλλιο που πηγαίνει στη Κουβανή Αυτόματα στη 2η θέση προωθείται η Γερμανίδα και στην 3η η άλλη Ρωσίδα.
Μόνο που κι αυτή η κατάταξη δεν κράτησε πολύ. Η ΔΟΕ κρατούσε στο… ψυγείο τα δείγματα και περίμενε πότε θα υπάρξουν τα κατάλληλα μηχανήματα να ανιχνεύουν και πιο εξελιγμένες μορφές ντόπινγκ.
Έτσι στις 5 Δεκεμβρίου 2012 ανακοινώθηκε ότι η άλλη Ρωσίδα, η Κριβέλοβα ήταν κι αυτή θετική, σε άλλη ουσία, την οξανδρολόνη. Το χάλκινο μετάλλιο της αφαιρέθηκε, αλλά δεν δόθηκε στην 4η, ούτε στην 5η, τις αθλήτριες από τη Λευκορωσίας που τότε βρισκόντουσαν εκτός Ολυμπιακής οικογένειας λόγω ντόπινγκ.
Κι επειδή τα μέλη της ΔΟΕ είναι απλά… αθάνατοι κι όχι απόγονοι της Πυθίας. Για να γλιτώσουν το ακόμα μεγαλύτερο… κάζο αποφάσισαν το χάλκινο μετάλλιο να μην πάει πουθενά.
Μόνη κερδισμένη η δική μας Πόπη Ουζούνη που δεν είχε προκριθεί στον τελικό, αλλά με τόσες ακυρώσεις βρέθηκε στη 12η θέση με βάση την επίδοσή της στον προκριματικό, ενώ βελτιώθηκε και η θέση της άλλης Ελληνίδας της Ειρήνης Τερζόγλου που προωθήθηκε στη 18η θέση.
Μέσα σε όλλο αυτό το μπάχαλο κανείς δεν θυμάται ότι μια αθλήτρια από το Ουζμπεκιστάν, η Όλγα Σούκινα είχε βρεθεί θετική, αλλά δεν είχε προκριθεί στον τελικό!
Κάτι αντίστοιχο έγινε και με τον Ολυμπιονίκη στους άνδρες. Ο Ουκρανός Γιούρι Μπιλόνοκ έγινε ο πρώτος Ολυμπιονίκης που στέφθηκε στην Ολυμπία έπειτα από 1611 χρόνια. Η χαρά του κράτησε οκτώ χρόνια, δύο Ολυμπιάδες δηλαδή, για να θυμηθούμε και τον τρόπο που μετρούσαν το χρόνο οι Αρχαίοι Έλληνες. Το 2012 η ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι ήταν ντοπαρισμένος και του αφαίρεσε το μετάλλιο που πήγε στον Αμερικανό Άνταμ Νέλσον.
Μετά από αυτό το φιάσκο όλοι φρόντισαν να σβήσουν από τη… μνήμη τους την εκδήλωση που ξεκίνησε με αγαθές προθέσεις, αλλά κατέληξε σε φιάσκο και πάρτι του ντόπινγκ.