Haaretz: Οι παρακολουθήσεις στην Ελλάδα, η Intellexa και το Predator

Στο σκάνδαλο υποκλοπών που προκαλεί σοβαρότατους τριγμούς στην κυβέρνηση Μητσοτάκη αναφέρεται σε βασικό της θέμα η Haaretz, ρίχνοντας περισσότερο φως στις σχέσεις των εταιρειών Intellexa και Cytrox με τη χώρα μας.

Η ισραηλινή εφημερίδα, στη διαδικτυακή της έκδοση, κάνει εκτενή αναφορά στα γεγονότα των τελευταίων ημερών και την καταιγίδα εξελίξεων που έχει ξεσπάσει στη χώρα μας, μετά και την παραίτηση του επικεφαλής της ΕΥΠ.

Η Haaretz τονίζει ότι η ελληνική περίπτωση είναι ένα ακραίο παράδειγμα του πώς μια ισραηλινή εταιρεία μπορεί να ελιχθεί, υπογραμμίζοντας ότι το περιστατικό δεν σχετίζεται με την εταιρεία NSO, η οποία έχει περιορισμούς εξαγωγών, αλλά με την Cytrox και το spyware Predator.

Η Cytrox ανήκει στην Intellexa, της οποίας ιδιοκτήτης είναι ο πρώην αξιωματικός του ισραηλινού στρατού, Ταλ Ντίλιαν, ο οποίος έχει διπλή υπηκοότητα και δεν κατοικεί στο Ισραήλ. Ενδιαφέρον προξενεί και η αναφορά της Haaretz ότι τόσο η Cytrox όσο και η Intellexa είναι καταχωρημένες σε αρκετές και διαφορετικές χώρες, αλλά το κέντρο επιχειρήσεών τους είναι στην Ελλάδα.

Πηγές στη βιομηχανία κυβερνοόπλων επισημαίνουν στην εφημερίδα ότι η Intellexa δραστηριοποιείται χωρίς να έχει περιορισμούς σε εξαγωγές, ενώ το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ αρνήθηκε να τοποθετηθεί για το ζήτημα.

Αυτό, σημειώνει η Haaretz δεν αλλάζει το γεγονός ότι η νομοθεσία περί απαγόρευσης εξαγωγής δεσμεύει τον ίδιο τον Ταλ Ντίλιαν, ως Ισραηλινό πολίτη.

Η Haaretz κάνει λόγο για μεγάλη αδιαφάνεια σχετικά με τα ισραηλινά προγράμματα παρακολούθησης και επισημαίνει ότι ο έλεγχος σε κυβερνοόπλα πρέπει να βελτιωθεί περαιτέρω .

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.