Όσα δεν είπε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα για τις υποκλοπές

υποκλοπών στη χώρα μας, οι οποίες μεταξύ άλλων περιελάμβαναν και την παραίτηση δύο πολύ υψηλά ιστάμενων προσώπων (του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, και του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα), ήταν πια σαφές ότι το διαφαινόμενο σκάνδαλο Predator είχε και πολιτικές προεκτάσεις.

Όπως είναι φυσικό λοιπόν, άπαντες, από την αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ ως τους απλούς πολίτες, περίμεναν με αγωνία το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ώστε να δοθούν οι απαραίτητες απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που εύλογα πλανιόντουσαν στην ατμόσφαιρα, φέρνοντας την κυβέρνηση σε πολύ δύσκολη θέση.

Το μεσημέρι της Δευτέρας 8 Αυγούστου, ο πρωθυπουργός πήρε επιτέλους θέση, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη έγινε μεν νόμιμα αλλά επρόκειτο περί πολιτικού λάθους για το οποίο ο ίδιος δεν είχε ιδέα. Την ίδια στιγμή εξήρε την προσφορά της ΕΥΠ διαχρονικά στην εθνική ασφάλεια της χώρας και πρότεινε ένα πλαίσιο αλλαγών για την πιο αποτελεσματική λειτουργία της, τονίζοντας ότι είναι ανοιχτός σε κάθε δημιουργική ιδέα.

6 λεπτά και 42 δευτερόλεπτα. Τόσο διήρκησε το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον ελληνικό λαό και δε χρειάζεται να είναι κάποιος έμπειρος πολιτικός αναλυτής ή φανατικός του πολέμιος για να παραδεχτεί ότι οι εξηγήσεις του δεν ήταν αρκετές και πως τα αναπάντητα ερωτήματα παραμένουν πολλά και σημαντικά.

Για το λόγο αυτό, σταχυολογούμε κάποιες από τις απαντήσεις που αναμέναμε και δεν ήρθαν ποτέ, ελπίζοντας να δοθούν έστω και σε δεύτερο χρόνο.

Για ποιο λόγο η ΕΥΠ παρακολουθούσε έναν πολιτικό αντίπαλο της κυβέρνησης

Αντιλαμβάνομαι ότι τέτοιες πληροφορίες θα μπορούσαν να είναι ευαίσθητες, ωστόσο θα περιμέναμε μια αναφορά έστω στο σκεπτικό πίσω από το πρωτοφανές φαινόμενο της παρακολούθησης επί τρεις μήνες του Νίκου Ανδρουλάκη. Κι αν αυτό δεν ήταν δυνατό με την πρόφαση πως πρόκειται για απόρρητες πληροφορίες, τότε τουλάχιστον θα μπορούσαν να δοθούν εξηγήσεις ως προς το γιατί δεν είναι δυνατόν να διευκρινιστούν οι λόγοι αλλά και για τα επόμενα βήματα μέχρι να λάμψει κάποια στιγμή η αλήθεια.

Διότι αυτή τη στιγμή, αυτό που κρατάμε είναι το γεγονός πως η ΕΥΠ παρακολουθούσε έναν βασικό αντίπαλο της κυβέρνησης για μήνες και εμείς πρέπει να το αντιμετωπίσουμε σαν να μην τρέχει τίποτα. Συν τοις άλλοις, ο κ. Μητσοτάκης δεν φρόντισε να πάρει αποστάσεις από διάφορες «φήμες» που αναπαράγονται ακόμη και από στελέχη του κόμματός του σχετικά με τους λόγους παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη.

Τι συνέβη με τις παρακολουθήσεις των Θάνου Κουκάκη και Στέλιου Μαλιχούδη

Για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, μάθαμε ότι επρόκειτο για νόμιμη επισύνδεση που κακώς εγκρίθηκε. Με τις παρακολουθήσεις δύο δημοσιογράφων τι συμβαίνει ωστόσο; Ποιος τις ενέκρινε και γιατί; Είναι άραγε τόσο συνηθισμένο να παρακολουθούνται δημοσιογράφοι στην Ελλάδα;

Ποιος αγόρασε το Predator και γιατί

Αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε τις υποκλοπές, δεν έκανε λόγο στιγμή για το κακόβουλο λογισμικό Predator; Αγοράστηκε για λογαριασμό της κυβέρνησης; Χρησιμοποιήθηκε; Κι αν ναι, με ποιο σκεπτικό και με τι κίνητρα;

Για ποιο λόγο τελικά παραιτήθηκε ο Γρηγόρης Δημητριάδης

Οι αρχικές ανακοινώσεις έκαναν λόγο για κλίμα τοξικότητας, ο άμεσος προϊστάμενος (και θείος) του πρώην γενικού γραμματέα όμως, τον άδειασε, λέγοντας πως ανέλαβε την αντικειμενική πολιτική ευθύνη.

Τελικά, για ποιο λόγο παραιτήθηκε ο Γρηγόρης Δημητριάδης και είχε πράγματι σχέσεις με την εταιρεία που εμπορεύεται το λογισμικό Predator;

Πώς γίνεται να μη γνωρίζει τι κάνουν οι συνεργάτες του

Δεν είναι μυστικό ότι η ΕΥΠ υπάγεται στον πρωθυπουργό, ήταν άλλωστε και το πρώτο νομοσχέδιο που πέρασε η κυβέρνησή του. Πώς γίνεται λοιπόν να αγνοεί τόσο κομβικής σημασίας αποφάσεις, όπως η παρακολούθηση προβεβλημένου πολιτικού προσώπου, όταν μάλιστα στη λήψη αυτής εμπλέκονται στενοί του συνεργάτες;

Ποιες σκοτεινές δυνάμεις εκτός Ελλάδας επιθυμούν την αποσταθεροποίηση της χώρας

Αντιλαμβάνομαι πλήρως τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας δήλωσης, ώστε να εξάψει τα πατριωτικά αντανακλαστικά του κοινού του, επειδή όμως τέτοιες καταγγελίες είναι ιδιαίτερα σοβαρές, σίγουρα απαιτούν και αποσαφηνίσεις.

Πότε θα αναλάβει κι ο ίδιος μία ευθύνη

Το αφήγημα «δεν γνώριζα, δεν άκουσα, δεν είδα τίποτα», έχει ήδη αρχίσει να κουράζει. Στο τέλος της ημέρας, αν ο πρωθυπουργός αγνοεί τόσο σημαντικά ζητήματα, δεν κάνει a priori σωστά τη δουλειά του.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.