Τότε και τώρα, δύο παραιτήσεις… δρόμος

Με νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη η ΕΥΠ υπήχθη από το 2019 στη δικαιοδοσία του πρωθυπουργού και αυτός έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για τις δραστηριότητες της υπηρεσίας, για την επιλογή των προσώπων που τη στελεχώνουν αλλά και για τις όποιες αστοχίες και κακούς χειρισμούς.

Επιβεβαιώθηκαν με εμφατικό τρόπο οι ανησυχίες που είχε εκφράσει ο Αλ.Τσίπρας για την απόφαση του πρωθυπουργού να αλλάξει τον νόμο και να τοποθετήσει τον εκλεκτό του στην ΕΥΠ.

Ήταν αρχές Αυγούστου (2019) όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ παρενέβη στη Βουλή και υπό μορφή ερώτησης έθετε το φλέγον ζήτημα: «Ρωτώ, λοιπόν, με ποια εχέγγυα και ποιες ασφαλιστικές δικλίδες μας λέτε ότι μπορεί να ανταποκριθεί αυτός ο άνθρωπος στην εθνική αποστολή με όρους εθνικού σχεδιασμού, με όρους εμπιστοσύνης και εχεμύθειας και το κυριότερο με όρους σεβασμού στο δημοκρατικό χαρακτήρα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών».

Στο τέλος του ίδιου μήνα επανήλθε με ανάρτηση στον λογαριασμό του στο FB προϊδεάζοντας για καθεστωτικές πρακτικές αδιαφάνειας και λειτουργία που παραπέμπει σε αντιδημοκρατικές καταστάσεις του παρελθόντος.

«Δίνει στον νέο Διοικητή ανεξέλεγκτες αρμοδιότητες – τη δυνατότητα να τοποθετεί «συνδέσμους» της ΕΥΠ, χωρίς καμία ανακοίνωση, σε όποια δημόσια υπηρεσία επιθυμεί, υιοθετώντας καθεστωτικές πρακτικές που παραπέμπουν σε νοσηρές εποχές του παρελθόντος» έγραφε.

Τρία χρόνια μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε χθες δεκτή την παραίτηση-ομολογία ενοχής του διοικητή της ΕΥΠ  αποδεικνύοντας (σε συνδυασμό με την παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη) πως το σκάνδαλο των υποκλοπών είναι τεράστιο και δεν αγγίζει πλέον το Μαξίμου, αλλά βρίσκεται εντός του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε χτυπήσει τότε το καμπανάκι και απευθυνόμενος στη Νέα Δημοκρατία είχε επισημάνει πως «με την τροπολογία αυτή αναβιώνει τις πιο σκοτεινές εποχές και πρακτικές του κράτους της Δεξιάς και μετατρέπει την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ξανά σε ΚΥΠ».

Μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις ο Αλέξης Τσίπρας με χθεσινή δήλωσή του σημειώνει πως: «Οι ηχηρές παραιτήσεις υπό το βάρος του σκανδάλου των παρακολουθήσεων αποτελούν ομολογία ενοχής και επιβεβαιώνουν τις ευθύνες του ίδιου του πρωθυπουργού».

Πηγή

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.