Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Ποιοι κλάδοι παίρνουν σειρά και ποια είναι η αλήθεια για τις καταγγελίες

Για το εάν θα επεκταθεί το επόμενο διάστημα  το μέτρο της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας και σε άλλες επιχειρήσεις ρωτήθηκε μεταξύ άλλων σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης από δημοσιογράφο τηλεοπτικής εκπομπής της ΕΡΤ.

“Θα γίνει μια μεγάλη απογραφή όλου  του εργατικού δυναμικού στο πλαίσιο του Εργάνη 2, τον Οκτώβριο και τον  Νοέμβριο. Και κατόπιν θα επεκταθεί στις  ασφαλιστικές εταιρείες, στις εταιρείες σεκιούριτι, στη  βιομηχανία, στις ΔΕΚΟ.

Και  του χρόνου τέτοιον καιρό θέλουμε να εφαρμόζεται και στον τουρισμό και στην εστίαση που είναι δύο κλάδοι  μεγάλης σημασίας για την αγορά εργασίας  και για την οικονομία”.

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας:  Αυτή είναι η αλήθεια για τις καταγγελίες

Εν συνεχεία κλήθηκε να σχολιάσει τις καταγγελίες που γίνονται για το μέτρο της Ψηφιακής Εργασίας που εφαρμόζεται σε τράπεζες και σε σούπερ μάρκετ  που έχουν πάνω από  250 εργαζομένους .

“Αυτοί που τα λένε αυτά είτε έχουν κομματική εμπάθεια είτε είναι άσχετοι με το θέμα”, απάντησε ο κ. Χατζηδάκης και εξήγησε πως λειτουργεί το μέτρο στις επιχειρήσεις.

“Πράγματι η υποδηλωμένη εργασία δηλαδή κάποιος που δουλεύει 8 ωρο να δηλώνεται ότι δουλεύει τετράωρο είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα .Και για αυτό υιοθετήσαμε την ψηφιακή κάρτα εργασίας επειδή μας το πρότεινε η ΓΣΕΕ, επειδή είναι εγγύηση.  Καταγράφεται  μέσω της ψηφιακής  κάρτας  εργασίας πότε φεύγει ο εργαζόμενος από την δουλειά του και πότε φτάνει σε αυτή” τόνισε  και πρόσθεσε ότι “καταγράφονται οι υπερωρίες του εργαζομένου κλπ.”

Τι  αλλάζει 

Επίσης ανέφερε τι συνέβαινε στην αγορά εργασίας  πριν εφαρμοστεί η  κάρτα εργασίας. “Ένας εργοδότης μπορούσε και μπορεί εάν θέλει να ζητήσει από τον εργαζόμενο του να δουλεύει παραπάνω  ώρες. Μέχρι τώρα εάν το ζητούσε δεν υπήρχε ένα αδιαμφισβήτητο αποδεικτικό μέσο. Δηλαδή ερχόταν η επιθεώρηση εργασίας, έβλεπε ένα εργαζόμενο που κατά τεκμήριο δούλευε πέραν του ωραρίου αλλά μπορούσε ή εργοδότης του ή αυτός εκφοβιζόμενος από τον εργοδότη να πει  o εργαζόμενος ότι: ξεκίνησε να δουλεύει αργότερα και για αυτό είναι στην εργασία του ” σημείωσε και επεσήμανε πως ” τώρα με την κάρτα εργασίας καταγράφεται επισήμως  πότε πάει ο εργαζόμενος στην δουλειά του και πότε φεύγει από αυτήν”

“Εάν έχει  χτυπήσει ο εργαζόμενος την κάρτα εργασίας  στην λήξη του ωραρίου και μετά έρθει η επιθεώρηση εργασίας είτε με επώνυμη είτε και με ανώνυμη καταγγελία,  μπορεί να πιστοποιήσει τώρα πια αδιαμφησβήτητα και την παρανομία .Άρα η κάρτα εργασίας αυτή τη χρησιμότητα έχει. Λειτουργεί δηλαδή με έναν τρόπο  που φοβίζει στην πραγματικότητα τον κάθε κακό εργοδότη και από την άλλη είναι ένα στοιχείο αδιαμφησβήτητά  που δεν το είχαμε. Αυτό είναι όλο και δεν τρελάθηκε η ΓΣΕΕ που το πρότεινε” ανέφερε μεταξύ άλλων

 

Πηγή enikonomia.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.