Οι πυρκαγιές των τελευταίων ημερών επιβεβαίωσαν ότι, παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν πέρυσι από τους αρμοδίους, αφότου οι φωτιές κατέστρεψαν ολόκληρες περιοχές κάνοντας στάχτη δάση και περιουσίες (όπως στη Β. Εύβοια και στην Πελοπόννησο) το Κράτος παραμένει «γυμνό» και ανίκανο να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από την κλιματική αλλαγή αλλά -κυρίως- τις διαχρονικές ελλείψεις και αβελτηρίες οι οποίες, όχι μόνο δεν μειώνονται αλλά τουναντίον, δείχνουν να έχουν αυξηθεί. Και όταν μέσα σε λίγες ώρες γίνονται στάχτη πάνω από 20.000 στρέμματα στην Πεντέλη, με τους πολίτες να καταγγέλλουν ότι σε πολλές περιπτώσεις μόνοι τους επιχειρούσαν να σώσουν τα σπίτια τους και το φυσικό περιβάλλον, τότε κανείς δεν μπορεί να κοκορεύεται ότι τα πήγε καλά προκαλώντας το δημόσιο αίσθημα.
Ωστόσο, για μια ακόμη φορά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εμμένοντας στη «γραμμή» που θέλει «για όσα δεινά συμβαίνουν, να φταίνε όλοι οι άλλοι πλην της ίδιας», επιχείρησε να περάσει την εικόνα ότι τα πήγε πολύ καλά στην αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας που κατέκαψε για πολλοστή φορά την Πεντέλη. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε συγχαρητήρια στους αρμοδίους για την, όπως υποστήριξε, γρήγορη και έγκαιρη παρουσία τους στα σημεία που κατέκαιγαν οι φλόγες και έκανε λόγο για «μεγάλη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού» και για… «πολύ καλύτερο συντονισμό σε σχέση με αυτά τα οποία είχαμε δει στο παρελθόν».
Στο ίδιο επικοινωνιακό πλαίσιο ήταν και οι δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη. Ο κ. Στυλιανίδης, ο οποίος απολαμβάνει τη στήριξη του Μεγάρου Μαξίμου και παραμένει στη θέση του παρά το γεγονός ότι, μέχρι στιγμής, στα μάτια της κοινής γνώμης, έχει «χρεωθεί», μεταξύ άλλων, το χειμερινό «φιάσκο» με τους χιλιάδες εγκλωβισμένους στην Αττική Οδό, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ενώσαμε δυνάμεις και καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πολύ επικίνδυνη πυρκαγιά στην Πεντέλη».
Δηλώσεις που «ερεθίζουν»… αρνητικά
Πώς «ηχούν», όμως, τέτοιες δηλώσεις αυτοθαυμασμού όταν, για παράδειγμα στην προκειμένη, κάηκαν πάνω από 20.000 στρέμματα καθώς και δεκάδες σπίτια και περιουσίες; Τη στιγμή που οι καταγγελίες για απουσία του κρατικού μηχανισμού από πολλά σημεία από τα οποία πέρασε η πύρινη λαίλαπα, αφήνοντας στάχτες και μόνο στάχτες πίσω της, δίνουν και παίρνουν, τόσο από «απλούς» πολίτες όσο και από «επώνυμους» που είχαν τις κατοικίες τους στις περιοχές που κάηκαν, μοιάζουν με «λάδι στη φωτιά» της λαϊκής αγανάκτησης.
Προκαλούν εκνευρισμό ανάλογο με αυτόν που επέφερε σε μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας η δήλωση στην οποία προέβη πριν λίγα εικοσιτετράωρα η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου όταν, αναφερόμενη στην επιδότηση – «ρεγάλο» του powerpass, κατέκρινε τους πολίτες για τις αντιδράσεις τους υποστηρίζοντας ότι τους «χαρίζουν γάιδαρο και τον κοιτούν στα δόντια».
«Τεντώνουν» ακόμη περισσότερα τα νεύρα της πλειονότητας των πολιτών, όπως οι πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες κατηγορούμενοι αλλά και καταδικασμένοι για βιασμούς ενήλικων γυναικών αλλά και ανήλικων παιδιών αφέθηκαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, όταν για μικρά χρέη ουκ ολίγοι πέρασαν καιρό πίσω από τα «κάγκελα».
Και η ελληνική κοινωνία έχει αποδείξει κατά την περίοδο της Μεταπολίτευσης ότι δεν ξεχνά όσους άλλα έταξαν και άλλα έπραξαν θεωρώντας ότι οι πολίτες αυτής της χώρας είναι χαμηλής νοημοσύνης και αντίληψης, δηλαδή μπορούν να «τρώνε αμάσητα» ψέματα και κυρίως τη σε βάρος τους χλεύη. Ξέρει να «μαυρίζει» όταν έρχεται η ώρα της κάλπης και τα παραδείγματα πολιτικών που πέρασαν μέσα σε μια νύχτα στο χρονοντούλαπο, ξεχασμένοι, είναι ουκ ολίγα.