Τέλος δεν έχουν οι υγειονομικοί συναγερμοί στην αβέβαιη εποχή που ζούμε, με μία ακόμα ζωονόσο να περνά από την νυχτερίδα στον άνθρωπο προκαλώντας αιμορραγικό πυρετό, μια σοβαρή λοίμωξη με υψηλή θνησιμότητα. Ο νέος επικίνδυνος εχθρός είναι ο ιός Μάρμπουργκ, που μετά την σποραδική του εμφάνιση τα προηγούμενα χρόνια, καταγράφει το πρώτο επίσημο «ξέσπασμα» του στην Γκάνα της Αφρικής έχοντας για την ώρα προκαλέσει τον θάνατο των δύο πρώτων ασθενών που νόσησαν και χωρίς να έχει βρεθεί κάποια συσχέτιση μεταξύ τους.
της Αλεξίας Σβώλου
Η επιβεβαίωση ότι τα δείγματα που λήφθηκαν από τους δύο νεκρούς βρέθηκαν θετικά στον ιό Μάρμπουργκ φέρει την σφραγίδα του ινστιτούτου Παστέρ της Σενεγάλης, ενός ερευνητικού κέντρου που είναι συνεργαζόμενος φορέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Τα δύο δείγματα στάλθηκαν για 2η ανάλυση στο Ινστιτούτο Παστέρ της Σενεγάλης μετά την πρώτη ανάλυση η οποία έχει γίνει στην Γκάνα, στο Noguchi Medical Research Institute όπου είχε ταυτοποιηθεί ο ιός Μάρμπουργκ. Η πρώτη περίπτωση αφορούσε έναν 26χρονο άντρα ο οποίος εισήχθη στο νοσοκομείο στις 26 Ιουνίου και πέθανε μία μέρα μετά στις 27 Ιουνίου και η δεύτερη περίπτωση αφορούσε έναν 51χρονο άντρα ο οποίος εισήχθη στο νοσοκομείο στις 28 Ιουνίου και πέθανε λίγη ώρα μετά.
Και οι δύο ασθενείς έφτασαν στο νοσοκομείο με υψηλό πυρετό, ναυτία, εμετούς και κατάπτωση και αναζήτησαν ιατρική φροντίδα όταν τα συμπτώματα τους επιδεινώθηκαν. Σε ό,τι αφορά τους δύο νεκρούς, η ιχνηλάτηση εντόπισε 90 επαφές τους μέσα στην κοινότητα καθώς και επαγγελματίες υγείας που βρίσκονταν στα νοσοκομεία όπου αναζήτησαν περίθαλψη οι δύο ασθενείς. Και οι 90 στενές επαφές βρίσκονται υπό διαρκή παρακολούθηση.
Ο ιός Μάρμπουργκ είναι ιδιαίτερα μολυσματικός κι ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον ιό Έμπολα. Πρόκειται για ιό που μεταδίδεται από την νυχτερίδα στον άνθρωπο και προκαλεί αιμορραγικό πυρετό. Η συγκεκριμένη ζωονόσος ανιχνεύτηκε στην Δυτική Αφρική, με την Γουινέα να έχει επιβεβαιώσει ένα κρούσμα πέρσι τον Σεπτέμβριο. Προγενέστερες σποραδικές εμφανίσεις του ιού Μάρμπουργκ στην Αφρική έχουν αναφερθεί στην Ανγκόλα, το Κονγκό, την Κένυα, τη Νότια Αφρική και την Ουγκάντα. Σε περιπτώσεις τέτοιων μολυσματικών ασθενειών ο ΠΟΥ κηρύσσει «επιδημικό ξέσπασμα» έστω και με ένα και μοναδικό κρούσμα. Εν προκειμένω, ο ΠΟΥ έχει θέσει σε ύψιστη επιφυλακή τις γειτονικές χώρες ώστε να βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές σε κατάσταση συναγερμού.
Ο ιός Μάρμπουργκ από άνθρωπο σε άνθρωπο μεταδίδεται μέσω σωματικών υγρών των μολυσμένων ασθενών αλλά και από επιφάνειες και υλικά που έχουνε πιάσει οι ασθενείς. Η ασθένεια ξεκινά απότομα με υψηλό πυρετό πονοκέφαλο, ναυτία και καχεξία. Η πλειονότητα των ασθενών αναπτύσσουν σοβαρά αιμορραγικά συμπτώματα σε διάστημα επτά ημερών από την μόλυνση τους. Η θνητότητα είναι υψηλή και κυμαίνεται από 24% έως 88% όπως ξέρουμε κι από παλιότερες σποραδικές εμφανίσεις του ιού Μάρμπουργκ κι εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως το στέλεχος που είναι υπεύθυνο για τη μόλυνση αλλά και η ποιότητα της περίθαλψης την οποία λαμβάνουν οι ασθενείς.
Δυστυχώς τα νέα δεν είναι ευχάριστα ούτε από το μέτωπο της αντιμετώπισης της φονικής λοίμωξης. Δεν υπάρχουν εμβόλια για τον ιό Μάρμπουργκ ούτε στοχευμένες αντιικές θεραπείες. Η λοίμωξη καταπολεμάται με συμπτωματική αγωγή για τον πυρετό και τον πονοκέφαλο και την ενδοφλέβια λήψη υγρών για την αποκατάσταση της αφυδάτωσης των ασθενών. Νέα φάρμακα αναπτύσσονται για τον αιμορραγικό πυρετό όπως ανοσοθεραπείες και αγωγές με πλάσμα αίματος, ενώ υπάρχουν και υποψήφια εμβόλια τα οποία ωστόσο βρίσκονται ακόμα στην πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών κι έχουν ακόμα δρόμο μπροστά τους.