Aπέμειναν 40 ημέρες μέχρι η Βουλή να κατεβάσει την αυλαία για τις θερινές διακοπές. Έως τότε, οι βουλευτές θα πορευθούν με δύο δεδομένα.
Πρώτον, η Βουλή θα συνεχίσει σε λειτουργία Ολομέλειας και όχι θερινών τμημάτων. Δεύτερον, πρέπει να προετοιμάζονται για κοπιώδες 40ήμερο, καθώς η βούληση της κυβέρνησης είναι να ψηφιστούν όσο το δυνατόν περισσότερα νομοσχέδια. Παρά τις απανωτές κυβερνητικές διαψεύσεις, αμφότερα τα δεδομένα αναγκάζουν τους βουλευτές να σκέφτονται και να πράττουν ως να βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο.
Του Γιώργου Λυκουρέντζου
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση της κυβέρνησης για ένα βαρύ νομοθετικό 40ήμερο είναι δεδομένη. Εμπειροι κοινοβουλευτικοί εκτιμούν ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο και, ως εκ τούτου, θα ψηφίσει όσο το δυνατόν περισσότερα αλλά και σημαντικά νομοσχέδια, τα οποία θα έρθουν μεσούσης της θερινής περιόδου στη Βουλή.
Αναμφίβολα, σε «μητέρα της ιδεολογικής μάχης» θα αναδειχθεί το νομοσχέδιο της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια προς ψήφιση μετά τις 10 Ιουλίου και ήδη προκαλεί πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις για τον προτεινόμενο τρόπο εκλογής διοικήσεων στα πανεπιστήμια από το Συμβούλιο Διοίκησης. Το «όχι» των πρυτάνεων προκάλεσε αναταράξεις και στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., ωστόσο η ομιλία του πρωθυπουργού το βράδυ της Πέμπτης στον ΣΕΒ έκοψε την όρεξη για γκρίνια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «επανάσταση», ζητώντας από όλους να μη μείνουν στον τρόπο διοίκησης των πανεπιστημίων.
Αναμένεται να ψηφιστούν έως τις 28 Ιουλίου
Νόμος του κράτους πριν από τις 28 Ιουλίου αναμένεται να γίνει και το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Ο αρμόδιος υπουργός Θάνος Πλεύρης έχει χαρακτηρίσει το νομοσχέδιο ως τομή, η οποία ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής και ικανοποιεί πάγια αιτήματα των γυναικών.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι και το νομοσχέδιο που αναρτήθηκε στη διαβούλευση το βράδυ της Τρίτης και αναμένεται να εισαχθεί με κατεπείγουσα διαδικασία στη Βουλή και προβλέπει παρατάσεις για όλες τις ρυθμίσεις που αφορούν την πανδημία, συμπεριλαμβανομένων αυτών του εμβολιασμού για τουλάχιστον τρεις μήνες ακόμα. Την προσεχή εβδομάδα αναμένεται να ψηφιστούν δύο νομοσχέδια, εκκινώντας έτσι το νομοθετικό «σπριντ», το οποίο θα λήξει στις 28 Ιουλίου.
Την Τρίτη θα ψηφιστεί ενσωμάτωση της οδηγίας 2019/713 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 για την καταπολέμηση της απάτης και της πλαστογραφίας μέσων πληρωμής πλην των μετρητών. Σε αυτό το νομοσχέδιο, τα φώτα πέφτουν στη διάταξη με την οποία το αδίκημα της εκδικητικής πορνογραφίας μετατρέπεται σε κακούργημα. Παράλληλα, την προσεχή Πέμπτη θα κυρωθεί ο κώδικας νομοθεσίας θαλασσίων ενδομεταφορών και δικαιωμάτων επιβατών.
Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, πεδίο στο οποίο δεν αποκλείεται να υπάρξει και αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών, με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει ότι θα ζητήσει σχετική συζήτηση σε επίπεδο Ολομέλειας.
Μαζί με όλα τα παραπάνω, αναμένεται να κατατεθούν και τα εξής:
- Νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών (πανευρωπαϊκά δημοψηφίσματα), στο οποίο θα συμπεριληφθούν και ρυθμίσεις για μείωση προστίμων σε κόμματα και αιρετούς για παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας.
- Νομοσχέδιο των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης για την εξυγίανση και αξιοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, στο οποίο θα συμπεριληφθούν διατάξεις για την ενίσχυση της αμυντικής και ναυπηγικής βιομηχανίας.
- Νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την εταιρική διακυβέρνηση των Ανωνύμων Εταιρειών του Δημοσίου.
- Το νομοσχέδιο για την ίδρυση Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων ως εθνικού συστήματος αρχειοθέτησης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, που θα τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος.
- Νομοσχέδιο για την κωδικοποίηση διατάξεων που αφορούν τον κώδικα μετανάστευσης.
- Διατάξεις του υπουργείου Εξωτερικών, στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας με τη Βρετανία μετά το Brexit για τη θεσμοθέτηση θεώρησης εισόδου εξάμηνης διάρκειας σε πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ REALNEWS