Έτσι συσσώρευσε ο Τράγκας την αμύθητη περιουσία – Λαυρεντιάδης, εκβιασμοί, θαλασσοδάνεια κ.α.

Όλοι σήμερα απορούν πως, ο εκδότης – επιχειρηματίας – wannabe πολιτικός, Γιώργος Τράγκας έφτιαξε μια αμύθητη περιουσία για τα αντικειμενικά δεδομένα της παγκόσμιας δημοσιογραφίας.

Κι όμως οι απαντήσεις είναι τελικά απλές.

Αρκεί κάποια αρμόδια Αρχή να ψάχνει, όσοι ξέρουν να μιλάνε και όλοι μας να θυμόμαστε τοποθετώντας τις ψηφίδες στο σωστό σημείο του παζλ.

Όσο ζούσε όλοι κάτι είχαν ακούσει, κάτι σκέφτονταν αλλά κανείς δεν είχε ασχοληθεί με το θέμα του.

Τώρα πλέον όλα μπαίνουν στη θέση τους.

Η Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες (αυτό που απλά ονομάζουμε Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος) απέδειξε πως όποιος θέλει να ψάξει βρίσκει. Και μάλιστα σχετικά εύκολα.

Η εντολή δέσμευσης από τον Βουρλιώτη

Ο επικεφαλής της Αρχής Χαράλαμπος Βουρλιώτης έδωσε εντολή να δεσμευθεί όλη η κινητή και ακίνητη περιουσία του οπουδήποτε στον κόσμο.

Και δεν ήταν λίγα: 17 πολυτελή διαμερίσματα και βίλες, καταθέσεις, θυρίδες με τουλάχιστον 10 ράβδους χρυσού χωρίς νομιμοποιητικά στοιχεία και πολλά ακόμη που δεν έχουν γίνει γνωστά.

Κάποιοι τα υπολογίζουν σε τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ.

Μέσα από τις 60 σελίδες του πορίσματος της Αρχής αλλά και με συνδυαστικές μαρτυρίες πρώην συνεργατών του και επιχειρηματιών που καταθέτουν στις αρχές αρχίζει να σχηματοποιείται ο απλός τρόπος με τον οποίος «εργαζόταν» ο Γιώργος Τράγκας.

Για παράδειγμα, στο πόρισμα αναφέρεται ότι στη διετία 2012-2014 πήρε από προφυλακισμένο, τότε, επιχειρηματία το ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να κάνει μεγάλη επικοινωνιακή καμπάνια, ώστε αυτός να αποφυλακιστεί από τον Κορυδαλλό για λόγους υγείας.

Ανατρέχοντας στις εκπομπές του Τράγκα εκείνη την εποχή είναι εύκολο κανείς να διαπιστώσει τους διαπρύσιους λόγους που έβγαζε σχεδόν καθημερινά από τις ραδιοφωνικές του κυρίως εκπομπές για την αποφυλάκιση του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Μάλιστα η συγκεκριμένη αναφορά για χρηματισμό του Τράγκα υπήρχε και στην δικογραφία που είχε σχηματίσει η Ασφάλεια Αττικής το 2015 για την «Μαφία των φυλακών».

Παράλληλα, όπως υπενθύμισε χθες (Τρίτη) μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha ο δημοσιογράφος Πάρις Κουρτζίδης, στενός του συνεργάτης και εκπρόσωπος του κόμματος που είχε ιδρύσει ο Γιώργος Τράγκας, ο ίδιος ο εκλιπών που είχε «αποκαλύψει» ότι:

«Από την πώληση του τηλεοπτικού σταθμού “Κανάλι 10” και της εφημερίδας “Χώρα” που έγινε σε επιχειρηματία δημιουργήθηκε μια μαγιά γύρω στα 20 εκατομμύρια ευρώ».

Ανατρέχοντας και πάλι σε ρεπορτάζ της εποχής βρίσκουμε και πάλι το όνομα Λαυρεντιάδης μαζί με αυτό του φυγόδικου σήμερα Πέτρου Κυριακίδη, ως αγοραστών.

Ήταν η εποχή κατά την οποία ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης έχοντας τις τσέπες του γεμάτες από τα κλεμμένα χρήματα διαφόρων επιχειρηματικών του ενασχολήσεων είχε αναθέσει στο alter ego του να στήσει μια φάμπρικα αγοράζοντας μέρος ή το μετοχικό σύνολο πολλών ΜΜΕ ανεξαρτήτως του αν ήταν κερδοφόρα ή ζημιογόνα.

Ο λόγος ήταν προφανής: Γέμιζε με χρήμα της μιντιακή πιάτσα και εξασφάλιζε ασυλία. Ή τουλάχιστον έτσι ήλπιζε.

Η εκβίαση των επιχειρηματιών

Αναλύοντας τα στοιχεία που συγκέντρωσε, η Αρχή για το Ξέπλυμα του μαύρου χρήματος, κάλεσε ατύπως ορισμένους επιχειρηματίες για «φιλική» συζήτηση.

Οι «διαφημιζόμενοι» επιχειρηματίες παραδέχτηκαν ότι έδιναν διαφημίσεις στον Γιώργο Τράγκα, επειδή τους εκβίαζε.

Όπως αναφέρεται στο πόρισμα έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 40 επιχειρηματίες που δήλωσαν ότι υπέστησαν τέτοιου είδους εκβιασμό.

Οι καλοί τραπεζίτες

Με όλα τα παραπάνω οι τραπεζικές συναλλαγές του Γιρώργου Τράγκα φαντάζουν πταίσμα.

Όπως καταγράφεται επίσης στο πόρισμα σε μία περίπτωση του χαρίστηκε δάνειο άγνωστου (σε εμάς) κεφαλαίου ενώ σε μια άλλη από το αρχικό ποσό των περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ χαρίστηκαν το 1,4 εκατομμύρια.

Πώς βρέθηκαν τα στοιχεία

Ο επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, πριν προχωρήσει στην σύνταξη του πορίσματος με το οποίο στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η δέσμευση της περιουσίας του Γιώργο Τράγκα, είχε ζητήσει τη συνδρομή των αντίστοιχων ελεγκτικών οικονομικών και εισαγγελικών μηχανισμών από τις ΗΠΑ, το Μονακό και άλλες χώρες στις οποίες αποκαλύφθηκε η ύπαρξη τραπεζικών λογαριασμών και ακινήτων.

Συγκεκριμένα, η Αρχή ζήτησε και διαβιβάστηκαν από το εξωτερικό στοιχεία για τις εταιρείες που διατηρούσε ο Γιώργος Τράγκας, όπως ζήτησε και τους ισολογισμούς τους, ενώ ζήτησε και οι καταστάσεις των κινήσεων των κοινών Τραπεζικών λογαριασμούς που διατηρούσε ατομικά ό ίδιος όσο και το ζεύγος Τράγκα στο εξωτερικό, μετά το έτος 2000.

Και ζητήθηκαν οικονομικά στοιχεία μετά το έτος 2000, καθώς ακόμη και να αποδειχθεί ότι έχουν διαπραχτεί αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, έχουν υποπέσει σε διαγραφή πριν το έτος αυτό.

Παράλληλα, η ΑΡΧΗ ζήτησε από την Τράπεζα της Ελλάδος να αναζητηθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί που διατηρούσε ατομικά ή μαζί με άλλα πρόσωπα (κοινοί λογαριασμοί) ο Γιώργος Τράγκας, όπως ζητήθηκε και η κίνηση των λογαριασμών αυτών.

Ακόμη, ζητήθηκαν από το 2000 και μετά αντίγραφα των φορολογικών δηλώσεων του Γιώργου Τράγκα, παρά το γεγονός ότι από κάποιο χρονικό διάστημα και μετά, η φορολογική του έδρα είχε μεταφερθεί στο εξωτερικό.

Επίσης, ζητήθηκαν από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.) της Βουλής αντίγραφα των δηλώσεων «πόθεν έσχες» (περιουσιακής κατάστασης) παρά το γεγονός ότι σε ηλεκτρονική μορφή υπάρχουν μόνο των τελευταίων ετών.

Και εάν τον νεκρό τον αφήνουν αντικειμενικά στην… ησυχία του δεν ισχύει το ίδιο και για τους όποιους «συνεργάτες του».

Τα πρόσωπα αυτά -εφόσον φυσικά αποδειχθεί η εμπλοκή τους– θα αντιμετωπίσουν τα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και του αδικαιολόγητου πλουτισμού (κακουργήματα τα οποία επιφέρουν ποινές πάνω από 10 τουλάχιστον έτη).

Hellas Journal με πληροφορίες και από mononews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.