Ελληνικά αντιαεροπορικά και πυραυλικά συστήματα στην Ουκρανία

Εσχάτως, στα πάμπολλα «σενάρια» που κυκλοφορούν σχετικά με τον οπλισμό που φέρεται να έχει στείλει η Ελλάδα στην Ουκρανία, ήλθε να προστεθεί μια ενδιαφέρουσα ανάρτηση που έκανε στο twitter το ουκρανικό site, «Τρουχά», το οποίο από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία χαρακτηρίζεται ως η «προπαγανδιστική εμπροσθοφυλακή» του Κιέβου.

Στην ανάρτηση που συνοδεύεται από το σχόλιο ότι «η Ελλάδα πρόκειται να παραδώσει μια «απίστευτη ποσότητα» όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία», παρατίθεται λίστα με οπλισμό που, εκτός των άλλων, περιλαμβάνει τα φορητά αντιαεροπορικά, Stinger, βλήματα για παλαιούς, σοβιετικής περιόδου, πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων, RM-70, κ.α. Επιπλέον, το ουκρανικό site υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δίδει 20.000 «Καλάσνικοφ», αν και, έως τώρα, η Αθήνα παραδεχόταν ότι δεν έχει στείλει παρά 500 τέτοια τυφέκια εφόδου.

Βέβαια, μένει να επιβεβαιωθεί και επίσημα κατά πόσον ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι ουκρανικές λίστες, όπως και οι αντίστοιχες λίστες που διοχετεύθηκαν στη δημοσιότητα από τη ρωσική πλευρά.

Πάντως, όσον αφορά τους Stinger υπάρχει εντονότατη φημολογία, σύμφωνα με την οποία ήδη η χώρα μας έχει στείλει στην Ουκρανία 60 κατευθυνόμενα βλήματα εδάφους – αέρος, και πάνω από 20 σκανδάλες, όπου μπαίνει το βλήμα για να εκτοξευθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτά προέρχονται από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, ενώ ο Στρατός φέρεται να μην έχει στείλει τέτοια όπλα.

Ταυτόχρονα, «διαρροές» σε ρωσικά ΜΜΕ εμφανίζουν την ουκρανική πλευρά να αναζητά, προκειμένου να αγοράσει, όχι μόνον πυραύλους για τους RM-70, όπως αναφέρει το ουκρανικό site, «Τρουχά», αλλά και 15 πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων αυτού του τύπου.

To πυραυλικά συστήματα, RM-70, είναι επίσης σοβιετικής, για την ακρίβεια τσεχοσλοβάκικης, τεχνολογίας (του 1971). Μετά την ενοποίηση της Γερμανίας, η Ελλάδα παρέλαβε το 1994 αυτά τα οπλικά συστήματα (150 πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων) από το απόθεμα της Ανατολικής Γερμανίας. Έχουν αναπτυχθεί στα νησιά του Αιγαίου. Όπως το ίδιο έγινε και με τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ), BMP, τα οποία τώρα δίδει η χώρα μας στην Ουκρανία.

Στη λίστα ενδιαφέροντος της ουκρανικής πλευράς περιλαμβάνονται, εκτός των άλλων, φορητά αντιαεροπορικά, Stinger (400), χιλιάδες φορητά αντιαρματικά όπλα, πυροβόλα και βλήματα, καθώς και Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ), BMP 1-2. Τέτοια ΤΟΜΑ παλαιάς σοβιετικής τεχνολογίας (του 1966) ανακοίνωσε η Ελλάδα ότι παραχωρεί στην Ουκρανία. Τα BMP είναι αναπτυγμένα στα ελληνικά νησιά.

Μάλιστα, στο έγγραφο που η ρωσική πλευρά αποδίδει στους Ουκρανούς, δίπλα από τα BMP παρουσιάζεται ο αριθμός «200». Τόσα, δηλαδή, όσα θα δώσει η Ελλάδα στην Ουκρανία. Αρκετά από αυτά, πάντως, λόγω παλαιότητος, είναι αμφίβολο κατά πόσον θα φανούν χρήσιμα στους Ουκρανούς. Βέβαια, είναι άγνωστο εάν ο αριθμός «200» αφορούσε το ουκρανικό αίτημα προς την Ελλάδα, ή γενικότερα ότι αυτό τον αριθμό αναζητούσε το Κίεβο στη διεθνή αγορά όπλων. Όπως και να’ χει, τόσα έδωσε η χώρα μας. Τα BMP είναι αναπτυγμένα στα νησιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, έως τώρα η χώρα μας φέρεται να έχει δώσει στην Ουκρανία, ανάμεσα στα άλλα, τα εξής:

-2.100 ρουκέτες για RM-70 που στάλθηκαν στον στρατό του Ζελένσκι τουλάχιστον μέχρι τις 27 Απρίλη

-3.200.000 φυσίγγια 7,62 χιλιοστών

-1.100 φορητοί αντιαρματικοί εκτοξευτές, σοβιετικής – ρωσικής τεχνολογίας, RPG.

-100 έως 130 ΤΟΜΑ ΒΜΡ-1.

-Τουλάχιστον 4.000.000 φυσίγγια διαμετρήματος 7,62Χ51 χιλιοστών και άλλα τόσα διαμετρήματος 7,62Χ39 χιλιοστών για «Καλάσνικοφ».

-Περί τα 20.000 βλήματα πυροβολικού διαμετρήματος 155 χιλιοστών.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.