ΤΟΜΑ MARDER: Το 2005, πριν 17 χρόνια τα θέλαμε και συζητούσαμε και για αναβάθμιση αλλά η ΝΔ δεν τα πήρε – Σήμερα μας τα επιβάλλουν
Η αποκαλυπτική απάντηση του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου σε κοινοβουλευτικό έλεγχο στη Βουλή το 2005. Συζητούσαμε να αγοράσουμε τα ΤΟΜΑ MARDER και μάλιστα ενδιαφερόμασταν για αναβαθμισμένα, αλλά τελικά δεν τα πήραμε ποτέ.
Φαίνεται ότι μας περίμεναν 17 χρόνια στο ράφι και σήμερα μας τα επιβάλλουν και μάλιστα χωρίς την αναβάθμιση.
Προτάσεις
Στην με αριθμό 8553/8-3-05 ερώτηση του Βουλευτή κ. Στυλλιανού Ματζαπετάκη, δόθηκε με το υπ’ αριθμ. Φ900α/4507/7853/30-3-2005 έγγραφο από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της υπ’ αριθμ. 8553/8-3-2005 ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Στέλιος Mατζαπετάκης, με θέμα τις προοπτικές ΕΛΒΟ – ΕΑΒ, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Το ΥΠΕΘΑ δεν έχει αποφασίσει την προμήθεια μεταχειρισμένων ΤΟΜΑ MARDER 1Α3, καθώς δεν υπάρχει Αρχική Εντολή Προμήθειας από το ΓΕΣ, επ’ ωφελεία του οποίου θα πραγματοποιηθεί, όταν αυτό αποφασισθεί αρμοδίως.
Η ΓΓΟΣΑΕ/ΓΔΑΕ προέβη, μέσω του ΑΚΑΜ της Ελλάδος στο Βερολίνο, στη διερεύνηση απόκτησης πεντακοσίων (500) μεταχειρισμένων ΤΟΜΑ MARDER 1Α3, εκ των αποθεμάτων του Γερμανικού Στρατού.
Η γερμανική πλευρά ανταποκρίθηκε θετικά στο ελληνικό αίτημα και πρότεινε την πραγματοποίηση μίας προκαταρκτικής συνάντησης στη Γερμανία, προκειμένου να εξετασθούν οι διάφορες παράμετροι της προμήθειας.
Το ενδεικτικό κόστος της πιθανής προμήθειας ενός εκάστου οχήματος καθορίστηκε στα πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ.
Η ΓΓΟΣΑΕ/ΓΔΑΕ ενημέρωσε σχετικά το ΓΕΣ, το οποίο συγκρότησε κατάλληλη Επιτροπή, η οποία μετέβη στη Γερμανία (7 έως 10 Φεβρουαρίου 2005) και πραγματοποίησε συνάντηση με εκπροσώπους του Γερμανικού Υπουργείου Άμυνας.
Κατά τις συζητήσεις, ουδέποτε τέθηκε θέμα ή συζητήθηκε κατά τις διαπραγματεύσεις, η αναβάθμιση των MARDER ούτε ποτέ προτάθηκαν πακέτά εκσυγχρονισμού.
Η αλήθεια είναι ότι ο Ελληνικός Στρατός έχει πιεστικές ανάγκες 500 ΤΟΜΑ. Η Τουρκία, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, διαθέτει 650 ΤΟΜΑ.
Την τελευταία δεκαετία, οι προτεραιότητες των κυβερνώντων ήταν διαφορετικές, αφήνοντας το Πεζικό που αποτελεί τη βάση του Στρατού Ξηράς, εξοπλισμένο με οπλικά συστήματα της δεκαετίας του ’50, γιατί είχαν άλλες προτεραιότητες.
Η τελική απόφαση για την αποδοχή ή όχι των MARDER ανήκει στο ΓΕΣ. Η ηγεσία του, ακολουθώντας κατά γράμμα τις διαδικασίες, θα συντάξει τις απαιτούμενες μελέτες και θα αποφανθεί για την αποδοχή ή όχι των MARDER, με βάση τα οικονομικά και επιχειρησιακά κριτήρια.
Ο Υπουργός
ΣΠΗΛΙΟΣ Π. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ