Στην περίπτωση που το ξένοιαστο καλοκαίρι του 2022, χωρίς μάσκες και την ανοσία από την τρίτη δόση να φθίνει σταδιακά, αποδειχτεί ότι λειτούργησε σαν εκκολαπτήριο μας νέας επικίνδυνης παραλλαγής, τότε από το φθινόπωρο μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα νέο πανδημικό κοκτέιλ.
Ανεβάζουν ρολά από Σεπτέμβριο τα εμβολιαστικά κέντρα καθώς οι εκτιμήσεις των ειδικών είναι ότι μετά το τέλος του καλοκαιριού θα υπάρξει αναζωπύρωση της πανδημίας του κοροναϊού.
Ο υπουργός Υγείας έσπευσε να προειδοποιήσει ότι θα χρειαστεί να γίνει και τέταρτη δόση του εμβολίου στον γενικό πληθυσμό από το φθινόπωρο και αναλόγως της έντασης με την οποία θα ενσκήψει κάποια νέα παραλλαγή, μπορεί να υπάρξουν περιοριστικά μέτρα.
Και ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων εξακολουθεί να κυμαίνεται σε υψηλά ποσοστά, 2.400 ήταν τη Δευτέρα, και οι θάνατοι πάντα σε διψήφιο αριθμό, 21 την ίδια μέρα, η ανησυχία γενικεύεται στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την ευλογία των πιθήκων.
Χωρίς μάσκες
Στην περίπτωση που το ξένοιαστο καλοκαίρι του 2022, χωρίς μάσκες και την ανοσία από την τρίτη δόση να φθίνει σταδιακά, αποδειχτεί ότι λειτούργησε σαν εκκολαπτήριο μας νέας επικίνδυνης παραλλαγής, τότε από το φθινόπωρο μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα νέο πανδημικό κοκτέιλ.
Η προοπτική αυτή ακούγεται αρκετά δυσοίωνη καθώς η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία, για περιστατικά που δεν σχετίζονται άμεσα με τον κοροναϊό, είναι μεγάλη.
Εν μέρει αυτό συμβαίνει όπως παραδέχτηκε ο Πλεύρης, επειδή την περίοδο που το τελευταίο πανδημικό κύμα σάρωνε τη χώρα, πολλές ιατρικές πράξεις – όπως χειρουργεία – πήγαν πίσω και τώρα το κενό καλύπτεται αλλά δεν είναι εύκολο.
Ομως πρέπει να σημειωθεί ότι οι παρενέργειες του κοροναϊού σε όσους νόσησαν, οδηγούν τους ανθρώπους ξανά στα νοσοκομεία για παρακολούθηση. Πολλοί από εκείνους που ανάρρωσαν εμφανίζουν διάφορα συμπτώματα.
Με τα νοσοκομεία να δουλεύουν στο φουλ όλο το καλοκαίρι, και το ενδεχόμενο η ευλογιά των πιθήκων να εξελιχθεί σε πανδημία, η κατάσταση φαντάζει αρκετά ανησυχητική.
Ασπίδα
Ο καθηγητής Επιδημιολογίας Μεταδιδόμενων Νοσημάτων στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, και κορυφαίος σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Ντέιβιντ Χέιμαν, ανέφερε ότι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων ακολούθησε το μονοπάτι που ακολουθούν όλοι οι ιοί όταν βρουν πρόσφορο έδαφος για να εξαπλωθούν.
«Το πρόσφορο έδαφος βρέθηκε καθώς η ανοσία του παγκόσμιου πληθυσμού έχει μειωθεί σημαντικά ενάντια στον συγγενή του ιό της ευλογιάς, ο οποίος εκριζώθηκε το 1980, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι εμβολιασμοί εναντίον του.
Το εμβόλιο για την ευλογιά παρείχε σημαντική προστασία και ενάντια στην ευλογιά των πιθήκων και έτσι πλέον ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού – τα άτομα κάτω των 50 ή κάτω των 40 ετών, ανάλογα με τη χώρα – δεν έχει ασπίδα προστασίας.
Αφορμή
Αφορμή για την εξάπλωση αποτέλεσε, όπως όλα δείχνουν, η στενή επαφή μεταξύ κρουσμάτων με υγιή άτομα – δεν είμαστε όμως ακόμη σε θέση να ταυτοποιήσουμε πλήρως αν υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού οι οποίες μπορεί να συμβάλλουν περισσότερο στη μετάδοση του ιού».
Η δουλειά που έχουν οι επιστήμονες είναι πολλή όπως πολλά είναι και αυτά που βρίσκονται πέρα από τις γνώσεις τους.
Μέχρι την 26η Μαΐου, συνολικά 257 επιβεβαιωμένα περιστατικά μόλυνσης και 120 ύποπτα κρούσματα είχαν καταγραφεί σε 23 χώρες-μέλη του ΠΟΥ στις οποίες ο ιός δεν είναι ενδημικός, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η ξαφνική εμφάνιση της ευλογιάς των πιθήκων σε αρκετές χώρες στις οποίες δεν ενδημούσε, αφήνει να εννοηθεί ότι υπήρξε μετάδοση, η οποία δεν εντοπίστηκε για αρκετό καιρό, αλλά και πρόσφατα γεγονότα που ενίσχυσαν την μετάδοση.
Τα περισσότερα περιστατικά που έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα, έχουν εντοπιστεί στο Ηνωμένο βασίλειο, την Ισπανία και την Πορτογαλία.
Στην Ελλάδα
Επί του παρόντος στην Ελλάδα δεν υπάρχει τίποτα ανησυχητικό για την ευλογιά των πιθήκων. Υπάρχει μόνο συνωστισμός, πλήθος τουριστών, γεμάτοι χώροι διασκέδασης τα σαββατοκύριακα σε όλη τη χώρα.
Ολοι όμως είναι σίγουροι πως κάτι επωάζεται. Ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως «θα θέλαμε και στον κοροναϊό να υπάρχει ένα εποχικό εμβόλιο, όπως της γρίπης, που να γίνεται μια φορά και να μη χρειάζεται να καλούμε επαναληπτικά τον πληθυσμό να εμβολιαστεί. Όμως το πιο πιθανό σενάριο για φέτος είναι να πάμε σε ενισχυτική δόση».
«Θεωρώ δεδομένο ότι μπαίνοντας στο φθινόπωρο θα υπάρξει θέμα εμβολιασμού σίγουρα του ευάλωτου πληθυσμού, ενώ η αίσθησή μου είναι ότι θα πάμε και στον γενικό πληθυσμό».
Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός
Όπως εξήγησε ο κ. Πλεύρης, πιθανότατα ο εμβολιασμός κατά του κοροναϊού θα γίνει με τη σειρά που γίνεται και στη γρίπη. Θα ξεκινήσει με βάση την ηλικία, θα επεκταθεί στις ευάλωτες ομάδες και στη συνέχεια στον γενικό πληθυσμό.
Ωστόσο, επισήμανε ότι «αν θα είναι υποχρεωτική η τέταρτη δόση θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας».
Τα περιοριστικά μέτρα
Ερωτηθείς αν θα επανέλθουν και τα περιοριστικά μέτρα, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι «κάποια μέτρα μπορεί να επανέλθουν, αλλά ευελπιστούμε ότι θα πάμε καλύτερα. Σίγουρα, η μάσκα που είναι και το τελευταίο μέτρο που φεύγει, είναι ένα μέτρο που έχει ήπια χαρακτηριστικά και σίγουρα τους χειμερινούς μήνες υπάρχουν χώροι που δε βρίσκω λόγο να μη διατηρήσουμε τη μάσκα».