Σε αδιέξοδο η κυβέρνηση: Θέλει να κυρώσει τα πρωτόκολλα με τα Σκόπια αλλά δεν μπορεί

Ν.Δένδιας: «Ανοικτός ο χρόνος κύρωσης μνημονίων»

Σε αδιέξοδο έχει βρεθεί η κυβέρνηση του Κ.Μητσοτάκη με το ζήτημα της κύρωσης των πρωτοκόλλων της Συμφωνίας των Πρεσπών (την οποία μετεκλογικά στηρίζει) καθώς δεν μπορεί να τα φέρει στην Βουλή καθώς θα υποστεί Βατερλώ.

Οι κυβερνητικοί βουλευτές της Βορείου Ελλάδας ειδικά το θεωρούν ως casus belli και απειλούν ακόμα και με παραιτήσεις. Την ίδια στιγμή και γνωρίζοντας ότι πολλοί από τους βουλευτές δεν θα επανεκλεγούν σκέφτονται την επόμενη ημέρα στους τόπους διαμονής τους και αρνούνται να τα υπερψηφίσουν, παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες μέσω ανταλλαγμάτων να τους μεταπείσουν.

Έτσι τα μνημόνια που έχουν υπογραφεί με τα Σκόπια(Βόρεια Μακεδονία πλέον και για την κυβέρνηση της ΝΔ) στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών θα κατατεθούν προς κύρωση στο ελληνικό Κοινοβούλιο «όταν το εθνικό συμφέρον και το πρόγραμμα της Βουλής το επιτρέψουν», ανέφερε χθες ο κ. Ν. Δένδιας στην Ολομέλεια, γεγονός το οποίο φαίνεται να ενισχύει την αίσθηση πως ο συγκεκριμένος χρόνος επικύρωσης δεν θα είναι άμεσα και πιθανώς όχι πριν από τις… επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας μίλησε για ορισμένα προβλήματα που εντοπίζονται στα Σκόπια, ως βασικές αιτίες καθυστέρησης της κύρωσης των μνημονίων εκ μέρους της Αθήνας:

«Υπάρχουν ζητήματα όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών: όσον αφορά τα σχολικά βιβλία, τα εμπορικά σήματα, τις επωνυμίες και την άρση της προσπάθειας της Βόρειας Μακεδονίας να εμφανιστεί ως διάδοχο σχήμα της αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Υπάρχουν ακόμη προβλήματα σε αυτά. Καταβάλλεται μια προσπάθεια από την άλλη πλευρά, με τεράστιες αντιδράσεις της δικής τους εσωτερικής αντιπολίτευσης, η οποία τηρεί μια απολύτως αντιπαραγωγική στάση».

Σημείωσε, πάντως, ότι η Ελλάδα «παρέχει κάθε βοήθεια που μπορεί στη Βόρεια Μακεδονία, όπως και στην Αλβανία, για να διευκολυνθεί η ενταξιακή τους πορεία, βεβαίως με τις γνωστές αιρεσιμότητες στις περιπτώσεις και των δύο χωρών».

Σχολιάζοντας ο κ. Γ. Καμίνης (ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ), που είχε καταθέσει σχετική ερώτηση, είπε απευθυνόμενος στον κ. Δένδια ότι «βασικός λόγος της καθυστέρησης είναι το πολιτικό πρόβλημα που έχει η κυβερνητική πλειοψηφία στο εσωτερικό της, γιατί βοά ο τόπος ότι πολλοί κυβερνητικοί βουλευτές, ιδιαίτερα από τη Βόρεια Ελλάδα, διατηρούν μεγάλες επιφυλάξεις και πιθανόν» θα καταψηφίσουν.

«Νομίζω η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων, ανεξαρτήτως παρελθόντος, έχει απαντήσει ότι είναι προς το συμφέρον της πατρίδας μας η ύπαρξη, η σταθερότητα, οι φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα και η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας», απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών μεταξύ άλλων. Και κατέληξε: «Οφείλουμε πάντοτε να έχουμε υπόψη μας –και αναφέρομαι σε όλους μας– το ευρύτερο εθνικό συμφέρον».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.