Η εικόνα των μελών του Κογκρέσου να χειροκροτούν όρθια τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη διάρκεια της ομιλίας του, αποτυπώνει τον αντίκτυπο της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον.
Υπήρξε χωρίς αμφιβολία μια ιστορική ευκαιρία να παρουσιάσει ο κ. Μητσοτάκης τις ελληνικές θέσεις και να περιγράψει την Ελλάδα ως μια σύγχρονη χώρα με λόγο και ρόλο στα τεκταινόμενα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στις εξελίξεις. Από την ενέργεια και την οικονομία έως την ασφάλεια και την σταθερότητα.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν και τα όσα διαδραματίστηκαν στις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός με την Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, μέλη του Κογκρέσου και τις Επιτροπές Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των αντιπροσώπων. Την σημασία αυτών των συναντήσεων ανέδειξε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Ρόμπερτ Μενέντεζ σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους πριν την δεξίωση της ελληνικής ομογένειας προς τιμήν του πρωθυπουργό, σχολιάζοντας πως «υπήρξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τα μέλη της Επιτροπής» και χαρακτηριστικό αυτού ήταν ότι «συνήθως, από τα 20 μέλη της συμμετέχουν 5 με 6. Σήμερα ήταν πολλοί περισσότεροι και από τα δύο κόμματα».
Ο χάρτης της «γαλάζιας πατρίδας» και η δυσφορία Πελόζι για τις τουρκικές προκλήσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτές τις συναντήσεις η ελληνική πλευρά παρουσίασε τον χάρτη της «γαλάζιας πατρίδας», όπως έκανε και στη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν, για να δείξει την πολιτική αναθεωρητισμού που πρεσβεύει η Άγκυρα. Αυτός δόθηκε και στην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, η οποία εξέφρασε την δυσφορία της.
Η τουρκική προκλητικότητα επί τάπητος -Τα κέρδη της Ελλάδας
Στα μέλη της Γερουσίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, παρουσιάστηκαν και χάρτες με τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών F-16 πάνω από ελληνικά νησιά όπως η Κάρπαθος και η Κάλυμνος αναδεικνύοντας τους κινδύνους από τις παράνομες κινήσεις της Άγκυρας. Επίσης, δόθηκαν αναλυτικά τα στοιχεία των παραβιάσεων της τελευταίας εβδομάδας πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού, ενώ εντύπωση προκάλεσε στα μέλη της Επιτροπής το μέγεθος της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο την ημέρα που ανακοινώθηκε η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο, όπου όπως χαρακτηριστικά έλεγαν αρμόδιες πηγές «κοκκίνισε το Αιγαίο».
Το κλίμα που αποκόμισε η ελληνική αποστολή από τις συζητήσεις στο Κογκρέσο είναι ότι πολύ δύσκολα θα δοθεί το πράσινο φως για αναβάθμιση ή πώληση νέων F-16 στην Τουρκία. «Τους εξηγήσαμε ότι αυτά είναι τα αεροσκάφη με τα οποία γίνονται οι παραβιάσεις που τους παρουσιάσαμε με στοιχεία», σημείωσε πηγή με γνώση των συζητήσεων.
Στο επίκεντρο τα ενεργειακά -Η Ελλάδα ως ενεργειακός κόμβος
Στις επαφές του κ. Μητσοτάκη αυτό το διήμερο στην Ουάσιγκτον ξεχωρίζουν οι συζητήσεις για τα ενεργειακά. Υπήρξε σύμφωνα με πληροφορίες πολύ έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας για ανάπτυξη περισσότερων μονάδων αποθήκευσης και διανομής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε σύμφωνα με συνεργάτες του ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενεργειακή πολιτική και την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο με επίκεντρο τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου για την Ευρώπη. Κοινός τόπος ήταν η ανάγκη συντονισμού ΕΕ και ΗΠΑ για την διαμόρφωση των τιμών του αερίου σε επίπεδα που δεν θα αποσταθεροποιούν την παγκόσμια οικονομία και ήταν εμφανής η αγωνία του αμερικανικού παράγοντα για τις αποφάσεις του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Το κλίμα στην Ουάσιγκτον θυμίζει σε πολλούς εποχές ψυχρού πολέμου όσον αφορά την Ρωσία και η ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα είναι κεντρικό θέμα στην ατζέντα της αμερικανικής πολιτικής. Σε αυτό το κλίμα η Ελλάδα, εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, μπορεί να παίξει κεντρικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή ως μια χώρα που έχει αποδείξει πως είναι ένας σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος, με μια οικονομία που αναπτύσσεται και κρατάει τα κλειδιά της ειρήνης και της ενεργειακής σταθερότητας στα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο.