Δεν φτάνει που η Πολεμική Αεροπορία έχει ξεμείνει από μεταγωγικά. Δεν φτάνει που δόθηκε -με απευθείας ανάθεση- η συντήρηση των C-130 σε ιδιώτες, δήθεν διότι δεν «προλαβαίνει» η ΕΑΒ. Τώρα, αποδεικνύεται ότι «ξέχασαν» να ανανεώσουν εγκαίρως τη σύμβαση για την παραλαβή ανταλλακτικών-κινητήρων για τα αεροσκάφη. Όμως, ο υπουργός Άμυνας είπε στους συνέδρους της ΝΔ ότι όλα δουλεύουν ρολόϊ με τα C-130
Παραπλανούν τους συνέδρους της ΝΔ οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες ή είναι ανενημέρωτοι και, χωρίς να το ξέρουν, λέγουν ανακρίβειες ακόμα και στα μέλη και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος;
Αυτό το ερώτημα προκύπτει από την αναφορά που έκανε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, χτες, στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Ο ίδιος, αφού παρέθεσε πομπωδώς τα «επιτεύγματά» του στα εξοπλιστικά προγράμματα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε ένα από τα σοβαρά, χρονίζοντα προβλήματα της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ). Αυτό της μη-συντήρησης του στόλου των μεταγωγικών αεροσκαφών, C-130, με αποτέλεσμα σήμερα η ΠΑ να έχει μείνει ουσιαστικά χωρίς μεταγωγικά αεροσκάφη, αφού ζήτημα είναι εάν πετούν 2-3 από αυτά.
Θα μπορούσε, βέβαια, να αποφύγει τις αναφορές στην «πικραμένη» ιστορία των C-130 και να περιοριστεί στα άλλα εξοπλιστικά προγράμματα που υλοποιούνται. Έτσι, θα είχε να παρουσιάσει «έργο» προεκλογικά.
Τι το’ θελε, όμως, και το’ πιασε; Προτίμησε, λοιπόν, να αναφερθεί και στα μεταγωγικά, C-130, αφενός για να πείσει ότι αυτός έλυσε ένα μεγάλο, χρόνιο πρόβλημα, και αφετέρου για να διασκεδάσει τις -αρνητικές- εντυπώσεις που άφησε η προ ημερών απόφαση της ΕΑΒ να παραχωρήσει, με απευθείας ανάθεση, το έργο της συντήρησης των μεταγωγικών σε ελληνική ιδιωτική εταιρεία λίαν αμφιβόλου ικανότητας, όπως καταγγέλλουν μεταξύ των άλλων και εργαζόμενοι, για αυτή την… καλοπληρωμένη δουλειά.
Πάρτι απευθείας αναθέσεων – Τώρα δίνουν και τη συντήρηση των C-130 σε ιδιώτες
Τι είπε, λοιπόν, χτες στο συνέδριο της ΝΔ ο Ν.Παναγιωτόπουλος; «Ναι, όντως, αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με το στόλο των μεταγωγικών αεροσκαφών, αλλά τόσα χρόνια, ξέρετε, δεν είχε περάσει από τη Βουλή σύμβαση που εξασφάλιζε την απρόσκοπτη ροή ανταλλακτικών για τα μεταγωγικά μας. Τώρα τουλάχιστον υπάρχει γιατί τη φέραμε και την ψηφίσαμε. Άρα, υπάρχει προοπτική να αρχίσουν να εξοπλίζονται και σιγά – σιγά να προστίθενται στις διαθεσιμότητες με ανταλλακτικά κι επομένως πλήρως επιχειρησιακά και λειτουργικά όλα τα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων».
«Ξέχασαν» τη σύμβαση
Είναι κατανοητή, βέβαια, η πρεμούρα του υπουργού Άμυνας να πείσει ότι ο ίδιος, με το μαγικό ραβδάκι του, λύνει όλα τα χρόνια προβλήματα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Μακάρι να ήταν έτσι. Όμως, η πραγματικότητα απέχει παρασάγγας από τα λόγια του.
Άραγε, όταν μιλούσε στους συνέδρους της ΝΔ, γνώριζε ότι οι συμβάσεις που είχε η ΕΑΒ με την εταιρεία, Boeing, για την προμήθεια ανταλλακτικών για τους κινητήρες T56 για τα C-130 δεν ανανεώθηκε πέρυσι, επειδή κάποιοι «ξέχασαν» να την ανανεώσουν; Ξέρει, επίσης, ότι, αν και ανανεώθηκε με μήνες καθυστέρηση, μπήκε «καπέλο» στις νέες τιμές;
Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΑΒ, βάσει του υπάρχοντος προγραμματισμού, πρέπει να παραδώσει έως το τέλος του 2022 δεκαέξι κινητήρες Τ56 για τα μεταγωγικά αεροσκάφη.
Πως είναι δυνατόν, λοιπόν, ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας, δηλαδή ο πλέον αρμόδιος για θέματα εξοπλισμών και διαθεσιμότητας των συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, να ισχυρίζεται, ενώπιον μάλιστα χιλιάδων συνέδρων του κυβερνώντος κόμματος, ότι αυτός έχει βάλει τάξη, ενώ την ίδια στιγμή διαπιστώνεται ότι επικρατεί μπάχαλο, με αρνητικές βέβαια συνέπειες για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις;
Εφόσον, μάλιστα, ο υπουργός Άμυνας κόπτεται τόσο πολύ για τα μεταγωγικά C-130 φρόντισε, ως όφειλε, να πιέζει συνεχώς τη διοίκηση της ΕΑΒ για να εκτελέσει όσα υποσχέθηκε;
Η διοίκηση της εταιρείας από πέρυσι τον Ιούλιο υπόσχεται ότι θα παραδώσει τα πρώτα C-130 μέσα στο 2022, και όλα τα υπόλοιπα μέχρι το 2023. Και τώρα, αντί να τηρήσει τη συμβατική υποχρέωσή της προς τον βασικό «πελάτη» της, την Πολεμική Αεροπορία, αποφασίζει να δώσει τη δουλειά της συντήρησης των μεταγωγικών σε ιδιώτη, και η παράδοση των C-130 να ολοκληρωθεί το 2024. Κάτι, βέβαια, που μένει να φανεί αν θα γίνει.
«Καπέλο»
Η περίπτωση της σύμβασης για τους κινητήρες Τ56 είναι ενδεικτική του γιατί τα C-130 βρίσκονται εδώ και χρόνια μονίμως καθηλωμένα. Να σημειωθεί ότι η σύμβαση της ΕΑΒ με τη Boeing για τα προγράμματα κινητήρων T56 για τα έτη 2022 και 2023 έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2021.
Ακολούθησαν επαφές της ΕΑΒ με τη Boeing προκειμένου να βρεθεί μια λύση. Τελικώς, δύο μήνες αργότερα συμφωνήθηκε η παράταση της ισχύος της σύμβασης, με τη διαφορά ότι μπήκε υψηλό «καπέλο» στις τιμές που έως τότε «ψώνιζε» η ΕΑΒ (πάνω από 800 χιλιάδες ευρώ). Τιμές, ωστόσο, που η ΕΑΒ δεν μπορούσε να δεχτεί, γιατί ήταν υψηλές. Έτσι, ακυρώθηκαν οι παραγγελίες της ελληνικής κρατικής εταιρείας προς τη Boeing. Τώρα, λοιπόν, η ΕΑΒ κάνει εκ νέου παραγγελίες αυτών των κρίσιμων υλικών για τα C-130.
Κατά τα άλλα, κύριε Παναγιωτόπουλε, όλα δουλεύουν ρολόϊ με τα C-130!
Όλα τα παραπάνω, αλλά και οι τεράστιες καθυστερήσεις σειράς ετών, αυξάνουν τις ήδη έντονες υποψίες για απαξίωση των C-130. Πόσο μάλλον, αφού συνήθως οι κάθε λογής επιτήδειοι, όταν απαξιώνεται ένα μέσον, προβάλλουν εν συνεχεία το «επιχείρημα» ότι, αφού δεν μπορεί να βρεθεί λύση, και με δεδομένο ότι έχουν βγει νέοι τύποι αεροσκαφών, πρέπει να αγοραστούν καινούργια!