Στην έκθεση γίνεται αναφορά και στην περιβόητη λίστα Πέτσα
Μετά την θλιβερή είδηση ότι η χώρα μας βρίσκεται έχει κατρακυλήσει 38 θέσεις πιο χαμηλά σε σχέση με πέρυσι στον Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου, που δημοσιεύεται επί 20 συναπτά έτη από τη διεθνή οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, τα στοιχεία μιας νέας έκθεσης «καρφώνουν» την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με την έκθεση του Παρατηρητηρίου για την Πολυφωνία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, η Ελλάδα κατατάσσεται στις χώρες υψηλού κινδύνου.
Τα στοιχεία της έκθεσης που δείχνουν ότι χώρα μας βρίσκεται στη ζώνη μεσαίου/υψηλού κινδύνου σε 19 από τους 20 δείκτες που μετράνε την πολυφωνία, παρουσίασε στη Βουλή κατά τη διάρκεια ακρόασης του προέδρου του ΕΣΡ, η αναπληρώτρια τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αναστασία Γκαρά.
Ενδεικτικά, η Ελλάδα βρίσκεται «κάτω από τη βάση» σε ό,τι αφορά:
- Τη συγκέντρωση διαδικτυακών πλατφορμών και εφαρμογή του δικαίου ανταγωνισμού
- Τη βιωσιμότητα των μέσων ενημέρωσης
- Την επιρροή της ιδιοκτησίας και των εμπορικών συμφερόντων στη σύνταξη περιεχομένου
- Την ανεξαρτησία των μέσων από πολιτικές επιρροές
- Τη συντακτική ανεξαρτησία
- Την ανεξαρτησία των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών μέσων
- Την πρόσβαση μειονοτικών ομάδων στα μέσα ενημέρωσης
- Τη συμμετοχή και πρόσβαση των γυναικών στα μέσα ενημέρωσης
Στην έκθεση γίνεται αναφορά και στην περιβόητη λίστα Πέτσα, όταν η κυβέρνηση στο πρώτο κύμα της πανδημίας μοίρασε λεφτά στα ΜΜΕ για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» μέσω έκτακτης νομοθεσίας, χωρίς να προσδιορίζονται τα κριτήρια επιλογής των μέσων. «Η κυβέρνηση δημοσίευσε τελικά τη λίστα των μέσων ενημέρωσης αλλά δεν διευκρίνισε τα κριτήρια επιλογής που χρησιμοποιήθηκαν» σημειώνεται στην έκθεση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παρατηρητήριο για την Πολυφωνία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (Media Pluralism Monitor) είναι φορέας συγχρηματοδοτούμενος από την Ε.Ε και το European University Institute.