Ως προπομπός λειτουργεί η εξίσωση του θύτη με το θύμα στη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα τουρκικά όργια στο Αιγαίο
Λίγες ημέρες πριν το (σχεδόν δεκαήμερο) ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν και δεν αποκλείεται να έχει και κανένα «τυχαίο» συναπάντημα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου (θα αφιχθεί στην Ουάσιγκτον δύο ημέρες μετά τον Έλληνα Πρωθυπουργό), η στάση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο ρεκόρ παραβιάσεων-υπερπτήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο, ήταν μάλλον ενδεικτική για τα μελλούμενα.
Θυμίζουμε ότι σε σχετική ερώτηση, η αμερικανική διπλωματία έδωσε μια απαράδεκτη απάντηση, η οποία όχι μόνο ήταν γενικόλογη και απέφυγε να πάρει θέση και να καταδικάσει την προκλητικότητα και επιθετικότητα της Άγκυρας, αλλά κράτησε ίσες αποστάσεις «ανακυκλώνοντας» τις αμερικανικές θέσεις, κάτι που σαφώς εξισώνει τον θύτη με το θύμα.
Στην αμερικανική τακτική του Πόντιου Πιλάτου δεν υπήρξε καν ονομαστική αναφορά στην Τουρκία, παρά μόνο αραδιάστηκαν οι γνωστές αρλούμπες και γενικότητες περί «κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών» που «πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται».
Ενώ το κάλεσμα σε «συζήτηση και όχι σε ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα», είναι το επιστέγασμα του μηδενισμού της Ελλάδας και της αναμενόμενης πίεσης που θα ασκηθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη να συμμετέχει στην πολιτική «Καζάν–καζάν» που έχει προτείνει ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βέβαια δεν εννοεί κάποια λογική συνεννόηση, αλλά… τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου, δικά μου.
Και για να… μην ξεχνιόμαστε, οι τουρκικές υπερπτήσεις συνεχίστηκαν και σήμερα, αυτή τη φορά με drone, το οποίο πέταξε πάνω από την Παναγιά.
Συγκεκριμένα, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος πέταξε πάνω από την Παναγιά στις 16:25, 16:34 και 16:38 στα 14.000 πόδια.